Šachový robot v Moskve zlomil dieťaťu prst.Flickr.com/ Scott Beale/
StoryEditor

Sedemročné ruské dieťa bolo pri hraní šachu rýchlejšie ako robot. Ten mu zlomil prst

iDnes.cz25.07.2022., 12:30h

Robot v Moskve zlomil pri šachovom zápase prst sedemročnému chlapcovi. Podľa viceprezidenta ruskej šachovej federácie Sergeja Smagina dieťa zrejme porušilo bezpečnostné pravidlá a ťah vykonalo príliš rýchlo.

Lajkuj Brainee.sk na

„Robot zlomil dieťaťu prst. To je samozrejme zlé,“ povedal agentúre TASS šéf moskovskej šachovej federácie Sergej Lazarev. Stroj podľa neho predtým odohral mnoho partií bez problémov.

Na videu, ktoré sa šíri sociálnymi sieťami je vidieť, ako zariadenie s robotickou pažou berie jednu z chlapcových figúrok. Chlapec potom vykoná vlastný ťah a robot mu chytí prst. Krátko potom prichádzajú na pomoc štyria dospelí, ktorým sa chlapca podarí zo zovretia oslobodiť.

 

Robota zrejme vyviedli z miery rýchlej reakcie sedemročného chlapca. „Existujú určité bezpečnostné pravidlá a dieťa ich zrejme porušilo. Keď vykonalo svoj ťah, neuvedomilo si, že musí najskôr počkať,“ povedal Smagin. „Je to mimoriadne vzácny prípad, prvý, na ktorý si spomínam,“ dodal.

Lazarev ďalej povedal, že Christopher, s prstom v sádre, sa nezdá byť útokom príliš traumatizovaný. „Dieťa hralo hneď na druhý deň, dokončilo turnaj a dobrovoľníci mu pomáhali s ťahmi.“

image

Musk predstaví o pár týždňov humanoidného robota. Pozri sa, čo s ním zamýšľa a ako bude vyzerať

Rodičia poraneného dieťaťa sa kvôli incidentu údajne obrátili na štátne zastupiteľstvo. „Budeme komunikovať, vyriešime to a pokúsime sa pomôcť, ako to len pôjde,“ uviedol Smagin a dodal, že robot je „úplne bezpečný“.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:24