Ukrajinskí utečenci vymenili kreslá u terapeuta za tie vo virtuálnej realite.Youtube/skip Rizzo/
StoryEditor

Skupinová terapia vo virtuálnom Kyjeve. Aj takto Ukrajinci bojujú s traumou z vojny

Michal Čiernik08.04.2023., 13:00h

Ukrajinskí utečenci vymenili kreslá u terapeuta za tie vo virtuálnej realite. Pomáha im vysporiadať sa s následkami vojny.

Lajkuj Brainee.sk na

Valeria Balashova, 28-ročná žena z juhoukrajinského mesta Odesa, utiekla do Bukurešti v marci minulého roka, aby unikla pred vojnou. Odvtedy od vtedy svoju domovinu navštívila len vo virtuálnej realite.

V októbri ju kontaktoval psychológ a spýtal sa jej, či by nemala záujem zúčastniť sa na novom programe určenom na poskytovanie terapeutickej podpory Ukrajincom doma aj v zahraničí, ktorých zasiahla vojna. Povedali jej, že tento program sa nebude konať v kancelárii terapeuta, ale vo VR. „Povedala som mu, že je to veľmi skvelý nápad a samozrejme by som sa na tom rada zúčastnila,“ Opisuje pre Vice.

Štebot vtákov a krásna zeleň

Program je zasadený do virtuálneho centra Kyjeva v blízkosti Domu s Chimérami, ktorý sa nachádza hneď cez ulicu od Zelenského kancelárie. Virtuálne prostredie je pokojné: modrá obloha, množstvo zelene a elegantné budovy zahalené v tieni letného popoludnia. V strede námestia sa nachádza tmavá kruhová oblasť, ktorú lemujú modré pohovky podobné ako v kancelárii terapeuta. 

V tomto priestore, sa môžu utečenci z Ukrajiny stretnúť, zdieľať príbehy a zotavovať sa zo svojich individuálnych a spoločných tráum. Program VR je orientovaný na terapiu rozhovormi a rovesnícku podporu, dve z tradičných obranných mechanizmov psychiatrie proti posttraumatickej stresovej poruche (PTSD). Každý účastník – vrátane terapeuta, ktorý vedie každé sedenie – sa javí ako prispôsobiteľný avatar. 

image

Každý účastník – vrátane terapeuta, ktorý vedie každé sedenie – sa javí ako prispôsobiteľný avatar. 

Youtube/skip Rizzo/

V pilotnej relácii, ktorá bola zaznamenaná a zverejnená na YouTube, Balashova a dvaja ďalší ukrajinskí utečenci, ktorí v súčasnosti žijú v Bukurešti, diskutovali o niektorých všednejších výzvach, s ktorými sa stretli po presťahovaní sa do novej krajiny. 

Podľa Balašovovej majú Ukrajinci tendenciu pociťovať svoju vlastnú, kultúrne jedinečnú formu stigmy. „Nie sme zvyknutí žiadať o pomoc, pretože vieme, že nám nikto nepomôže,“ povedala pre Vice. Čo sa týka virtuálnej reality hovorí, že ona a ostatní účastníci sa cítili uvoľnenejšie, viac v pohode so svojou zraniteľnosťou. „Dáva vám slobodu myslenia, slobodu prejavu. Dúfam, že budú pokračovať vo vývoji a naozaj začne fungovať a denne pomáhať ľuďom,“ povedala Balashova.

Program partnerskej podpory VR má tiež ďalšiu výhodu v tom, že je dostupný naprieč platformami. Nie sú potrebné žiadne drahé VR slúchadlá. „Do programu môžete pristupovať z akéhokoľvek zariadenia, ktoré je pripojené k internetu,“ hovorí Dr. Cezar Giosan, rumunský psychológ so sídlom v New Yorku, ktorý pomáhal navrhnúť virtuálnu Ukrajinu. 

Katniss ako terapeut v zničenom Kyjeve

Zničená cesta po bombardovaní. Horiace budovy s vejúcimi žlto-modrými zástavami. Opustené tanky. Vzdialená streľba z automatických zbraní prerušená sirénou oznamujúcou nálet. A v strede toho všetkého na teba pozerá Katniss Everdeenová z franšízy The Hunger Games.

Toto sú pohľady a zvuky, s ktorými sa človek stretne v demo videu „Ukraine World,” ďalšieho programu VR, ktorý v súčasnosti vyvíja v štúdiu 8agora. Na čele projektu stojí psychológ Albert Rizzo, riaditeľ pre medicínsku virtuálnu realitu na University of Southern California. Spolu s kolegami sa snažia pomôcť Ukrajincom trpiacim posttraumatickou stresovou poruchou.

image

Katniss Everdeenová ako terapeut v zničenom Kyjeve.

Youtube/skip Rizzo/

„Naším cieľom bolo vytvoriť prostredie, v ktorom by ľudia mohli byť v realistickom prostredí, čo by mohlo slúžiť na aktiváciu ich emocionálnych spomienok priamejším spôsobom,“ hovorí psychológ. „Používame VR, pretože je to emocionálne evokujúca technológia. Je to iné ako abstraktné spomínanie. Je to nástroj, ktorý pomáha ľuďom, ktorí sa boja vyjadriť svoje emócie,“ vysvetľuje.

image

Zničené tanky, vojaci pobehujúci v panike a telá rozhádzané po zemi. Rusko utŕžilo jednu z najväčších porážok od začiatku vojny

„Ukrajina bude Petriho miskou v súvislosti s posttraumatickou stresovou poruchou a ďalšími výzvami v oblasti duševného zdravia ešte mnoho rokov,“ dodáva Rizzo.

Hlavné je myslieť pozitívne

„Najťažšie je, že som tam nechala svoju rodinu,“ povedala na záver pre Vice Balashova. Jej matka zomrela na rakovinu len pár mesiacov pred inváziou Rusov vo februári. Jej otec, jej strýko, jeden z jej bratov, jej dve staré mamy, jej pes a jej mačka všetci ostali v Odese. „Možno sa ešte niekedy uvidíme,“ spomína na otcove slová, keď sa s ním na hraniciach lúčila.

image

Bitka o Bachmut je zatiaľ najkrvavejšia. V mlynčeku na mäso prežije vojak v priemere len štyri hodiny

Okrem toho, že prišla o mamu a odlúčila sa od zvyšku rodiny, nedávno prišla aj o priateľa, ktorý zahynul v bojoch na Ukrajine. „Všetci sme v tejto vojne niečo alebo niekoho stratili,“ povedala Ukrajinka. „Nemôžme však prepadnúť negatívnym myšlienkam a myslieť si, že je všetko len zlé,“ dodala Balashova a zdôraznila, že vždy musíme hľadať okolo seba to dobré a myslieť pozitívne.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:52