Technológie, ktoré vyšli tento rokBrainee X Canva/
StoryEditor

Rok 2023 patril umelej inteligencii. Prečítaj si ZOZNAM technológií, ktoré vynašli tento rok a ktoré ešte len prídu

Nikola Michalkova13.12.2023., 11:00h

Tento rok bol opäť plný trendov, ktoré istým spôsobom zmenili svet technológií. V článku sa dozvieš, aké technológie vyšli tento rok a na aké sa budeme môcť tešiť ten budúci.

Lajkuj Brainee.sk na

Dizajnové vírusy

Dokážu selektívne útočiť na špecifické typy baktérií. Táto technológia predstavuje nádej pre ľudí pri liečbe chorôb spojených s mikróbmi, ale aj pri zvyšovaní produktivity poľnohospodárstva. Ich nasadenie sa zameriava na úpravu ľudského mikrobiómu - mikróbov žijúcich v tele. Preprogramovaním fágov (vírusov) pomocou laboratórnych nástrojov sa môžu syntetickí biológovia zamerať na jednotlivé druhy baktérií a prinútiť ich produkovať terapeutické molekuly alebo sa stať citlivými na špecifické lieky.

Metaverse pre duševné zdravie

Ak trávime pri obrazovke až príliš veľa času, môže to ovplyvniť aj naše duševné zdravie. V tom negatívnom smere. Ak však sociálne siete používame zodpovedne a s rozumom, môže to naše psychické zdravie posilniť. A práve na túto oblasť sa zameriava technológia tohto roka s názvom Metaverse, ktorá má potenciál podporiť duševné zdravie. „Využívanie herných platforiem a neinvazívnych technológií, ako sú náhlavné súpravy s eletródami, sa skúma ako nástroj liečby,“ uvádza sa na portáli Press Insider.

Zdravotná starostlivosť podporovaná umelou inteligenciou

Technológia môže byť veľmi nápomocná najmä v rozvojových krajinách, v ktorých je momentálne lekárska starostlivosť nedostupná. Už tento rok sa začala umelá inteligencia využívať aj v oblasti zdravotníctva a je teda možné očakávať, že v budúcnosti sa bude rozvíjať naďalej. Pomôže tak skrátiť napríklad aj čakacie doby pacientov na rôzne zákroky.

Čo môžeme očakávať v roku 2024?

Samozrejme, umelá inteligencia sa bude vyvíjať vo veľkom aj budúci rok a čakajú nás väčšie možnosti, ako ju používať. Bude výkonnejšou a užitočnejšou. Už v tomto roku sa začalo rozprávať o tom, aké zamestnania môžu byť umelou inteligenciou ohrozené, a preto z nej majú niektorí ľudia strach.

image

Umelá inteligencia

Brainee X Canva/

Budúci rok je možno príležitosťou, keď si ľudstvo uvedomí, že umelá inteligencia môže byť skutočne nápomocná v rôznych oblastiach. Ak sa bude používať na správne účely, bude to, ako mať k dispozícii inteligentného asistenta 24 hodín každý deň. Okrem toho môže pomôcť ľuďom aj ušetriť čas. Tým, že bude schopná získavať informácie, plánovať, riadiť dodržiavanie predpisov, organizovať a podobne, tým nám zostane viac času. Tým nás odbremení a môžeme sa venovať tvoreniu a nápadom.

Ďalším technologickým pokrokom, s ktorým sa budúci rok môžeme stretnúť, bude digitálny svet. Už dnes existujú technológie ako rozšírená alebo virtuálna realita. Vytvárame si digitálne avatary, v ktorých žijeme vo virtuálnych prostrediach. Digitálne dvojča býva vytvorené pomocou údajov získaných z jeho reálneho náprotivku. Pokroky vo vede o genomike znamenajú, „že môžeme rozložiť základnú podstatu života do digitálneho kódu, s ktorým možno potom manipulovať a prestavať ho s cieľom navrhnúť nové lieky a vyliečiť choroby,“ píše sa na portáli Forbes.

image

Virtuálna realita

Brainee X Canva/

Udržateľné technológie budú tiež súčasťou budúceho roka. Spoločnosti budú vyvíjať technológie s väčším zameraním na to, aby ich výroba nezanechávala škodlivý dopad na životné prostredie. Zahŕňajú napríklad elektrické autá, ktoré si našli svojich priaznivcov a odporcov už aj tento rok.

Okrem toho sa v budúcom roku technológie budú zameriavať aj na ochranu proti kybernetickým útokom. Výskum ukazuje, že za posledné roky sa obeťami útokov stal každý druhý podnik. Očakáva sa, že náklady spojené s kybernetickými útokmi do konca roku 2024 stúpnu. Preto sa na základe tohto problému budú vyvíjať nové technológie slúžiace na posilnenie ochrany.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 23:12