Hádka.Pexels.com/Keira Burton/
StoryEditor

Žiarlivosť sme zdedili po opiciach. Prečo na partnerov vzťah s kamoškou viac žiarlia ženy ako muži?

Alexandra Ševčíková22.05.2022., 15:00h

Od Harryho Pottera po Svadbu môjho najlepšieho priateľa. Mnohé filmové trháky zobrazujú priateľstvá medzi mužmi a ženami. Je to však iba kamarátstvo?

Lajkuj Brainee.sk na

Nová štúdia Texaskej univerzity v Austine vrhla viac svetla na strašiaka menom žiarlivosť v súvislosti s takýmito priateľstvami, píše MailOnline. Vedci tvrdia, že ženy žiarlia viac ako muži na partnerove kamarátstva s opačným pohlavím.

Zatiaľ čo predošlé štúdie sa zameriavali na žiarlivosť vo všeobecnosti, tak v tejto sa pozreli bližšie na to, ako je to v priateľstve. Možno si aj ty zažil alebo zažila situáciu, keď bolo nutné sa pozastaviť nad tým, či sú naozaj iba kamaráti.

image

Existujú rôzne typy žiarlivcov

Pexels/

V štúdii publikovanej v Evolutionary Behavioral Sciences výskumníci pod vedením Alyssy Sucreseovej napísali: „Minulý výskum evolučnej psychológie navrhol a našiel dôkazy o rozdieloch medzi pohlaviami v adaptačných funkciách žiarlivosti.“ Podľa nich sa však žiaden výskum nezameral na žiarlivosť v kontexte zjavného platonického mimomanželského priateľstva.

Štúdie sa zúčastnilo 364 účastníkov, ktorí boli všetci v manželskom zväzku a mali minimálne 18 rokov. Náhodne ich rozdelili do štyroch skupín, ktorých čítali rôzne scenáre zahrňujúce stretnutie ich partnera s novým priateľom rôzneho pohlavia a príťažlivosti.

image

Calvin Klein ukázal v kampani tehotného transrodového muža. Ľudia to hneď odsúdili

Odborníci ich požiadali, aby posúdili, že či v jednotlivých scenároch pociťovali nejakú žiarlivosť a pripísali to emocionálnym alebo sexuálnym obavám.

Výsledky odhalili, že pocity žiarlivosti boli vyššie, keď bol priateľ ich polovičky opačného pohlavia. Celkovo vyššiu úroveň žiarlivosti zistili u žien, ak si mali v ilustračnej situácií predstaviť svojho manžela s kamarátkou. Odhalilo to aj to, že žiarlivosné pocity žien sú omnoho viac spojené s príťažlivosťou.

Predošlé štúdie odhalili, že muži viac žiarlia na sexuálnu neveru. Avšak v táto nepreukázala žiaden rozdiel pokiaľ išlo o nejaké sexuálne obavy. Muži boli viac rozrušení, keď bol priateľ och manželky atraktívny, a to bez ohľadu na pohlavie.

Štúdia prichádza krátko po tom, čo vedci z Kalifornskej univerzity identifikovali žiarlivosť v mozgu opíc. Tvrdia, že sme túto vlastnosť od nich zdedili a pomáha nám chrániť to najcennejšie. Tím zistil, že pocit žiarlivosti môže byť v skutočnosti evolučnou výhodou, pretože nám pomáha chrániť napríklad naše domovy alebo deti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 16:46