Žene zachránili život smart hodinky.Unsplash/luke Chesser/
StoryEditor

Smart hodinky jej zachránili život. Myslela si, že len nefungujú správne, chcela ich vyhodiť

Lukáš HroniDnes.cz01.08.2022., 13:30h

Apple Watch odhalili u ženy skrytý zdravotný problém. Ak by neupozornili na nepravidelný tep, mohla dostať mŕtvicu.

Lajkuj Brainee.sk na

O veľkom šťastí môže hovoriť šesťdesiatšesť ročná Kim Durkeeová z amerického štátu Maine. Keď ju dve noci po sebe hodinky Apple Watch prebudili upozornením na nepravidelný srdcový rytmus, myslela si, že nefungujú správne. Tretie upozornenie v rade ju však prinútilo zájsť na vyšetrenie. A urobila dobre, píše pre iDNES.cz Lukáš Hron.

Smart hodinky Appleu totiž vďaka svojej funkcii na sledovanie srdcovej činnosti nositeľa odhalili skrytý zdravotný problém, o ktorom Durkeeová nemala ani tušenie. Pritom po tom, čo ju v máji opakovane upozornili, že jej srdce nefunguje správne, mala podľa CBS News zato, že ide len o chybné vyhodnotenie.

image

Lekári totiž pri vyšetrení objavili myxóm. Ide o vzácny, ale rýchlo rastúci nezhubný nádor tvoriaci sa hlavne v ľavej srdcovej sieni, ktorý vedie práve k srdcovej arytmii a embólii.

Unsplash/ankush Minda/

Keď však tretiu noc hodinky ukázali ešte znepokojujúce varovanie, rozhodla sa zájsť na pohotovosť. Najmä pre pokoj v duši. Bola totiž rozhodnutá hodinky zahodiť, pokiaľ sa preukáže, že je po zdravotnej stránke fit a išlo len o falošné varovanie.

Avšak lekárske vyšetrenie ukázalo, že nešlo o žiadny planý poplach. Fibriláciu predsiení, na ktorú hodinky ich majiteľku opakovane upozornili, totiž skutočne potvrdilo. Príčina srdcovej arytmie bola navyše záväznejšia, než by kto čakal. Lekári totiž pri vyšetrení objavili myxóm. Ide o vzácny, ale rýchlo rastúci nezhubný nádor tvoriaci sa hlavne v ľavej srdcovej sieni, ktorý vedie práve k srdcovej arytmii a embólii.

Durkeeová mala koncom júna v Massachusettskej nemocnici v Bostone päťhodinovej operáciu, počas ktorej jej bol život ohrozujúci štvorcentimetrový nádor odstránený. V súčasnosti sa po jedenásťdňovej hospitalizácii už zotavuje doma a ďakuje, že jej hodinky od Applu, ktoré si kúpila, aby jej pomohli sledovať cvičebný režim a privolať pomoc v prípade pádu, zachránili život. Keby sa totiž na nádor neprišlo včas, tak jej reálne hrozila mŕtvica.

image

Digitalky: Uvoľnený technologický podcast. Vyskúšali sme unikátne slúchadlá od Sony, nové hodinky Xiaomi aj telefón Honor

Nie je to prvýkrát, čo hodinkám Apple Watch ich nositelia vďačia za záchranu svojho života. Napríklad v roku 2018 vtedy sedemdesiatšesťročný Gaston D‘Aquino z Hongkongu dokonca poslal ďakovný list riaditeľovi Applu Timovi Cookovi. Hodinky ho totiž upozornili na príliš vysokú srdcovú aktivitu, a tak sa namiesto obeda s rodinou vydal do nemocnice. Lekári po vyšetrení elektrokardiografom zistili, že má dve z troch hlavných srdcových tepien úplne upchaté, tretia bola zablokovaná z deväťdesiatich percent. D‘Aquino sa podrobil uvoľneniu upchatých tepien a dostal sa mimo ohrozenia života. Apple Watch si pritom kúpil primárne kvôli upozorneniam na prichádzajúce hovory, ktoré často zmeškal. 

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:39