Peter Mayer
StoryEditor

Ruina plná prekvapení. Manželia zrekonštruovali protitureckú baštu, výsledok stojí za to

Barbora Kosírová12.08.2021., 08:00h
Toto rozhodne nie je typická chalúpka, na akú si zvyknutý.
Lajkuj Brainee.sk na

Čarovná Špania dolina je pôvodom banícka obec na strednom Slovenskom v okrese Banská Bystrica. Má bohatú históriu a pôsobí ako kulisa z pohľadníc. Objavíte tu hneď niekoľko zaujímavých objektov vrátane dominanty tejto malebnej dedinky, ako napríklad kostol Premenenia Pána alebo nádhernú historickú budovu, ktorá kedysi slúžila ako protiturecká bašta.

Z nej by boli dnes už len ruiny, nebyť citlivej a odvážnej rekonštrukcie, do ktorej sa pustil architekt Miroslav Herman.

Magické miesto

Niekto si kúpi chalúpku na stráni alebo pod lesom a niekto rovno baštu. Miro vysvetľuje, ako celý príbeh tejto unikátnej historickej budovy začal a ako sa prepojil s príbehom jeho rodiny.

"K tomuto miestu máme rodinný vzťah. Manželka tu vyrastala a trávila prázdniny aj sviatky v dome svojich starých rodičov." Stále ju to tam ťahalo. A keď bola na predaj ruina historického objektu, nezľakli sa a išli do toho. Mala na to však vplyv aj Mirova profesia.

Bol to tvrdý oriešok

Pôvod veľkolepej protitureckej bašty siaha do roku 1550.

Noví majitelia kúpili doslova ruiny, ktoré sa rozhodli priviesť späť k životu. Bol to však tvrdý oriešok, pretože išlo o historickú budovu. Miro spomína na samé začiatky.

"Dom bol neobývateľný, spodné podlažie mokré, kamenné múry vlhli. Posledná veľká rekonštrukcia tu prebehla zrejme v roku 1682, kedy sa časť bašty premenila na obytný priestor. Dobudovali sa stropy a stredné nosné múry a strieľne na fasáde nahradili okná. Časť domu tak dostala meštiansky ráz, pričom za domom zostala malá pevnosť." Tá dodnes pripomína, že bašta bola kedysi určená na obranu.

Peter Mayer

Balkónový catering

Rekonštrukcia sa podarila majstrovsky a Miro je na svoje "sídlo" právom hrdý. Ešte pred vstupom dovnútra nám pán domáci ukazuje severnú časť bašty, ktorá zostala zachovaná presne tak, ako bola postavená v roku 1550.

Zostala tu aj takmer 500 rokov stará omietka. Pribudlo len pár okien a z praktických dôvodov sa opravil balkón, ktorý našiel skvelé využitie - ak sa na záhrade koná oslava, spúšťa sa odtiaľ dole v košíku občerstvenie.

Exteriérové vychytávky

K stavbe patrí aj dreváreň, ktorú Miro navrhol ako štýlový prístrešok alebo sušiareň dreva. Snažil sa zachovať pôvodný vzhľad drevenými šindľami tak, ako je to v tejto oblasti tradíciou a zvykom.

Sušiareň zároveň slúži aj ako estetické zatienenie smerom k susedom a je skvelou alternatívou plotu. Miro si pochvaľuje, že tam uskladní až 20 kubíkov dreva. Malé okienka využívajú miestne mačky, keď sa ráno prebudia.

Peter Mayer

​Slniečko dopadá na drevo a ony sa tam radi vyhrievajú. Domáci veľmi rafinovane vyriešili aj odkladanie záhradných doplnkov. Aby nezaberali miesto v bašte, riešenie našli v akejsi „bráne na kolieskach“ alebo „kufri“, ktorý zakrýva záhradné náradie a po jeho vytiahnutí ho možno využiť na prehradenie priestoru.

Prosím, ráčte vstúpiť

Miro je dokonalou ukážkou praktického architekta, ktorý navrhuje veci nielen preto, aby dobre vyzerali, ale aby slúžili. Svet za vstupnými dverami je ukážkou precíznosti, citlivosti a rešpektu k histórii.

Interiér je plne funkčný a praktický aj v 21. storočí. Pôvodná dispozícia budovy však vyzerala trochu inak. Prehliadku interiéru sme začali v časti, ktorá kedysi slúžila ako sušiareň. Je to zároveň aj najnovšia časť bašty, z ktorej si rodinka urobila centrum bývania.

Peter Mayer

​Jedno poschodie využíva Miro s manželkou a ich tromi synmi. Miro nám ukazuje výnimočný, takmer storočný sekretár: "Tento úžasný kus nábytku som desať rokov skladoval v garáži, pretože som vedel, že ho raz niekde využijem." A využil ho naozaj dokonale. Dokonca "ušil" miestnosť priamo na rozmery sekretáru.

Priestor pre zbytočnosti tu nenájdete

V interiéri prevláda minimalizmus a vzdušnosť, všetko má svoje miesto. Interiér je svetlý a priestranný, prevláda tu biela farba a prírodné drevo. Máte pocit, že všetko má svoj účel a nič nie je navyše. Miro priznal, že je architektom odchovaným na funkcionalizme, čo je aj poznať. Nepraktické zbytočnosti tu nenájdete.

Teplo z kachlí

Vo viacerých miestnostiach stoja nádherné keramické kachle. V starej bašte bolo všetko rozbité, ale potom objavili v starej časti renesančné kachle s habsburskými dvojhlavými orlicami v zelenej farbe.

Peter Mayer

​​Podľa nich sa potom snažili vniesť ducha každej miestnosti. Dnes sú kachle v každej izbe, ktorú treba vykurovať. Vzor na nich sa opakuje, čím vzniká prepojenosť motívov v každej miestnosti.

Mení sa len farba, a to od bielej do medovej. Vzor sa volá Čičmany a vyrába sa ručne v Ľubietovej. Funkčné a dobre fungujúce kachle zasa postavili kachliari z Banskej Bystrice.

Truhla ako perinák

Špeciálnou kapitolou bašty je nábytok. Viacero skríň priviezli z povál a kôlní a upravili ich. Niektoré si Miro nakreslil a nechal vyrobiť u stolárov, aby vyhovovali mierami aj dispozíciou.

V spálni okamžite zaujme masívna kráľovská posteľ. Miro vysvetľuje, že keďže sú kamenné múry chladné, nechal vyrobiť posteľ s väčším čelom, ktoré chráni pred prípadným chladom.

Veľmi praktickou súčasťou sú perináky priamo v nohách postele. Je to akási napodobenina dobovej truhly, do akej si kedysi ľudia ukladali predovšetkým cenné veci. Takúto truhlu si potom brala nevesta so sebou do svojho nového domu ako veno. Miro k tomu so smiechom dodáva: "Keďže my však máme len chlapcov, tak tu naša truhla zostane."

Moderné prvky

Bašta prekvapuje aj modernými riešeniami. Napríklad kuchyňa. Na prvý pohľad zaujme masívnou pracovnou dubovou doskou a dubovou podlahou. Miro totiž varí veľmi rád a často, a tak si povedal, že v starom dome nemusí byť rustikálna kuchyňa, nepripadá mu to praktické.

Peter Mayer

​Skrinky sú zladené so stenou, aby neboli príliš viditeľné. Samozrejme nechýbajú moderné spotrebiče. Funkčnosť a estetika sa prepojili do príjemného výsledku.

Prekvapenie na záver

Koruna krásy celej chalupy, ak je možné to chalupou nazvať, je pod strechou pôvodnej bašty. Miro nás prekvapil priestrannou spoločenskou miestnosťou, ktorú by pod strechou nikto nečakal.

Je ako tajomná trinásta komnata. Rodinka tu rada sedáva a sleduje spoločne hokej, futbal alebo filmy. Nádherný krov je tesaný z červeného smreku a celé podkrovie je zateplené.

Peter Mayer

​Miro ale neukryl históriu za izoláciu. Fragmenty múrov priznáva vo vitrínach s izolačným dvojsklom a kovaním, kam môžete nahliadnuť a vidieť pôvodné strieľne, ktoré boli na každom poschodí v celom dome.

Najviac nás zaujalo:

  • Citlivé prepojenie starého s novým a funkčné riešenie
  • Nádherné keramické kachle s jednotným motívom vo viacerých miestnostiach
  • Na mieru vyrobené postele s úložnými priestormi
  • O výzdobu bašty sa postarali synovia architekta Mira. Múry tak zdobia ich výtvarné diela

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 18:33