TASR/Christoph Reichwein/TNN/dpa
StoryEditor

Našej planéte hrozia rekordné povodne. Podľa vedcov za to môže kolísanie obežnej dráhy Mesiaca

Miroslav Kamody17.07.2021., 16:00h
Počet povodní sa v niektorých oblastiach Zeme bude naďalej zvyšovať. Ohrozené oblasti sú obrovské a proti nim hrá nielen klimatická zmena, ale aj kolísanie obežnej dráhy Mesiaca.
Lajkuj Brainee.sk na

Nemecko a Belgicko momentálne trápia mohutné povodne, na ktoré nikto nebol pripravený. Niečo podobné však bude možné čoskoro pozorovať aj na iných miestach planéty. Tvrdí to nová štúdia NASA a Havajskej univerzity, ktorá bola zverejnená v magazíne Nature Climate Change

Tá tvrdí, že nadchádzajúce zmeny na obežnej dráhe Mesiaca by mohli v budúcom desaťročí viesť k rekordným záplavám na našej planéte. Vedci mapovali scenáre zvyšovania hladiny morí, prahy zaplavenia a astronomické cykly na Zemi.

Na základe toho zistili, že povodne v amerických pobrežných mestách môžu byť v 30. rokoch 20. storočia, keď sa má začať kolísanie dráhy Mesiaca, ešte niekoľkonásobne horšie.

Odborníci očakávajú, že tieto zmeny by mohli spôsobiť rozsiahle škody na infraštruktúre. Zatiaľ čo štúdia zdôrazňuje katastrofálnu situáciu, ktorej čelia pobrežné mestá, kolísanie Mesiaca je v skutočnosti prirodzeným javom, prvýkrát hláseným v roku 1728.

​Obeh Mesiaca je zodpovedný za obdobia prílivu aj odlivu približne každých 18,6 roka a nie sú sami o sebe nebezpečné. „V polovici 18,6-ročného cyklu sú potlačené pravidelné denné prílivy a odlivy Zeme. Prílivy sú nižšie ako normálne a odlivy sú zase vyššie,“ vysvetľuje NASA .

"V druhej polovici cyklu sú prílivy zosilnené. Príliv sa zvyšuje a odliv znižuje. Globálny nárast hladiny mora tlačí príliv a odliv iba jedným smerom - vyšším. Takže polovica z 18,6-ročného lunárneho cyklu pôsobí proti vplyvu prílivu hladiny mora a druhá polovica zvyšuje jeho účinok.“

​Vedci však tentokrát netaja svoje obavy. V dôsledku klimatických zmien sa hladiny oceánov zvyšujú, čo môže spôsobiť omnoho horšie povodne než v minulosti. Očakávajú, že ich množstvo sa v polovici 30. rokov zvýši troj až štvornásobne. 

Vo všeobecnosti sú nižšie položené pobrežné oblasti vystavené obrovskému riziku. Zvyšovanie hladiny v spojení s klimatickými zmenami a výkyvmi na obežnej dráhe Mesiaca môžu spôsobiť, že budú zaplavované na takmer dennej báze.

Okrem toho sa predpokladá, že do konca tohto storočia bude pre záplavy pobrežných území bude približne 100 miliónov ľudí nútených opustiť svoje domovy. S tým bude súvisieť ďalšie veľké množstvo problémov, s ktorými sa bude musieť ľudstvo vysporiadať. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 01:35