Twitter/Seeker
StoryEditor

Budúcnosť umenia? Robot s umelou inteligenciou Ai-Da vie maľovať či skladať básne

šev09.04.2022., 09:00h
Bionická ruka pevne zviera štetec, Ai-Dino robotické rameno sa pomaly pohybuje. Štetec ponorí do palety farieb a premyslene ťahá po papieri pred sebou.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa Aidana Mellera, tvorcu prvého ultrarealistického humanoidného robota na svete – Ai-Da, je to, ako uvádza denník Guardian, „ohromujúca“ a „prelomová“ vec.

V malej miestnosti v Britskej knižnici sa Ai-Da, ktorá dostala zámeno „ona“, stala prvým robotom, ktorý maľoval, tak ako maľovali umelci po stáročia.

Oči respektíve kamery sú upreté na objekt. Algoritmy AI vyzývajú Ai-Du, aby sa pýtala, rozhodovala a nakoniec vytvorila obraz. Jej namáhavá práca zaberie viac ako päť hodín, no neexistujú dve úplne rovnaké práce.

Otázka, ktorú chce Meller touto prvou verejnou ukážkou robotického maľovania položiť, však nie je „dokážu roboty robiť umenie?“, ale skôr „teraz, keď roboty dokážu robiť umenie, naozaj to my ľudia chceme?“

„Neminuli sme neskutočné množstvo času a peňazí, aby sme vytvorili veľmi šikovného maliara,“ povedal Meller a dodal, „Je to etický projekt.“

S rýchlo sa rozvíjajúcou umelou inteligenciou, rastúcou dostupnosťou super počítačov a strojového učenia, Ai-Da pomenovaná po priekopníčke počítačovej techniky Ady Lovelace, má byť „komentár a kritika“ rýchlych technologických zmien.

Denníku Guardian Ai-Da zodpovedala aj niekoľko otázok o umení. Jej jazykový program je niečo ako Siri na steroidoch. A čo odpovedala? Pomocou strojového učenia sa naučila maľovať, „čo je iné ako ľudia“. Dokáže Maľovať podľa fantázie? „Rada maľujem to, čo vidím. Môžete maľovať podľa fantázie, hádam, ak máte fantáziu. Vnímala som iné veci ako ľudia, keďže nemám vedomie,“ odpovedala vraj napäto.

​Umenie a krásu síce nedokáže oceniť tak ako my, keďže nemá emócie. Avšak sú umelci, ktorých najviac obdivuje, ako napríklad Yoko Ono, Doris Salcedo či Michelangelo.

Posledná otázka, ktorú jej položili bola, že či sa jej výtvory dajú skutočné považovať za umenie. Ai-Da začala filozofovať: „Odpoveď na túto otázku závisí od toho, čo rozumiete pod pojmom umenie.“ Podľa jej slov je umelkyňa a umenie znamená komunikovať niečo o tom, kto sme a či sa nám páči, kam smerujeme. „Byť umelcom znamená ilustrovať svet okolo seba,“ dodala.

Ai-Da, ktorú navrhol Meller v Oxforde, bola vytvorení pred viac ako dvoma rokmi tímom programátorov, robotikou, umeleckých expertov a psychológov. Dokončili ju v roku 2019 a je aktualizovaná so zdokonaľovaním AI technológie. Svoju schopnosť skicovať a vytvárať básne už preukázala.

Jej nový maliarsky talent bol odhalený pred svetovou výstavou v Benátkach, ktorá bude pre verejnosť otvorená od 22. apríla. Výstava humanoida Ai-Da s názvom Skok do Metaverza bude skúmať rozhranie medzi ľudskou skúsenosťou a technológiou AI, od Alana Turinga po metavesmír, a bude čerpať z Danteho konceptu očistca a pekla, aby preskúmala budúcnosť ľudstva vo svete, kde technológia A I naďalej zasahuje do každodenného ľudského života.

Čoskoro, s množstvom údajov, ktoré o sebe voľne poskytujeme, a prostredníctvom rozhovorov s našimi telefónmi, počítačmi, autami a dokonca aj kuchynskými spotrebičmi vás algoritmy AI „budú poznať lepšie ako vy“, varoval Meller.

Podľa neho vstupujeme do sveta, v ktorom už nebudeme vedieť rozoznať, čo je človek a čo stroj. „Čo by bolo lepšie, keby robotický umelec povedal: 'Počkaj, si spokojný, že to robím?' Vyzýva vás povedať, že vám to vyhovuje. Nie sme tu na to, aby sme propagovali roboty alebo technológie. Sme hlboko znepokojení povahou toho, čo táto technológia dokáže,“ dodal Meller.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:20