Unsplash/Cassie Lopez
StoryEditor

Najprv iba kamarátstvo. Nová štúdia hovorí, že väčšina vzťahov začína priateľstvom

Petr ChalupaiDnes10.09.2021., 18:00h
Než vzplanie oheň vášne, erotickej intimity a lásky, plávajú dvojice po väčšinou na vlnách priateľstva. Zistil to aktuálny výskum. A preukázal, že hranica medzi priateľstvom a láskou je veľmi rozostrená.
Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina štúdií si všíma iba vzťahy, ktoré rovno začali ako milostné zväzky medzi dvoma neznámymi ľuďmi pohľadom do očí, vzplanutím a pádom do zamilovanosti. Len minimum výskumov si všíma tých, do ktorých postupne vykvitlo priateľstvo. Lenže takých vzťahov je podľa štúdie Danu Anthony Stinsonovej väčšina.

To, že sa o ne výskumy a štúdie nezaujímajú a že ich odsúvajú bokom, je podľa Stinsonovej chybou. „Vzťahy sú pre životy ľudí veľmi dôležité. Chcú si vybrať dobrých partnerov. Chcú robiť voľby, ktoré podporia ich spokojnosť, ich ciele,” vysvetľuje Stinsonová na serveri Health Day. „Sociálna psychológovia im v tom chce pomôcť. Chceme porozumieť, ako to dosiahnuť. Preto podľa môjho úsudku potrebujeme študovať začiatky vzťahov, ktoré sme po veľmi dlhú dobu prehliadali.”

Najprv priateľstvo, potom vzťah

Vzťahy, na ktorých začiatku bolo priateľstvo, pritom tvoria takmer sedemdesiat percent zo všetkých, ako vyplynulo z výskumu, uvádza server Eurekalert. A platilo to bez ohľadu na vek, pohlavie, sexuálnu orientáciu, dosiahnuté vzdelanie. Bola to dominantná črta vzťahov naprieč onými kategóriami.

Unsplash/Annette Sousa

​V prípade niektorých, konkrétne mladých vo veku od dvadsať do tridsať rokov a skupiny LGBTQ+, štartovalo priateľstvom dokonca ešte viac vzťahov - tvorili až 85 percent všetkých.

Priateľstvo pritom nebolo maskovaným flirtovaním, neskrývala sa za ním túžba dôjsť ku vzťahu. Respondenti výskumu, bolo ich 1 900 a regrutovali sa z univerzitných študentov a dospelých, vypovedali, že priateľstvo nebolo takou intenciou vedené. Podľa výskumníkov tomu nasvedčuje aj dĺžka priateľskej fázy, ktorá zvyčajne trvala rok až dva.

Spoznať sa a zamilovať

Takýto sled považovala polovica spovedaných za ideálne. Podľa nich je to oveľa lepšie ako alternatívy, ako sú zoznamky, párty alebo náhody, opisuje štúdia vydané v magazíne Social Psychological and Personality Science.

​Lenže ako sa pozná, že priateľstvo prerástlo vo vzťah? Aké správanie je ešte prejavom priateľstva a aké je už známkou lásky a partnerstva? Na to výskum, ako priznáva Stinsonová, odpovedať nevie. Aj preto, že zreteľnú odpoveď nedávala ani jedna strana.

Popravde, odpovedí ponúkali celú radu. Ako prejavy priateľstva opisovali spoločné výlety, návštevy kina, nákupy, varenie. Tiež držanie sa za ruku, zdieľanie intímnych pocitov, ale aj tlačenie sa k sebe. Dokonca sex. Prečo nie. Lenže iní respondenti a respondentky uvádzali to isté správanie ako prejavy zamilovaného vzťahu.

Podľa Stinsonovej to spochybňuje zavedený náhľad, podľa ktorého je priateľstvo a láska celkom odlišným typom vzťahu, ktoré uspokojujú úplne odlišné potreby a majú odlišné formy.

„Medzi priateľstvom a láskou je rozostrená, prestupná, nezreteľná hranica. Je to silným dôkazom toho, že niekomu inému nemôžete určiť, čo je to priateľstvo verzus čo je to láska. Každý si to definuje sám,” uviedla autorka štúdie denníku The Guardian.

​Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, ktoré vlastní aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 09:53