Opičie kiahne  TASR/AP
StoryEditor

Rusko chcelo opičie kiahne použiť ako biologickú zbraň, tvrdí plukovník

Lukáš Kovalčík24.05.2022., 13:00h

Ruskí vojenskí vedci podľa bývalého sovietskeho experta Alibekova skúmali použitie opičích kiahní ako biozbrane.

Lajkuj Brainee.sk na

Opičie kiahne sa šíria po celom svete. Prípady tohto vírusu obyčajne zriedka hlásia z krajín mimo Afriky, no poslednom období to už neplatí. V Európe, Severnej Amerike a Austrálii potvrdili 92 prípadov a hlásia ďalších 28 podozrení na toto ochorenie.

Prvý prípad tohto ochorenia v pondelok zaznamenali aj v Rakúsku, ďalšie prípady hlásia Dánsko či Škótsko. Epidemiológovia teraz naliehavo hľadajú zdroj epidémie, pretože ide o najväčšie prepuknutie tohto vírusu v celej histórii Európy, píše The Conversation. Uprostred týchto správ, sa znovu objavujú informácie od bývalého sovietskeho vedca, ktorý tvrdí, že Rusko v minulosti skúmalo možnosť použitia opičích kiahní ako biologickej zbrane. 

Biologická zbraň

„Vyvinuli sme špeciálny program na určenie, aké modelové vírusy by sa dali použiť namiesto ľudských kiahní. Testovali sme vírus vaccinie, vírus kiahní myší, vírus králičích kiahní a vírus opičích kiahní ako modely pre pravé kiahne,“ hovorí plukovník Kanat Alibekov, odborník na biologické zbrane. Vedec údajne dohliadal na 32 000 zamestnancov vo viac ako 40 zariadeniach. Výskum sa mal odohrať v 90.rokoch, píše Mirror.

image

Opičie kiahne

Pexels/CDC

„Myšlienkou bolo, že všetky výskumné a vývojové práce by sa vykonávali pomocou týchto modelových vírusov. Keď sme získali súbor pozitívnych výsledkov, trvalo by len dva týždne, kým by sme vykonali rovnaké manipulácie s vírusom pravých kiahní a vytvorili zásoby bojovej látky," tvrdí Alibekovov.

image

Kedy Putin zomrie? Ruský okultista si myslí, že pozná presný dátum. Oznámil ho

Kanat Alibekov pracoval ako zástupca vedúceho programu biologických zbraní ZSSR až do jeho kolapsu v roku 1991. Neskôr vedec zostal v Rusku ešte rok, potom emigroval do Ameriky.

Po presťahovaní do USA Alibekov prezradil, ako Sovieti skúmali rôzne infekčné choroby na použitie vo vojne, pričom sa zamerali na pravé kiahne. Vyhubenie kiahní prostredníctvom globálnych očkovacích programov ich však prinútilo túto myšlienku zahodiť. 

Alibekov bol presvedčený, že Rusko pokračovalo v práci s opičími kiahňami ako potencionálnou biologickou zbraňou aj po páde Železnej opony. O programe vedec hovoril aj na vypočutí v Kongrese Spojených štátov amerických v deväťdesiatych rokoch.

Tam vypovedal, že podľa neho k ukončeniu tohto programu ani nedošlo.

image

Opičie kiahne

TASR/AP

Ochorenie

Opičie kiahne sú vírusovým, zoonotickým ochorením. Prvýkrát ho u človeka zaznamenali v roku 1970 v Demokratickej republike Kongo. K prenosu na ľudí dochádza podľa vedúcej odboru infekčných ochorení ÚVZ SR Júlie Adamčíkovej kontaktom s infikovaným zvieraťom, človekom alebo predmetmi kontaminovanými biologickým materiálom, obsahujúcim vírus opičích kiahní. 

Tieto kiahne zvyčajne nie sú smrteľné, často sa však prejavujú horúčkou, bolesťami svalov, opuchom lymfatických uzlín, zimomriavkami, vyčerpanosťou a vyrážkami podobnými ovčím kiahňam. Vírus opičích kiahní sa môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, ale aj kontaktom s telesnými tekutinami, krvou alebo vriedkami postihnutého.

 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 17:12