Veverička sivá ničí britský ekosystémUnsplash.com/steve Adams/
StoryEditor

Nielen covid a zdražovanie. Problém sú aj veveričky, chcú im nasadiť antikoncepciu

Michal Čiernik14.07.2022., 11:00h

Problém s premnoženým invazívnym druhom veveričky sivej sa v Británii snažia riešiť humánnou cestou. Chcú zastaviť ich reprodukciu špeciálnou antikoncepciou v krmive.

Lajkuj Brainee.sk na

Súčasným plánom je zriadiť boxy na kŕmenie, ku ktorým budú mať prístup len veveričky sivé, pričom ako návnada sa použije nátierka z lieskových orieškov obsahujúca antikoncepčné prostriedky. Ako uvádza ecowatch.com, antikoncepcia by spôsobila, že samce a samice veveričiek by sa nemohli rozmnožovať. Vedci očakávajú, že pomerne kontroverzný plán bude pripravený na realizáciu vo voľnej prírode do dvoch rokov.

Sivé veveričky prevyšujú pôvodné červené veveričky v Spojenom kráľovstve až 180 násobne. Veveričky obyčajné sú považované za ohrozené a v Anglicku ich žije len 15-tisíc. Tento pôvodný druh veveríc teraz prežíva iba v ostrovných ekosystémoch, kde nie sú žiadne sivé veveričky.

V Británii ničia ekosystém

Sivé veveričky sú tiež prenášačom vírusu, ktorý môže zabíjať červené veveričky, no tie sivé sú voči nemu imúnne. V Spojenom kráľovstve žije odhadom 2,7 milióna zástupcov tohto druhu. Do tejto oblasti boli prvýkrát zavlečené v 19. storočí zo Severnej Ameriky.

image

Veverička obyčajná je vo Veľkej Británii ohrozená

Unsplash.com/martin Eriksson/

Okrem domácich ohrozených veveričiek tie sivé poškodzujú stromy aj tým, že odtrhávajú kôru, aby sa dostali k miazge pod ňou. Ich činnosť môže poškodiť stromy a prizvať iných škodcov alebo choroby, aby sa živili odhalenými kmeňmi. Podľa ministra pre biologickú bezpečnosť Lorda Gardinera škody na ekosystémoch vevericami sivými stoja vládu približne 1,7 miliardy libier (2 miliardy eur) ročne.

Vedúca vedkyňa projektu Giovanna Massei z Agentúry pre zdravie zvierat a rastlín (APHA) v Spojenom kráľovstve poznamenala, že je to humánnejší spôsob na vyhubenie než eutanázia. Výskumníci vyvinuli vakcínu, ktorá spôsobuje, že imunitný systém veveričiek zabraňuje produkcii pohlavných hormónov pre samce a samice veveričiek.

image

Američanky skupujú tabletky po, muži sa hrnú na vazektómiu. Toto je nová realita v najliberálnejšej krajine sveta

Ľudia pre etické zaobchádzanie so zvieratami (PETA) prejavili určitú podporu tejto myšlienke a poznamenali, že súhlasia s týmto prístupom, ak je potrebná kontrola populácie. Skupina však povedala: „Nesmieme zabúdať, že sivé veveričky a iné druhy považované za invazívne sa dostali mimo svoje prirodzené prostredie vďaka ľudskej neopatrnosti.“

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 20:48