Neuralinku povolili nábor ľudských subjektov.Twitter/aympontier/
StoryEditor

Neuralink Elona Muska bude môcť testovať mozgové implantáty na ľuďoch. Povolili im nábor ľudských subjektov

Michal Čiernik21.09.2023., 11:00h

V utorok 19. septembra spoločnosť oznámila, že jej nezávislá revízna komisia povolila začať nábor ľudských testovacích subjektov pre svoj mozgový implantát určený pacientom s paralýzou.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa blogového príspevku od kalifornskej neurotechnologickej spoločnosti je hlavným účelom týchto pokusov na ľuďoch otestovať, či je jeho rozhranie mozog-počítač (BCI) – nazývané „Link“ – bezpečné a funkčné. Cieľom BCI je vytvoriť implantovateľné zariadenia, ktoré umožnia používateľom ovládať elektroniku pomocou mozgu. 

Správa nešpecifikuje, kedy sa s testami má začať. Uvádza však,  že tí, ktorí majú „kvadruplégiu (ochrnutie všetkých končatín) v dôsledku poškodenia krčnej miechy alebo amyotrofickej laterálnej sklerózy (ALS)", sa môžu do testov prihlásiť.

Kontroverzné testy na zvieratách

Hoci to môže byť pre niektorých vzrušujúca šanca, prvé klinické skúšky na ľuďoch spoločnosti Neuralink môžu predstavovať pre jej pacientov značné riziko. Spoločnosť a Musk sa v minulosti dostali pod paľbu kritiky za spôsob, akým zaobchádzala s laboratórnymi zvieratami. Vo februári 2022 dokonca Výbor lekárov pre zodpovednú medicínu podal sťažnosť, v ktorej tvrdí, že spoločnosť Neuralink vykonávala "invazívne a smrteľné pokusy na mozgoch zvierat".

image

Konšpirátori mali aspoň raz pravdu. Čipy v ľudskom tele sa stávajú realitou, už nimi aj zaplatíš

V decembri toho istého roku bola spoločnosť vyšetrovaná federálnymi orgánmi pre možné porušenie predpisov o ochrane zvierat, pričom v dokumentoch sa uvádzalo, že od roku 2018 spoločnosť zabila približne 1 500 zvierat vrátane potkanov, opíc, ošípaných a myší.

Spoločnosť Neuralink sa proti týmto veľmi závažným obvineniam bránila tvrdením, že opice o ktoré sa starajú, si „vážia a ctia". Musk dokonca tento týždeň na X (predtým známy ako Twitter) uviedol, že „žiadna opica nezomrela v dôsledku implantátu Neuralink“.

Toto vyhlásenie je v priamom rozpore s tým, že spoločnosť už priznala eutanáziu niekoľkých zvierat po tom, čo sa u nich objavili infekcie a iné vedľajšie účinky. Na tom však v tejto chvíli zrejme nezáleží, keďže spoločnosť už získala potrebné povolenia vykonávať testy na ľuďoch a pripravuje sa na veľmi dôležitý moment vo svojej histórii.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 02:52