Ďalšia psia kryptomena láme rekordy. Shiba Inu sa dostala medzi TOP najsilnejších konkurentov (ilu)twitter.com, unsplash.com
StoryEditor

Ďalšia psia kryptomena láme rekordy. Shiba Inu sa dostala medzi TOP najsilnejších konkurentov

iDneskou28.10.2021., 15:00h
Parodická kryptomena Shiba Inu od začiatku októbra neustále rástla, predbehla dokonca aj slávny Dogecoin.
Lajkuj Brainee.sk na

Včera sa Shiba Inu prehupla do svojho historického maxima. Ako informuje český portál iDnes, v stredu sa dostala cez 30 percent. Ešte stále však zatiaľ patrí do TOP 10. Aj napriek tomu je však stále jednou z najsilnejších kryptomien. 

Október bol pre kryptomeny celkovo veľmi úspešným mesiacom. Mnoho z nich dosahovalo rekordné hodnoty. Napríklad hodnota najznámejšej kryptomeny bitcoin sa počas mesiaca vyšplhala na 67-tisíc dolárov. V priebehu stredy potom začala opäť upadať.

Parodická kryptomena Shiba Inu, ktorá vznikla len pred rokom, však za október zaznamenala neobvyklý nárast a jej cena ďalej stúpa. V uplynulých dňoch jej cena stúpla na 0,0000593 dolára za jednotku a jej celková kapitalizácia prekonala hranicu 40-miliárd dolárov. To je viac ako napríklad hodnota niektorých veľkých priemyselných či technologických spoločností. 

Preslávila sa aj vďaka Elonovi Muskovi

V uplynulé dni jej cena narástla o takmer 40 percent. Počas stredy si pripísala viac ako 30 percentuálnych bodov navyše. Za posledný týždeň tak stúpla o viac ako 150 percent.

Shiba Inu sa dostala do centra pozornosti vďaka tomu, že si technologický miliardár Elon Musk, ktorý je pre mnohých členov komunity zaujímajúci sa o kryptomeny akýmsi guru, kúpil psa rovnomenného plemena menom Floki. Mnohí sa potom mylne domnievali, že Musk chcel príspevkom upozorniť na to, že túto kryptomenu vlastní. Sám šéf Tesly a SpaceX však uviedol, že touto kryptomenou nedisponuje a má iba bitcoin, Ethereum a Dogecoin, informuje český portál iDnes.

Aj keď je Shiba Inu jedenástou najsilnejšou kryptomenou, investori sa zaujímajú o to, aby sa s ňou dalo obchodovať na širších kryptoburzách. Napríklad na webe change.org bola iniciovaná petícia za uvedenie tokenu na burze Robinhood, ktorú údajne podpísalo takmer 400-tisíc ľudí. Ako argument pre zaradenie na burzu petícia uvádzala práve úspech konkurenčného Dogecoinu. Shiba Inu bola vytvorená až vlani v auguste človekom alebo skupinou, ktorá vystupuje pod pseudonymom „Ryoshi“. Jej pomyselným konkurentom je potom satirický Dogecoin. Na rozdiel od neho, ktorý je založený na pôvodnom zdrojovom kóde Bitcoinu, je Shiba Inu postavený na blockchaine Etherea.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 06:54