ASUS ZenBook 14 OLEDBrainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

Vyskúšali sme si ASUS Zenbook 14 OLED. Ľutujem len jednu vec - že som ho nemal, keď som bol študent

Natívny obsah28.03.2023., 00:00h

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3402ZA) je nielen elegantný a štýlový, ale ponúka aj displej s dokonalými farbami a šikovnými riešeniami, ktoré si zamiluješ.

Lajkuj Brainee.sk na

Je úplne jedno, či si na základnej, strednej alebo vysokej škole. Bez kvalitného počítača sa dnes už jednoducho nepohneš. A čím sme starší, tým menej nám vyhovuje stolový počítač a siahame po notebooku. Jednoducho potrebujeme byť mobilní.

Písanie poznámok na prednáške, práca na prezentácii počas cestovania na intrák, remote letná brigáda, sledovanie streamovacích platforiem či videohovor s rodinou počas víkendu - na to všetko potrebujeme kvalitný prenosný počítač.

A po niekoľkých dňoch strávených s modelom ASUS Zenbook 14 OLED môžeme s čistým svedomím povedať, že naše študentské časy by s ním boli neporovnateľne lepšie.

image

ASUS ZenBook 14 OLED

Brainee/Miroslav Kamody

Nový štýlový dizajn

Takzvané „zenové” ultrabooky od značky ASUS v sebe totiž spájajú špičkové technológie zabalené v štýlovom, tenkom a ľahkom tele, vďaka čomu nemáš problém zobrať ho kdekoľvek a robiť na ňom čokoľvek od písania záverečnej práce až po editovanie fotografií.

ZenBook 14 OLED prešiel výraznou zmenou v dizajne veka - na rozdiel od typického loga ASUS a kruhov, ktoré pripomínajú zenovú záhradu, sme tentokrát dostali o niečo elegantnejšie vybrúsené Á-čko. Jeho váha je len 1,39 kilogramu a tenký je len 16,9 milimetra, takže ho bez problémov vložíš do akejkoľvek tašky a ani po celom dni ťa nebude bolieť plece.

image

ASUS ZenBook 14 OLED

Brainee/Miroslav Kamody

Okrem toho vyzerá notebook naozaj luxusne a elegantne, k čomu prispel aj valcový pánt, ktorý po otvorení automaticky zdvíha spodnú časť, vďaka čomu sa znižuje možnosť prehrievania.

Prítomné je aj 180-stupňové vyklopenie obrazovky, ktoré ti uľahčí zdieľanie. ASUS však nemyslel len na dizajn - celohliníkové telo totiž spĺňa náročný americký vojenský štandard MIL-STD-810H garantujúci spoľahlivosť a odolnosť.

image

ASUS ZenBook 14 OLED

Brainee/Miroslav Kamody

Konektivita

Každý z nás má iné preferencie rozdelenia portov na svojom notebooku, v prípade Zenbook 14 OLED sa ASUS rozhodol kvôli odvodu tepla urobiť dominantnú pravú stranu. Na nej nájdeš HDMI 2.0 port, audio konektor, dva USB-C Thunderbolt 4 vstupy a nechýba ani čítačka microSD kariet. Na ľavej strane zostal len jeden USB-A port.

Po otvorení na teba čaká hneď niekoľko príjemných prekvapení. V prvom rade je to gigantický ErgoSense touchpad so špeciálnou úpravou, ktorá je zároveň odolná proti odtlačkom prstov. Jeho plocha tak zostane nielen čistá, ale zároveň ti vydrží aj o poznanie dlhšie.

image

ASUS ZenBook 14 OLED

Brainee/Miroslav Kamody

Skvelé nápady

ASUS do touchpadu ukryl aj skvelú fíčurku, ktorú som si vskutku zamiloval - virtuálnu numerickú klávesnicu, ktorú rozsvietiš pomocou ikonky v pravom hornom rohu. Keď si na ňu raz zvykneš, nebudeš ju vedieť prestať používať.

Nezaostáva však ani klávesnica, pri ktorej ASUS nerobil žiadne kompromisy. Má optimálnu odozvu a zdvih, takže sa ti na nej budú seminárky písať jedna báseň.

image

ASUS ZenBook 14 OLED

Brainee/Miroslav Kamody

V tlačidle zapnutia/vypnutia sa nachádza aj rýchla čítačka odtlačkov prstov, ktorá ma ani raz nesklamala. Oceňujem však aj samostatné tlačidlá pre vypnutie a zapnutie mikrofónu a kamery, vďaka čomu sa ti nikdy počas videoprednášky nestane žiadne faux pas.

Displej, ktorý ťa pohltí

Najväčšiu pozornosť si však po otvorení pýta veľký NanoEdge displej s 2,8K rozlíšením a 90 Hz obnovovacou frekvenciou. ASUS zvolil netradičný pomer strán 16:10, takže prezeranie webových stránok, písanie poznámok či editovanie fotografií bude omnoho pohodlnejšie.

Pýtali sme sa študentov, či sú so svojim notebookom spokojní a na základe čoho

si ho kúpili. 

Displej má naozaj brutálne farby, jas až 600 nitov pri HDR a pokrýva 100% farebného spektra DCI-P3 na úrovni kino kvality. Nechýba ani Certifikácia DisplayHDR™ True Black 500, takže displej zobrazuje najhlbšiu možnú čiernu farbu.

image

ASUS ZenBook 14 OLED

Brainee/Miroslav Kamody

Keď tak pozveš svoju priateľku na Netflix and chill, dávaj si pozor, aby vás dokonalé farby nepohltili natoľko, aby to nezostalo len pri tom Netflixe. Ja som si na zariadení pustil nového Batmana a schválne aj kritizovanú tmavú epizódu Game of Thrones a zostal som v nemom úžase. 

K tomu prispel aj zvuk, o ktorý sa stará stereo systém Dolby Atmos, ktorý je v tomto prípade ešte aj certifikovaný audio expertmi spoločnosti Harman Kardon. V spojení s pohlcujúcim obrazom som ani nemal potrebu zapínať televízor vo vedľajšej izbe.

image

ASUS ZenBook 14 OLED

Brainee/Miroslav Kamody

Zvládne všetko, čo potrebuješ

O hladký chod zariadenia sa stará dvanásta generácia Intel Core i5 doplnená o grafiku Intel Iris Xe a 16 GB operačnou pamäťou. Notebook šliapal celý čas ako hodinky, s kancelárskou prácou si poradil bez problémov a zvládol aj niektoré staršie hry.

Čo sa týka výdrže, 75 Wh batéria ti podľa výrobcu zaručí až 18 hodinovú výdrž. Všetko však záleží od činností, ktoré na ňom vykonávaš. V každom prípade ti však chrbát kryje USB-C nabíjačka s výkonom 65 W, ktorá 60 percent kapacity dobije za 49 minút.

Veľmi som si obľúbil aj aplikáciu MyASUS, kde si vieš upravovať viaceré nastavenia zariadenia. Môžeš si nastaviť, či chceš povoliť nabíjanie na 60, 80 alebo 100 percent, režim ventilátora (od tichej prevádzky po maximalizáciu výkonu chladenia pri náročnejších úlohách), obnovu pixelov, rozsah farieb, Tru2Life technológiu vylepšenia obrazu či kmitočet (60 či 90 Hz).

Množstvo možností

Skvelou funkciou je aj funkcia fotoaparátu ASUS AiSense, vďaka ktorej môžeš optimalizovať svoju kameru s dôrazom na osvetlenie, korekciu pohľadu, sledovanie pohybu či zapnutia rozmazania na pozadí.

Pokiaľ potrebuješ výkonnejšie zariadenie, ASUS má v ponuke aj verziu s Intel Core i7, AMD Ryzen™ 7 či dotykovým displejom. Vybrať si ho môžeš v dvoch farebných verziách - Ponder Blue (ktorú som testoval) a Aqua Celadon (jemný svetlozelený odtieň).

Pokiaľ však potrebuješ notebook na typickú kancelársku prácu, jednoduché editovanie videa, fotografií alebo školské povinnosti, ASUS Zenbook 14 OLED je skvelé, štýlové a kompaktné zariadenie za rozumnú cenu, ktoré si zamiluješ rovnako tak, ako ja.

Článok bol vytvorený v spolupráci so spoločnosťou ASUS.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 13:26