archív
StoryEditor

Nahradia vlaky lietadlá? Nové technológie im hrajú do karát – budú ultrarýchle a zo skla

Blanka Kucharovicová11.07.2021., 08:55h
Cestovanie vlakom sme vždy považovali za lacnejšie, menej pohodlnejšie a nie také luxusné ako preprava lietadlom. Budúcnosť však môže priniesť zmenu. Príkladom toho sú nielen nové projekty založené na magnetickej levitácii, ale aj vlaky zo skla, ktorými sa už dnes pýšia viaceré štáty.
Lajkuj Brainee.sk na

Nevyžadujú toľko zbytočných registrácií, bezpečnostných kontrol, ktoré nás pri krátkych vzdialenostiach oberajú o čas, nie je potrebné dopraviť sa na preplnené letiská zvyčajne na okraji miest. Viac sa investuje aj do ich dizajnu i pohodlia, nehovoriac o tom, že väčšie súkromie, luxusnejšie materiály a tichá plynulá jazda nepochybne spríjemňujú celú cestu.

Hovorí Paul Priestman, spoluzakladateľ londýnskeho dizajnérskeho štúdia PriestmanGoode so špecializáciou na dopravu: ,,Hoci tu vlaky boli už dávno pred lietadlami, investovalo sa do nich oveľa menej. Cestovanie je však pripravené na zmenu, aspoň na takú, že vlaky svojou atraktívnosťou predbehnú lietadlá.“

Rýchlejší svet s Elonom Muskom

Novodobé vynálezy nás presviedčajú o tom, že pokiaľ žije riaditeľ spoločnosti Tesla a SpaceX, Elon Musk, planéta sa nemusí báť o technický deficit. O Hyperloope, teda ďalšom z jeho konceptov, môžeme hovoriť ako o dopravnom prostriedku budúcnosti. Táto super rýchla tobolka, podobná kapsule, vlaku alebo vesmírnej lodi, nakoncipovaná už v roku 2013, sa má na trhu podľa CNN objaviť už v roku 2030. Pohybovať sa môže rýchlosťou až 1220 kilometrov za hodinu.

archív

​Tento systém funguje na magnetickej levitácii maglev, podobne ako pokročilé projekty vysokorýchlostných železníc v Japonsku alebo v Nemecku. Na druhej strane, novodobým konceptom sú aj pohyblivé platformy od PriestmanGoode.

Podľa slov Paula Priestmana model spočíva v pripojení električky k idúcemu vysokorýchlostnému vlaku. Keď sa električka priblíži, vlak spomalí a oba dopravné prostriedky sa spoja, do vlaku tak budú môcť nastúpiť cestujúci.

Čína o krok vpred

Systém maglev sa využíva aj v Číne, kde sa Šanghaj už dlhodobo pýši najrýchlejším komerčným vlakom na svete. ,,Čína nepretržite investuje do navrhovania nových vlakov. Jedným z dôvodov sú veľké vzdialenosti medzi mestami, ktoré musia prekonávať, no ďalším je aj to, že štát je otvorený novým nápadom,“ dodáva Paul Priestman. Vysokorýchlostné cestovanie vlakmi poháňa vpred aj generáciu luxusných vlakových staníc. Jednou z nich je Liège-Guillemins v Belgicku, stanica Napa Afragola blízko Neapola.

Vlaky zo skla v Peru a v Kanade

Nie, nehovoríme o budúcom vynáleze. Rocky Mountaineer je jedným z najluxusnejších vlakov na svete, ktorý vďaka priezračným stenám a stropu, turistom ponúka vidieť krajinu pod holým nebom.

Kým mnohí vlaky odcudzujú, na západe Kanady existuje jeden z tých jedinečných so sklenou kupolou a výhľadmi na krištáľové jazerá, hlboké lesy so 60 druhmi cicavcov. Počas cesty robí turistom radosť aj päťhviezdičková miestna gastronómia plná rýb z kanadskej rieky Fraser. Trasy sú rôzne. Väčšina z nich začína v meste Vancouver a vedie cez špirálovité kanadské priepasti, kaňony a jazerá. Iná sa nazýva aj jazdou cez ,,Dažďový prales do zlatej horúčky,“ ktorej koľajnice vedú cez najdivokejšiu prírodu. Podobný priezračný vlak prechádza aj jedným z najčarovnejších miest na svete.

Zo stanice v oblasti Aguas Calientes sa vlakom PeruRail Vistadome turisti môžu dopraviť až priamo na Machupicchu. Kým sa dostaneš k peruánskym Andám, zažiješ zasnežené hory, tropickú džungľu a nekonečné zákruty. Atmosféru vo vlaku dotvárajú miestni sprievodcovia, tradičná hudba, tanec a peruánska gastronómia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 23:43