Mama samoživiteľka sa stará o paraplavkyňu a autistu.Mafra/tomáš Lánský/
StoryEditor

Mama samoživiteľka sa stará o paraplavkyňu a autistu. Do bytu musí dcéru nosiť na chrbte

Tomáš Lánský17.09.2023., 15:00h

Prečítaj si príbeh Lenky Kate Ulrich, ktorá je matkou malej talentovanej plavkyne Gwyneth a autistického syna Mateja. Žijú spolu v malom byte, na treťom poschodí bez výťahu. Dcéra, ktorá nemôže chodiť, má napriek tomu veľké plavecké nadanie, výdavky na šport sú ale pre jej matku príliš vysoké.

Lajkuj Brainee.sk na

Dvanásťročná Gwyneth patrí k talentovaným nádejam českého paraplávania. Zbiera ocenenia a medaily všade, kam príde. Málokto pritom tuší, že spolu s bratom a mamou žije na Smíchove v maličkom byte na treťom poschodí bez výťahu. „Máme síce schodolez, lenže ten je taký pomalý, že syn chytí chodítko, ja dcéru hodím na chrbát a po tých schodoch ju vynesiem,“ priznáva mama malej Gwyneth, tridsaťpäťročná Lenka Kate Ulrich v rozhovore pre iDnes.cz.

 Gwyneth je nezvyčajné meno, jediné v Česku. „To si presadil jej otec. Chválil sa, že on robí len chlapcov. A keď sa narodilo dievča, rozkázal, že to bude buď Ráchel, alebo Gwyneth,“ pokrčí ramenami Lenka.

Tyran exmanžel

Exmanžel ju bil a nakoniec si našiel milenku, ktorú vodil domov k ešte stále svojej manželke a deťom. Rozvodom stratil o deti záujem, ale súd ho nezbavil rodičovskej zodpovednosti. Naďalej tak hovorí do toho, kam deti chodia do školy, ako trávia voľný čas, a vyslovuje súhlas s lekárskymi zákrokmi. Čo je problém.

„Dcéra bola na operácii s nohami. Doktorovi našťastie stačil iba môj súhlas, takže ju podstúpila. Ale sú takí, ktorí chcú súhlas oboch rodičov,“ hovorí Lenka.

image

Exmanžel ju bil a nakoniec si našiel milenku, ktorú vodil domov k ešte stále svojej manželke a deťom.

Mafra/tomáš Lánský/

Pri poslednej operácii sa otec začal o dcéru zaujímať. Písal jej SMS, potom ale kontakt opäť prerušil. Dievča kvôli zlému psychickému stavu skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti, pretože sa jej zhoršilo zotavovanie. „Chcela by som ho vidieť,“ prezradí dievčatko. „Viem, že na mňa kašle. Ale aj tak…“ nedokončí vetu.

Dcéra s detskou mozgovou obrnou

Gwyneth má spastickú diparézu, druh detskej mozgovej obrny. Jej nohy nefungujú. Talent na plávanie má ale taký veľký, že si ju vzal pod krídla aj legendárny český vrcholový delfínár Jan Nevrkla, ktorý stál pri zrode českého paraplávania a ktorého zverenci získali vyše 100 medailí na majstrovstvách a paralympiádach. „V žiackej kategórii je Gwyneth druhá, ale má vynikajúce mentálne nastavenie, obrovský drive. Je neskutočný talent,“ chváli Gwyneth tréner Nevrkla.

image

Mama Lenka dcére platí päťkrát týždenne tréning a všetky pomôcky. 

Mafra/tomáš Lánský/

Mama Lenka preto dcére platí päťkrát týždenne tréning a všetky pomôcky. „Len špeciálne závodné plavky, ktoré sú predpísané, stoja osem tisíc,“ vypočítava mama.

Jej mesačný príjem je 35 tisíc korún vrátane príspevkov na starostlivosť a alimentov. Na iné dávky nárok nemá. Nájomné platí 15 tisíc korún. „Zo žiadostí o mestský byt ma vyradili. Nespadám do kategórie, kedy by som na neho mala nárok,“ povzdychne si.

image

Skúsila som aj zoznamku, bolo to strašné. Chlap mi napísal, že by chcel spať s babou na vozíku. Hovorí telesne znevýhodnená Natália

Sama pritom pracuje ako vedúca registra na Krajskom súde v Prahe. Navyše sa stará ešte o štrnásťročného syna Mateja, ktorý síce navštevuje gymnázium, ale je autista. Zamĺknutý chlapec sa v poslednej dobe stal závislým na hrách na mobile. Lenka s ním chodí k adiktológovi. „Pubertiak s autizmom, šialená kombinácia. Nerešpektuje ma, a keď ho nenechám pri mobile, robí mi naschvály. Snažím sa to limitovať, ale nejde to, v technike sa vyzná lepšie ako ja,“ priznáva matka.

Fandi mamám

O to viac prekvapujúce je, že napriek svojej neľahkej situácii sama už tri roky pomáha iným samoživiteľkám. Zapojila sa do projektu Fandi mamám, čo je dobročinný spolok na materiálnu pomoc samoživiteľkám. V spolku koordinuje hmotnú pomoc pre matky. Komunikuje s darcami a pomáha s administratívou a chodom celej organizácie. Má tak na starosti nábor nových samoživiteliek. „Pre mňa je Lenka mamou s veľkým M. Za ženou na prvý pohľad veľmi tichou až plachou sa skrýva ohromne silná, energická, veselá mama, ktorá má veľa lásky pre svoje deti aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc,“ hovorí spoluzakladateľka spolku Fandi mamám Žaneta Slámová.

image

Nevidiaca Malika pomáha ďalším ženám v Afganistane. Vláda Talibanu im zakázala pracovať či študovať

Lenka Kate Ulrich pripúšťa, že najviac by jej teraz pomohol nový priestrannejší byt s výťahom. „Keď skúšam komerčné nájmy, vždy ma odmietnu. Vidia samoživiteľku s dvoma deťmi a hneď si povedia, že budem neplatička,“ povzdychne si.

V ten moment sa do rozhovoru vmieša Gwyneth. „A mami, keby pri tom byte bol niekde blízko ešte bazén, aby som mohla trénovať…“ zasvietia jej oči. Mamu Lenku premôžu emócie. Slzu v kútiku rýchlo hranou ruky zotrie. „Ja viem, dievčatko, ja viem,“ odpovie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 01:18