StoryEditor

Začínaš s cloudom? Tu je prehľad najznámejších služieb

Alžbeta Harry Gavendová01.04.2021., 09:55h
Pozrite si základné informácie a ceny úložísk Google Drive, iCloud, Dropbox a One Drive.
Lajkuj Brainee.sk na

Jedným z najväčších pomocníkov i strašiakov v IT svete je bezpochyby „cloud“ (oblak). Pomocníkom je pre všetkých, ktorí chápu jeho výhody a dokážu ich denne využívať vo svoj prospech, či v prospech svojej firmy. Strašiaka predstavuje pre tých, ktorí toto cudzie slovo niekde započuli, no v princípe nerozumejú jeho podstate, funkciám a zdá sa im to celé komplikované.

Vo svete mobilných zariadení je však potrebné niekde skladovať všetky fotografie i videá, jednoducho a pohodlne zdieľať dáta, pracovať na spoločných projektoch, zároveň mať postarané o bezpečnosť údajov. Toto všetko cloud umožňuje a navyše poskytuje aj niekoľko ďalších výhod.

Cloud slúži ako virtuálne externé úložisko. V tom prípade nemusíte napríklad fotky či videá skladovať v Galérii svojho smartfónu a ušetriť tak drahocenné miesto v pamäti. Mobilné zariadenie sa vám za to odvďačí aj svižnejšími reakciami.

Ďalšou výhodou je, že cloud poskytuje v rámci pracovných nástrojov aj pokročilejšie funkcie, napríklad spoluprácu v skupine, rôzne možnosti úprav. Veľkým plusom cloudu je však i to, že napríklad dokument, ktorý začnete písať v práci na počítači, môžete v prípade potreby okamžite otvoriť a pokračovať v úpravách aj v mobile či tablete.

Táto spolupráca medzi zariadeniami je mimoriadne užitočná a ak ju raz začnete naplno využívať, zotriete problém s prenášaním informácií cez USB kľúče či iné pamäťové médiá. Cloudy tiež hrajú významnú úlohu pri výmene či strate telefónov a zariadení. Prečítajte si podrobnejšie o jednotlivých službách:

Google Drive

Jedným z najznámejších cloudových úložísk a služieb je Google Drive. Poskytuje bohaté možnosti využívania. Na jednej strane si tu môžete zálohovať fotografie z mobilných zariadení a mať ich prístupné aj na desktope, kdekoľvek na svete s pripojením na internet. Upravovať ich však môžete aj offline, teda bez pripojenia, pričom zmeny sa uložia po opätovnom pripojení.

Na druhej strane, máte tu k dispozícii vytváranie online dokumentov, tabuliek, prezentácií, ktoré môžete zdieľať len pomocou preposlania odkazu. Zároveň však môžete v dokumentoch aj spoločne pracovať naraz s kolegami, každý zo svojho zariadenia. Spolu s účtom Google získate na začiatok 15 GB úložiska zdarma. O toto úložisko sa delí Gmail, Disk Google i Fotky Google.

​Zaplniť tento priestor fotkami nie je žiadny problém, preto dáva Google možnosť využiť pre zálohu fotiek bezplatné „nekonečné“ úložisko. Pri ukladaní obrázkov a videí sa tu však mierne zníži kvalita. Pokiaľ však nechcete fotky tlačiť na veľkoplošnej tlačiarni, bude vám to absolútne postačovať. V prípade potreby vás ďalších 100 GB bude stáť mesačne len 1,99 eura.

Výhodou Google Disku je aj integrácia užitočných Tabuliek, Prezentácií i Dokumentov, ktoré môžete jednoducho sťahovať a posielať ako elegantnú a bežne otvoriteľnú prílohu v mailoch. Celý Google Disk vám tiež pomôže pri zmene mobilných zariadení. Po prihlásení do Google účtu sa vám do zariadenia automaticky importujú Kontakty, fotky, dokumenty či dokonca aplikácie. Zmena telefónu tak nie je nočnou morou.

iCloud

Spoločnosť Apple je známa svojimi top službami. Majitelia iPhonov nedajú dopustiť na skvelú spoluprácu medzi jednotlivými zariadeniami, čo má na svedomí aj iCloud. Základom je vytvorenie takzvaného Apple ID, čo je niečo ako ekvivalent Google konta. Pomocou neho získate úložisko s veľkosťou 5 GB.

Po pripojení k internetu si môžete zálohovať svoje fotografie, dokumenty, všemožné súbory, aplikácie a zároveň mať k nim prístup z iných zariadení s prístupom na iCloud. V praxi je tak radosť zdieľať a editovať čokoľvek na iPhone a vzápätí za pracovným MacBookom. iCloud tiež automaticky aktualizuje kalendár, e-maily, v podstate kompletný obsah aplikácií, knihy, hudbu... Všetko si len treba ujasniť v ich nastaveniach.

Výhodou je rovnako ako v Googli úložisku to, že fotky a videá nemusíte držať u seba v iPhone, ale mať ich prístupné na iCloude. V prípade, že máte nedostatok miesta vo svojom zariadení, všetko sa dá nastaviť tak, aby multimediálny obsah putoval automaticky na iCloud. Vo vašom iPhone sú stále dostupné, avšak nie ako originály, ale len ako akési náhľady.

Pozrieť si ich môžete po vstupe do iCloudu. Váš iPhone sa vám uvoľňovaním miesta poďakuje rýchlymi reakciami. Navyše, iPhone nepodporujú úložiská v podobe microSD kariet, takže v priebehu času je pravdepodobné, že sa vám zaplní pamäť. Ceny iCloud úložiska nie sú závratné a pohybujú sa od 0,99 eura za 50 GB, či 200 GB za 2,99 eura mesačne.

One Drive

Veľmi populárnym je tiež cloudové úložisko od Microsoftu – One Drive. Microsoft ponúka na začiatok iba 5 GB úložného priestoru. Potom máte možnosť dokúpiť si za dve eurá mesačne ďalších 100 GB, no pri ešte vyšších kapacitách to začína byť zaujímavejšie. K úložisku totiž získate atraktívne plány spolu s prémiovými funkciami. Sem patria služby Office 365 Personal alebo Office 365 Home.

Tie predstavujú okrem iného starý známy Microsoft Word, Excel, Powerpoint. Spolu s úložiskom teda máte aj kancelárske nástroje v jednom balíku. Používatelia si môžu synchronizovať svoje Fotografie a využívať túto cloudovú službu klasicky ako úložisko, no majú tiež k dispozícii licencovaný softvér Microsoft Office spolu so všetkými jeho výhodami.

Môžu tímovo pracovať online, zdieľať súbory a zároveň majú k tomu prístup pohodlne z mobilných zariadení cez aplikácie, alebo po pripojení k internetu cez desktopovú verziu. Výhodou je, že môžu tiež pracovať offline, bez pripojenia, pričom zmeny sa do dokumentov uložia, keď sa znovu prihlási do internetového pripojenia. 

Zároveň s Office 365 získava používateľ k mailu aj ochranu. V zahrnutej licencii je pokročilá ochrana pred škodlivými webmi, ktoré podsúvajú používateľom škodlivý kód. Pri Office 365 získate 1 TB priestoru, a ak sa je reč o Office 365 Home, tak až päť používateľov má po 1 TB, pričom každý má Office balíček. 

Microsoft Microsoft Reuters

Dropbox

Ďalším z radu cloudových úložísk a služieb je Dropbox. Toto úložisko nepatrí pod nijakého z gigantov a bez problémov ho môžete využívať „crossplatformovo“. Teda na Androide, iOS, Windowse, MacOs a podobne. Ako aplikáciu si ho môžete stiahnuť do smartfónu či tabletu s operačným systémom Android či iOS a zároveň ho môžete využívať na desktopových zariadeniach.

Dropbox tiež v nastaveniach ponúka automatickú zálohu fotiek, teda čokoľvek odfotíte, putuje do tohto úložiska. Máte to opäť dostupné z akéhokoľvek iného počítaču či mobilu, či už po stiahnutí aplikácie alebo klasicky cez webový prehliadač. Dropbox slúži najmä ako úložný priestor, teda samotná služba neposkytuje až také vyspelé pracovné nástroje, ako Google, Apple či Microsoft. Neposkytuje také šikovné možnosti pri zálohe a prenose obsahov zariadení – teda pri výmene telefónov a podobne.

Pozor však, aby tu nevznikol negatívny dojem, Dropbox nesľubuje viac, ako môže poskytnúť. Na druhej strane, ponúka finančne veľmi výhodné programy pre jednotlivcov či skupiny. Za 10 eur mesačne môžete mať za istých podmienok až 3 TB úložisko a za 15 eur získate dokonca neobmedzené úložisko. Pre firmy, ktoré potrebujú mať rôzne materiály online, je to veľmi lákavá ponuka.

Aké cloudy či úložiská používate najčastejšie vy? Dajte nám vedieť v komentároch. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 19:53