Alžbeta Harry Gavendová/HN
StoryEditor

Marketingový ťah, hollywoodska herečka a havajské dáta. Vieš, ako vzniklo Wi-Fi?

Blanka Kucharovicová25.06.2021., 07:00h
Wifi – životná rutina, ktorá nám zabezpečuje prežitie v online svete ako aj neustále pripojenie sa k internetu. Kedy vznikla? A čo skutočne znamená jej skratka?
Lajkuj Brainee.sk na

Či sme u kamarátov, v reštaurácii, vo vlaku alebo v čakárni, naša najbežnejšia otázka súvisí práve s pripojením sa na internet: Je tu wifi? Prípadne: aké je jej heslo? Málokto sa asi zamyslel nad tým, odkiaľ toto slovo pochádza.

Pôvodne sa Wi-Fi písalo ako cudzie slovo, no odstupom času sa z výrazu stalo bežné podstatné meno: wifi. Hoci by ho niektorí spojili s pojmom Wireless Fidelity, teda v preklade s vernosťou bezdrôtového signálu, slovo wifi je vynález, ktorý s ním nemá nič spoločné. Ešte v roku 2005, jeden zo zakladateľov spoločnosti Wi-Fi Aliance, Phil Belanger, prezradil, že toto slovo neznamená absolútne vôbec nič. Bol to len ťah ich marketingovej stratégie.

Zmätok okolo jej názvu

Pojem Wi-Fi ako aj jeho čierno-biely symbol odvodený od čínskeho znaku jing jang vytvorila marketingová agentúra Interbrand. Tá predstavila spoločnosti Aliance desať rôznych nápadov, z ktorých si vybrali len jeden konkrétny, dnes už celosvetovo známy. ,,Potrebovali sme niečo chytľavejšie a originálnejšie ako len IEEE 802.11 b Direct Sequence,“ hovorí pre BBC Mundo Belanger. Zmätok, ktorý vznikol v súvislosti s významom pojmu Wi-Fi, sa udial najmä preto, že niektorí z členov spoločnosti Aliance nechceli vo svojej propagácii použiť len vymyslený názov Wi-Fi.

Tým pádom zakomponovali aj vetu: ,,The standard for wireless fidelity,“ teda štandard pre vernosť bezdrôtového pripojenia. Spoločnosť neskôr uznala, že zakomponovanie tohto textu bola chyba a frázu následne odstránili. Wi-Fi Aliance vznikla v roku 1999 a v súčasnosti ju tvorí viac ako 800 osôb.

Snaha u hollywoodskej hviezdy

Predtým ako sa spoločnosti Wi-Fi Aliance podaril tento úspech, sa o niečo podobné snažili aj mnohí ďalší. Jedným z nich bola Henry Lamarr, rakúsko-americká hollywoodska herečka, ktorá sa preslávila ako prvá nahá žena vo filme v roku 1932 predstieraním niekoľko minútového orgazmu. Okrem toho sa považuje za skutočného génia. Počas druhej svetovej vojny sa jej podarilo vyvinúť rádio prenosný torpédový systém, ktorý bezplatne ponúkli americkému námorníctvu. Tento systém bol odrazovým mostíkom pre ďalšie komunikačné vynálezy. Ako jedinej herečke v histórii jej preto Spojené štáty udelili čestné uznanie za rozvoj elektrotechniky.

Havajčania len ,,nečilujú“

Dôležitým technologickým pokrokom v sedemdesiatych rokoch bol ALOHAnet, vynájdený na Havaji. Sieť ALOHAnet umožnila bezdrôtové zasielanie dát medzi ostrovmi a poskytovala prvú verejnú dátovú sieť. Medzi predchodcov Wi-Fi sa bezpochyby radí aj výtvor korporácie NCR a AT&T. V roku 1991 sa preslávila WaveLAN, ktorá zabezpečovali pripojenie registračných pokladníc.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:51