Čo viete o svojom partnerovi?Dreamstime/
StoryEditor

PRÍBEHY Slovákov: Volia si dobrovoľný sexuálny celibát. Nemá to však nič s náboženstvom

Alexandra Ševčíková23.06.2022., 12:00h

Rozprávali sme sa so Slovákmi, ktorí sa rozhodli pre "sex bez hanby". O čo ide a kto to dodržiava?

Lajkuj Brainee.sk na

Odborníci tvrdia, že táto podpora je o možnosti voľby, a to aj v prípade, keď sa rozhodne človek povedať nie sexu. Varujú však, že sa to líši od celibátu súvisiaceho s náboženstvom, sexuálnou traumou alebo incelov, ľudí v nedobrovoľnom celibáte, vysvetľuje USA Today.

Keď Amanda McCracken ľuďom povedala, že sa rozhodla abstinovať až do svojich 41 rokov, zaplavila ju kritika od mužov aj žien, od feministiek a mizogýnov.

„Najzaujímavejšia kritika bola od niekoľkých mužov, ktorí mi povedali, že som sebecká. Naozaj? Pomyslel som si. Sebecká za to, že viem, čo chcem, a som ochotná na to počkať?“ vysvetľuje Amanda.

image

Naučte sa vnímať svoju energiu, vďaka ktorej dosiahnete silný orgazmus.

Dreamstime/

Filmy a televízne programy už roky vykresľujú postavy abstinentov v sexe ako zvláštne, vymyté mozgy, upnuté alebo naivné osobnosti. Štúdia z roku 2016 tiež zistila, že ľudia, ktorí sú sexuálne neskúsení, boli potenciálnymi partnermi považovaní za „chybných“.

Mnohí sexuálni experti to však takto nevnímajú. V skutočnosti môže byť výber hraníc posilňujúci pre tých, ktorí chcú prejaviť slobodu konania nad svojimi telami a vzťahmi. McCracken vysvetľuje: „Povedať nie má rovnakú silu ako hovoriť áno.“

Prečo sa niektorí ľudia rozhodnú zdržať sexu

Sexuálny celibát sa netýka len zahraničia. Iveta pre Brainee zdieľala svoju skúsenosť. Úplnú sexuálnu abstinenciu si zvolila pred dvoma rokmi. Po neúspešnom vzťahu sa v tomto rozhodnutí len utvrdila. „S myšlienkou celibátu až do svadby som sa pohrávala aj predtým, keďže ma od mala k tomu viedli. Zohrávalo tam istú rolu aj náboženstvo,“ povedala. Pri otázke, že či jej to nerobí problémy pri hľadaní partnera odpovedala: „Nie každý to chápal. Najväčší problém im robilo to, že chcem počkať do svadby.“ Jej okolie síce jej rozhodnutie nechápe, no akceptujú ho.

Viktor, ktorý sa tiež rozhodol pre sexuálnu abstinenciu povedal, že síce je ateista, no myšlienka sexu po svadbe sa mu páči. „Predsa malo by to byť niečo výnimočné. Kebyže si to každý víkend rozdám s inou, tak by to stratilo svoje čaro," povedal. Vysvetlil, že si radšej počká na tú pravú. Síce si týmto rozhodnutím vyslúžil podpichovanie od kamarátov, jeho voľbu napokon prijali dobre.

image

Aké šaty budú v kurze počas tohtoročnej svadobnej sezóny?

Pixabay/

Sexuálna výskumníčka Candice Hargons hovorí, že existuje veľa známych výhod zdravého sexuálneho života. Ale povedať nie môže tiež ponúknuť podobné výhody. Niektorí sa môžu rozhodnúť pre abstinenciu, pretože sú unavení kultúrou prepojenia a túžia po emocionálnom spojení. Iní môžu využiť príležitosť na všímavosť a reflexiu.

image

Pivo, langoše aj sexuálne dobrodružstvá. Ako to vyzerá na bratislavskej Kuchajde?

„Výhody celibátu môžu zahŕňať schopnosť vybudovať si s niekým romantický vzťah bez sexuálneho tlaku, schopnosť ľahšie sa sústrediť na iné dôležité časti a dokonca aj duchovný rast a súlad s náboženskými hodnotami,“ hovorí docentka poradenskej psychológie na University of Kentucky pre USA Today.

Temnejšia stránka celibátu

Sexuálni experti objasňujú, že neexistuje žiadny „správny alebo nesprávny“ spôsob, ako byť sexuálnym abstinentom. Keď je abstinencia voľbou, podľa Cate Mackenzie, psychosexuálnej terapeutky a párovej poradkyne, to môže byť naozaj úžasný zážitok.

image

Čo viete o svojom partnerovi?

Dreamstime/

Celibát má aj svoju temnú stránku, a to kvôli nedobrovoľnej abstinencii. Incelovia sú muži, ktorí veria, že celibát nedržia z vlastnej vôle, ale skôr preto, že im ženy odopierajú sex. „Cítia sa bezmocní, pretože nemajú sex, po akom túžia, a čo je dôležitejšie, myslia si, že si to zaslúžia,“ vysvetľuje McCracken. Výsledkom je, že to vedie k hnevu, mizogýnii, odporu a potenciálne k násiliu.

„Ak celibát nie je autonómny, čo znamená, že bol vnútený komunitou ako sexuálna voľba s vyššou hodnotou než u iných, nevýhody môžu zahŕňať pocit viny a hanby, vnucovanie sexuálnych negatívnych ideálov druhým a ťažkosti pri uspokojovaní sexu po období celibátu.,“ vysvetľuje Hargons na margo sexuálnej abstinencie kvôli kultúre náboženskej čistoty. Podľa nej to môže vieš nielen k neznalostiam bezpečného sexu, ale aj sexuálnym traumám.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:21