Guľomet Maxim M1910, ktorý bol prvýkrát predstavený v roku 1910, po vyše sto rokoch znovu kosí nepriateľov.Twitter/peterclifford1/
StoryEditor

GALÉRIA Historické zbrane v novodobej vojne. Ako storočné guľomety zabíjajú na Ukrajine

Michal Čiernik23.03.2023., 12:47h

Devastačná vojna na Ukrajine prinútila obe strany používať zastaranú armádnu techniku, ktorá si pamätá ešte Františka Jozefa I. Stále však funguje a berie životy.

Lajkuj Brainee.sk na

„Vojna na Ukrajine sa v podstate stala prvou svetovou vojnou s metódami 21. storočia,“ povedal v januári pre Insider Mark Cancian, plukovník americkej námornej pechoty na dôchodku a hlavný poradca Centra pre strategické a medzinárodné štúdie. Spomínanými metódami myslel hlavne spravodajstvo, sledovanie a prieskum, ale aj moderné zbrane a vojenskú techniku.

Neúnavné a urputné bránenie Ukrajincov a nekonečný príliv ruských živých cieľov hnaných zastaranými sovietskymi bičmi však postupne posunuli vojnu späť do roku 1914. Brutálna zákopová vojna, devastačné delostrelecké útoky a obrovské straty v mnohých smeroch pripomínajú prvú svetovú.

Kosí aj po sto rokoch

Tomuto štýlu boja sa postupne prispôsobili aj zbrane. Príkladom je vraždiaci stroj z čias Rakúsko-Uhorska. Guľomet Maxim M1910, ktorý bol prvýkrát predstavený v roku 1910, po vyše sto rokoch znovu kosí nepriateľov. „Funguje to len vtedy, keď prebieha masívny útok,“ povedal nedávno pre BBC News o zbrani Maxim ukrajinský vojak, ktorý bráni Bachmut „Používame ho každý týždeň,“ dodal.

image

Devastačná vojna na Ukrajine prinútila obe strany používať zastaranú armádnu techniku, stále však funguje.

Twitter/ Ralee85/

V kombinácii s modernými doplnkami ako sú optika a tlmiče robia z aj tak smrteľných zbraní ešte smrteľnejšie. Ďalšou paralelou s prvou svetovou vojnou je aj návnada v podobe figurín, určených na oklamanie nepriateľských ostreľovačov.

Z múzeí rovno na front

Okrem guľometov sa objavili v rukách bojovníkov aj iné historické kúsky. Osvedčené legendárne pušky z modernými útočnými zbraňami konkurovať nemôžu, krvavý účel však spĺňajú rovnako. Opakovacia puška Mosin-Nagant, preslávená filmom Nepriateľ pred bránami, z obliehania Stalingradu. Okrem Rusov používali túto zbraň naposledy partizáni Viet Congu. Odvtedy sa nevyužila v žiadnom konflikte, až do dnes.

Ruskú legendu dopĺňa aj tá nemecká. Vrchol nacistického zbraňového inžinierstva v podobe notoricky známej Maschinenpistole 40 (MP40) je po 80 rokoch opäť na európskom fronte. Zbraň s 9 mm rážou si získala popularitu vďaka svojej odolnosti a presnosti a zrejme časom z týchto predností veľa nestratila.

Obe strany tiež používajú PPS 43, nástupcu ikonického ruského SMG PPSH. Prvýkrát sa v Sovietskom zväze objavila v roku 1942. V 60. a 70. rokoch sa však kvôli modernejším zbraniam prestala vo väčšine krajín používať.

Historické ruské tanky

Najnovšie sa do bojov na Ukrajine majú zapojiť aj zaprášené sovietske tanky z 50. rokov. Ako ďalší dôkaz nefunkčnosti ruskej armády vytiahla Moskva staré sovietske tanky T-54 a T-55 a zjavne ich posiela smerom na front na Ukrajinu.

Analytici z Conflict Intelligence Team (CIT) tvrdia, že z rovnakej základne v meste Arseňjev v Prímorskom kraji vlani na ukrajinské bojisko vypravili pol storočia staré tanky T-62M, ale vyzdvihnutie tankov T-54/T-55 z rezerv bolo zaznamenané po prvýkrát.

image

Tanky T-54 a T-55 zo základni Arseňjev.

Twitter/ Joseph_nghia/

ank T-54 bol prijatý do sovietskej výzbroje v roku 1947, jeho vylepšený variant T-55 v roku 1958. Nakoniec išlo o najviac vyrábané tanky v histórii, licenčná výroba bežala aj v komunistickom Československu.

image

Rusko posiela na front už aj väzenkyne. Údajne ich majú využívať ako zdravotníčky

Uvidíme, čo tento zbytočný konflikt prinesie a čoho ešte budeme svedkami. Každopádne, či sa jedná o storočné zbrane, alebo modernú autonómnu techniku. Vždy si to najviac odnesú nevinný civilisti.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:26