Mops.Pixabay/sngphotography/
StoryEditor

Štúdia zatratila obľúbené mopslíky. Podľa nej sú už tak zdeformované, že ich nemôžeme považovať za psy

som23.05.2022., 14:00h

To, čo sa mnohým zdá na mopslíkoch roztomilé, je prejavom ich utrpenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia ich pre ich roztomilý sploštený ňufák, vráskavú tvár a vypleštené oči milujú. Ich typické črty preferované šľachticmi im však spôsobujú zdravotné ťažkosti. Trošku nemotorne pôsobiace mopslíky ich majú tak veľa, že zo zdravotného hľadiska už majú málo spoločné s inými plemenami, tvrdí nový výskum zverejnený v časopise Canine Medicine and Genetics.

Mopslíky patria medzi brachycefalické plemená rovnako ako napríklad boxeri alebo buldogy. Tieto plemená spája to, že ľudia im rozsiahlym šľachtením zmenšili lebky a teda skrátili aj dýchacie cesty.

Z Číny do Európy

Pôvod mopsov siaha podľa všetkého do starovekej Číny. Do Európy sa dostali začiatkom 16. storočia a vysoké spoločenské vrstvy si ich rýchlo obľúbili. Ak si porovnáte ich výzor spred pár storočí s dnešným, dajú sa pozorovať zásadné zmeny. Napríklad na známom portréte mopslíka menom Trumpa z konca 18. storočia je vidieť, že má o čosi kratšie nohy, dlhšie telo a dlhší ňufák. 

Moderné plemeno preferujú hranaté telo, kompaktný tvar, hlboký hrudník a dobre vyvinuté svalstvo 

image

Maliar William Hogarth so svojím mopsom Trumpom v roku 1745.

Wikimedia/william Hogarth/

To, čo ľudia považujú za roztomilé, im spôsobuje problémy

Štúdia sa zamerala na 4 308 súčasných mopsov a 21 835 psov iných plemien v Spojenom kráľovstve, pričom porovnávala ich zdravotný profil a pravdepodobnosť vzniku 40 bežných porúch a zdravotných problémov.

„Vieme, že s extrémnym tvarom tela mopslíka, ktoré mnohí ľudia považujú za roztomilé, sa spája niekoľko vážnych zdravotných problémov,“ povedal pre BBC zvierací epidemiológ Dan O'Neill, ktorý je autorom nového výskumu.

Celkovo sa zistilo, že u mopsov je približne 1,9-krát vyššia pravdepodobnosť výskytu jednej alebo viacerých porúch zaznamenaných v priebehu jedného roka v porovnaní s inými plemenami.

Doktora Myfanwy Hilla, veterinárneho chirurga, ktorý pracuje na univerzite v Cambridge, tieto zistenia „neprekvapujú“.

„Problém je , že lebka sa na psovi zmenišila, ale nič iné sa nezmenšilo. Ich mozgy sú vtlačené do príliš malej krabice“ a ostatné mäkké tkanivá sú „stlačené do menšieho priestoru, “ tvrdí.

 

Musia dýchať ústami

To spôsobuje veľa problémov, ktorým čelia mopslíci - vrátane problémov s dýchaním, pokožkou a chrbtom.

Hill hovorí, že úzke nozdry majú mopslíky, je to ako „snažiť sa dýchať cez skutočne úzku slamku“ a jednoduché veci, ako je dýchanie, robí „oveľa tvrdšou prácou“.

image

To, čo mnohí považujú na mospch za roztomilé, im spôsobuje zdravotné problémy.

Pixabay/sneakyelbow/

Dodáva, že „obraz, ktorý máme o mopsoch“, že sa usmievajú, keď majú vyplazený jazyk a vyzerajú, akoby lapali po dychu, nie je „veselý“. „Naozaj musia dýchať ústami, pretože nedokážu efektívne dýchať nosom.“

Navyše atraktívny chvost, ktorý sa ľuďom páči, v skutočnosti ukazuje „znetvorený stavec“, čo môže viesť k vykĺznutiu platničiek. 

Zamerajte sa na zdravie

Odborníci varujú milovníkov psov pred zvýšenými zdravotnými problémami. Pri výbere psa je dôležité „zamerať sa na zdravie psa radšej ako na rozmary majiteľa,“,hovorí Dan O'Neill.

Začiatkom tohto roka zašlo Nórsko tak ďaleko, že zo zdravotných dôvodov zakázalo chov určitých plemien vrátane anglických buldogov a kavalierov, uvádza USA Today.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 23:21