Bezpečnejší internet vďaka regulácii platforiemAdobe Stock
StoryEditor

Rusko sa chce vraj odpojiť od svetového internetu. Už si to raz vyskúšali

vseiDnes07.03.2022., 09:00h
Zatiaľ nepotvrdená informácia spravodajského serveru Nexta uvádza, že by sa Ruská federácia mala odpojiť od svetového internetu a vytvoriť si vlastný, štátom kontrolovaný internet – Runet.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď si Ruská federácia pred rokmi vyskúšala, ako by mohla časť tamojšej internetovej prevádzky fungovať bez konektivity do zahraničia, povedal vtedajší premiér Dmitrij Medvedev: „Technologicky je pre to všetko pripravené. Legislatívne boli všetky (potrebné) rozhodnutia prijaté. Ale ešte raz zdôrazňujem: nie je to jednoduché a veľmi by sme si to nepriali (urobiť).“

Teraz už vieme, akú radu ešte nedávno nepredstaviteľných vecí dokáže tamojšia vláda uviesť do praxe. Aj preto sa dá veriť novej správe servera Nexta o tom, že sa Rusko chystá úplne odstrihnúť od svetovej internetovej siete a pustiť svoj Runet.

Tento scenár odpojenia od internetu, by sa mal podľa tohto zdroja začať napĺňať do piatku 11. marca.
Do tej doby majú príslušné autority prejsť na DNS servery umiestnené v Rusku, zmeniť heslá, a treba aj odstrániť Javascript s HTML šablón zo zahraničných zdrojov a ďalšie.

Čo to vo výsledku znamená? Z ruskej internetovej siete sa stane takzvaný ostrovný systém, ktorý bude odmietať komunikáciu so zahraničnými servermi. Môžeš si to predstaviť ako firemný intranet, ktorý je z bezpečnostných dôvodov odpojený od internetu. Teraz na beh internetu dohliada nezávislá organizácia ICANN, ktorá sídli v spojených štátoch, odkiaľ sa internet začal šíriť. V Rusku by si internet riadili sami.

Celý internet funguje v podstate ako rad navzájom pomocou routerov prepojených počítačových sietí a tak Rusko tú svoju jednoducho oddelí. Nebude to fyzické odpojenie drôtov, ale zjednodušene povedané bude zapnutý veľký firewall, ktorý bude takúto komunikáciu s ostatnými sieťami blokovať.

To tiež znamená, že vo vybraných prípadoch môže byť takáto komunikácia so zahraničím povolená tam, kde to Rusko uzná za vhodné.

Ak sa vyššie uvedené informácie potvrdia, nedá sa očakávať, že by sa takáto výnimka vzťahovala na verejnosť. Kto sa bude chcieť pripojiť k svetovému internetu, bude musieť využiť iného operátora, než toho, ktorý bude pôsobiť s poverením ruských úradov. Spravidla by to musel byť nejaký zahraničný satelitný poskytovateľ.

Zvrchovaný Runet

V Rusku vol v roku 2020 prijatý zákon „o zvrchovanom Runete“, ktorý nariaďuje operátorom zriaďovať v sieťach technické prostriedky umožňujúce čeliť hrozbám, filtrovať prísun informácií a obmedzovať prístup k zakázaným internetovým stránkam. V prípade ohrozenia stability a fungovania ruskej časti internetu prejde riadenie siete na cenzúrny úrad Roskomnadzor.

Medvedev vtedy v rozhovore pre denník Kommersant pripomenul príklad Číny, ktorá globálne sociálne siete nahradila čínskymi, čo Číňania „znášajú veľmi ľahko“. Práve sociálne siete, ktoré nie sú pod kontrolou autoritárskych štátov, sú najväčším tŕňom v oku tamojších štátnych organizácií.

Ako bude Rusko fungovať bez pripojenia k globálnemu internetu, si vyskúšalo už na konci roka 2019, krátko po prijatí vyššie uvedeného zákona. Test sa vtedy nedotkol bežných obyvateľov a ruských užívateľov internetu, ale zúčastnili sa ho operátori, vybrané firmy a úrady. Cieľom bolo overiť, či môže vnútorný internet fungovať bez prepojenia s vonkajším svetom a tiež zistiť, či nejaké dáta neunikajú do zahraničia.

Bezpečnejší internet vďaka regulácii platforiem Bezpečnejší internet vďaka regulácii platforiem Adobe Stock

​Podľa vtedajších informácií mali internetoví poskytovatelia nasadiť špeciálny hardvér, ktorý dodá agentúra Roskomnadzor. Hardvér mal okrem iného využívať takzvanú DPI (deep packet inspection) analýzu dát, aby bol schopný veľmi presne rozlíšiť, ktoré dáta majú byť prenesené a ktoré nie.
Hlavnými bránami sú DNS servery, ktoré smerujú tok internetovej komunikácie na tie správne servery.

Rusko takto muselo predovšetkým vyskúšať, či je schopné efektívne nahradiť globálne lokálnymi doménovými systémami.

Kritici už vtedy uvádzali, že aj keď má odstrihnutie od celosvetovej internetovej siete oficiálne zvýšiť kybernetickú bezpečnosť a sebestačnosť krajiny, vedľajším efektom však môže byť obmedzenie toku informácií a ľahšia manipulácia verejnou mienkou.

Vzorom pre ruské snaženie je takzvaný „Veľký čínsky firewall“, ktorý stojí medzi čínskymi užívateľmi internetu a celosvetovou sieťou vrátane online služieb a efektívne ich blokuje.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:23