Priekupníci zaplavujú trh falošnými slúchadlami AirPods.Dh Gate/
StoryEditor

Priekupníci zaplavujú trh falošnými slúchadlami AirPods. Na prvý pohľad by si ich nerozoznal

Jan MaturaiDnes.cz18.02.2024., 09:00h

Pokiaľ túžite po slúchadlách AirPods od Applu, tak sa pre nich vydajte do obchodu a nesnažte sa ušetriť výhodnými ponukami na inzertných portáloch. Je veľká pravdepodobnosť, že budú falošné.

Lajkuj Brainee.sk na

Kópie produktov Applu sú veľmi rozšírené. V prípade smartfónov iPhone a hodiniek Watch sa síce môžete napáliť presnou kópiou obalu a aj produkt môže vo vypnutom stave originál kopírovať veľmi presne, ale po zapnutí sa rýchlo ukáže, že telefóny idú na Androide a s originálom nič spoločné nemajú. Pri slúchadlách je to iné, obal aj produkt vizuálne kopírujú originál a aj sprevádzkovanie prebieha rovnako ako pri origináli.

image

Od Twitteru až po nepodarené okuliare Google Glass. Toto sú najväčšie technologické úmrtia v roku 2023

Firmám, ktoré ich vyrábajú, sa podarilo skopírovať aj protokol, akým sa slúchadlá párujú s iPhonemi. Slúchadlá dokonca aj tak fungujú, a to vrátane bezdrôtového nabíjania. Elektronika je však iná a riskantné sú predovšetkým batérie v slúchadlách a puzdre. Tieto falošné slúchadlá stoja priekupníkmi v čínskych obchodoch rádovo pár eur. Tie potom predávajú väčšinou za polovičnú cenu originálnych slúchadiel, ktoré stoja aj niekoľko sto eur.

Majú aj kópiu sériového čísla

Predovšetkým puzdro vyzerá ako pri origináli, drobné rozdiely je možné odhaliť, len keď máte v ruke aj originálne slúchadlá. Tie falošné sú ľahšie a napríklad dióda pri puzdre svieti viac ako tá pri originálnom. Lenže to možno bez priameho porovnania spoznať ťažko. A keďže sa slúchadlá párujú s iPhonmi ako originály, dajú sa len ťažko odhaliť. Snáď len s výnimkou „zapípania“ puzdra pri párovaní, čo originál nerobí. Kópií je na trhu viac a aj tie sa od seba veľmi líšia.

Falošné slúchadlá majú aj kópiu sériového čísla, podľa ktorého ich možno identifikovať na webe Applu, a to vrátane záruky. Čísla sú u celej série falošných slúchadiel rovnaké. Niektorí predajcovia k nim pribaľujú aj falošné predajné doklady českých autorizovaných predajcov. Jedinou obranou je tak kúpa slúchadiel u autorizovaných predajcov za plnú cenu.

Niektorí priekupníci rovno uvádzajú, že ide o kópie, ale v mnohých prípadoch sa predajca tvári, že ponúka originálny tovar. Na problém upozornil youtubový kanál Kluci z Prahy, ktorý v dvoch reportážach popísal, v akej miere je trh falošnými slúchadlami rozšírený a že predajom si často zarábajú deti. Tie reagujú na mnohých priekupníkov, ktorí propagujú na sociálnych sieťach, predovšetkým na TikToku, nákupy falošného tovaru z Číny. Do teraz to bolo prevažne oblečenie, teraz sú však populárne práve slúchadlá AirPods.

Ako sa brániť?

Stopercentnú istotu budeš mať len vtedy, pokiaľ si slúchadlá kúpiš u autorizovaných predajcov. Tí rozhodne kópie neponúkajú.

Pokiaľ budeš chcieť kupovať z druhej ruky, tak starostlivo čítaj inzeráty, porovnaj fotky a keď ich budeš kupovať priamo, tak si, pokiaľ možno, vezmi so sebou originály vrátane obalu na porovnanie. Ako sme totiž spomínali, hneď na prvý pohľad kópiu spoznať nemusíš.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 23:39