Umelá inteligenciaTwitter/Hernan Makse
StoryEditor

Nebezpečná umelá inteligencia. Je to ako mimozemský druh, skonštruovaný človekom, varuje expert

Lukáš Kovalčík22.05.2022., 09:00h

Technologický odborník tvrdí, že vzostup umelej inteligencie bude rovnako nebezpečný ako „mimozemská invázia“, a upozorňuje, že ľudstvo by sa na to malo pripraviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Louis Rosenberg patrí k technologickým priekopníkom v oblasti virtuálnej reality, rozšírenej relaity a taktiež umelej inteligencie. Preslávil sa najmä vývojom prvého systému rozšírenej reality pre americké letectvo v roku 1992, píše web UNILAD

V nedávnom článku pre VentureBeat  sa rozpísal o potenciálnych rizikách umelej všeobecnej inteligencie (AGI), pričom túto technológiu označil za „mimozemský druh“, ktorý nepochádza z nejakej vzdialenej planéty, ale je skonštruovaný človekom.

Nebezpečná umelá inteligencia

Expert upozorňuje, že mnohí odborníci sa aktuálne snažia vytvoriť umelú všeobecnú inteligenciu, ktorá funguje na ľudskej alebo nadľudskej úrovni. Táto umelá inteligencia bude samostatne myslieť, a nielen plniť úlohy, na ktoré je naprogramovaná. 

image

Umelá inteligencia

Pexels/Pixabay

„Mimozemský druh smeruje na planétu Zem a nemáme dôvod veriť, že bude priateľský. Niektorí odborníci predpovedajú, že sa sem dostane do 30 rokov, zatiaľ čo iní trvajú na tom, že dorazí oveľa skôr. Nikto nevie, ako bude vyzerať, no s nami ľuďmi bude zdieľať dve kľúčové črty – bude inteligentný a uvedomelý,“ tvrdí vedec.

image

Kvíz, ktorý vás presvedčí o tom, že nič neviete. Toto učivo z geografie musí ovládať každý piatak

„Nie, tento mimozemšťan nepochádza zo vzdialenej planéty – narodí sa priamo tu na Zemi, vyliahne sa vo výskumnom laboratóriu na veľkej univerzite alebo vo veľkej korporácii. Mám na mysli prvú umelú všeobecnú inteligenciu (AGI), ktorá dosahuje (alebo prekračuje) poznanie na ľudskej úrovni,“ vysvetľuje.

Rosenberg verí, že mimozemská inteligencia vytvorená na Zemi bude oveľa nebezpečnejšia, ako tá, ktorá „môže prísť z diaľky“.

„Tu vytvorená mimozemská myseľ bude o nás vedieť všetko, pretože bude navrhnutá tak, aby nám porozumela zvnútra aj zvonku. Bude optimalizovaná na vnímanie našich emócií a predvídanie našich činov, predikciu našich pocitov, ovplyvňovanie našich presvedčení a  dokonca aj ovplyvňovanie našich názorov“,“ myslí si Rosenberg.

„Ak sa bude správať ako ktorýkoľvek iný inteligentný druh, ktorý poznáme, bude klásť na prvé miesto svoje vlastné záujmy a bude sa snažiť maximalizovať svoje šance na prežitie,“ zdôrazňuje odborník. 

image

Umelá inteligencia

Pexels/Tara Winstead

Louis Rosenberg trefne pripomína, že „ak by stvorenia, ktoré si predstavujeme v elegantných strieborných vesmírnych lodiach, mali také hlboké znalosti o našom správaní a tendenciách, boli by sme vydesení."

Programátori jej podľa vedca prestanú rozumieť

Vynálezca a výkonný riaditeľ technologickej spoločnosti Unanimous AI tvrdí, že programátori nie sú schopní strojom vštepiť určitý spôsob myslenia, čo sa deje v dôsledku načítania obrovského množstva informácií z dátových súborov. Umelá inteligencia bude podľa neho kvôli tomu upravovať svoje parametre, kým sa jej štruktúra nezmení natoľko, že jej tvorcovia prestanú rozumieť. 

„Podávať údaje o ľuďoch ju neprinúti myslieť ako ľudia. Toto je bežná mylná predstava – falošné presvedčenie, že trénovaním AI na údajoch, ktoré popisujú ľudské správanie, ju prinútime myslieť, cítiť a konať rovnako ako my.“ 

Rosenberg tvrdí, že aj keď „nemôžeme zastaviť vývoj AI, tak existujú spôsoby, ako sa správne pripraviť na jej príchod.“

Podľa vedca je najlepším prvotným krokom nielen si uvedomiť, že k používaniu AGI dôjde v najbližších desaťročiach, ale aj to, že to nebude digitálna verzia ľudskej inteligencie ale „mimozemská inteligencia taká cudzia a nebezpečná, ako keby pochádzala zo vzdialenej planéty“.

„Aj pri automatizácii ľudských rozhodnutí by sme mali byť opatrnejší. Aj keď je nepopierateľné, že AI môže pomôcť pri efektívnom rozhodovaní, mali by sme ľudí vždy držať v obraze.To znamená používať AI na zlepšenie ľudskej inteligencie namiesto práce na jej nahradzovaní.“

Expert varuje, že bez ohľadu na to, či sa pripravíme alebo nie, „smeruje k nám mimozemský druh", ktorý sa ľahko môže stať našim súperom, v boji o prvú priečku intelektuálneho potravinového reťazca.

„Čas na prípravu je teraz,“ uzatvára. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:36