Ako Taiwanské zemetrasenie ovplyvní globálny trh smartfónov?Tasr/Ap, X/Tomshardware/
StoryEditor

Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu

Michal Čiernik04.04.2024., 11:00h

Zemetrasenie s magnitúdou 7,2 zastavilo taiwanský polovodičový priemysel. Aký to môže mať dopad na výrobu smartfónov?

Lajkuj Brainee.sk na

Taiwanský výrobca čipov, zodpovedný za 90 percent najpokročilejších počítačových procesorov na svete, zastavil v stredu výrobu v dôsledku najsilnejšieho zemetrasenia za posledných 25 rokov.

image

Žiadny Apple na Vianoce? Výrobcu čipov ohrozuje vojna. Pozri sa, čo môže byť na Slovensku nedostatkový tovar

Firma (TSMC) vyrába špičkové mikročipy používané v smartfónoch, autách, cloudových serverových farmách a technológiách poháňaných AI. Jej továrne preto musia neustále fungovať, aby uspokojili dopyt.

Hovorca spoločnosti TSMC novinárom povedal, že niektoré z jej zariadení však boli poškodené a z niekoľkých pobočiek museli evakuovať pracovníkov.

Menšie straty

Finanční analytici Barclays pre Dialy Mail uviedli, že niektoré vysoko sofistikované polovodičové továrne musia bez problémov fungovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Je to kvôli špeciálnym súčiastkam, ktoré sa vyrábajú vo vákuu počas niekoľkých týždňov. Zastavenie by tento proces narušilo a zvýšilo tlak na ceny v sektore.

To by mohlo spôsobiť krátkodobé straty v ekonomikách zameraných na výrobu elektroniky ako je Japonsko a Kórea. Cena tvojho vysnívaného iPhonu či doba dodania by však nemali byť v ohrození.

TSMC zaznamenala malý zásah aj na taiwanskej burze, kde jej akcie v stredu klesli o 1,3 percenta. Výrobca však hlási, že bolo poškodené len malé množstvo zariadení aj to len v niektorých továrňach. „Naše kritické nástroje vrátane všetkých našich prístrojov extrémnej ultrafialovej litografie nie sú poškodené,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení podľa agentúry Bloomberg.

Spoločnosť TSMC so sídlom v taiwanskom meste Hsinchu pre Business Insider tiež oznámila, že niektoré z jej závodov na výrobu čipov boli evakuované len ako preventívne opatrenie.

Najhoršie taiwanské zemetrasenie za posledných 25 rokov s magnitúdou 7,2, ktoré uvoľnilo energiu ekvivalentnú atómovej bombe, zabilo najmenej deväť ľudí a ďalších 900 zranilo.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 03:10