Ilustračná snímka.Pexels.com/Rodnae Productions
StoryEditor

Počul si o syndróme šťastného srdca? Dávaj si pozor na silné emócie, umrieť nemusíš len od žiaľu

Michal Čiernik17.07.2022., 12:00h

To, že zomrieš od žiaľu alebo v dôsledku zlomeného srdca, sa zvyčajne používa ako metafora. Dnes už však vieme, že pri extrémnom prežívaní emócii to môže byť realita.

Lajkuj Brainee.sk na

Japonský doktor Hikaru Sato vo vedeckej štúdii v roku 2002 potvrdil, že sa to naozaj dá. So svojím tímom v nemocnici v Hirošime pomenovali tento stav ako „takotsubo kardiomyopatia“. Neoficiálne však rýchlo dostal prezývku „syndróm zlomeného srdca“.

Najčastejšie sa objavuje u žien

Štúdia na približne 135-tisíc ľuďoch v USA zistila, že počet ľudí s diagnózou tohto ochorenia sa počas jedenástich rokov, počas ktorých bola štúdia vykonávaná (2006-2017), neustále zvyšoval. Vyskytuje sa častejšie u žien (88 percent), a najčastejšie sa vyskytuje u ľudí vo veku 50 a viac rokov.

Až donedávna sa ukázalo, že tento „syndróm zlomeného srdca“ súvisí s výrazným emocionálnym alebo fyzickým stresom. Presný mechanizmus, akým stres spôsobuje zmenu tvaru srdca a následné symptómy, ako sú bolesť na hrudníku a dýchavičnosť, stále nie je úplne objasnený.

image

Záhada masturbujúceho muža v Pompejach vyriešená. Odborníci odhalili, prečo ho našli v podivnej polohe

Lekári zaznamenali podobné škodlivé zmeny na srdci u ľudí s ochoreniami, ako je feochromocytóm (vzácny nádor na nadobličkách) a poruchy centrálneho nervového systému. Pri týchto stavoch je nadbytok hormónov, ako je adrenalín, noradrenalín a dopamín, produkovaný nadobličkami. To poukazuje na istú spojitosť týchto hormónov s „takotsubo kardiomyopatiou“.

V stresových situáciách sú tieto hormóny zvýšené a ovplyvňujú telo, najmä srdce, kde sa podieľajú na zvyšovaní srdcovej frekvencie a sily srdcového tepu. Tento efekt v stresových situáciách nie je prekvapením, pretože telo a myseľ často prejdú do režimu „bojuj alebo uteč“, čo spúšťa uvoľňovanie týchto hormónov.

Stresujúce udalosti, ktoré môžu spustiť syndróm takotsubo, zahŕňajú prijímanie zlých správ, ako je diagnóza rakoviny, strata milovanej osoby, domáce násilie, dopravná nehoda a dokonca aj verejné vystupovanie.

Uškodiť môže aj veľa dobrého

Najnovšie však vedci v Nemecku zaznamenali syndrómom takotsubo aj u pacientov, ktorí prežili šťastné udalosti, ako je svadba, narodenie vnúčat či výhra jackpotu. Prirodzene ho nazvali „syndróm šťastného srdca“, uvádza The Conversation.

Z 910 pacientov v štúdii, ktorí mali syndróm takotsubo, malo 37 syndróm šťastného srdca a 873 syndróm zlomeného srdca. Na rozdiel od syndrómu zlomeného srdca, ktorý postihuje najmä ženy, bol syndróm šťastného srdca väčšinou pozorovaný u mužov.

image

Teplo môže zabíjať. Čo nám spôsobujú tropické horúčavy?

Čo je teda takotsubo kardiomyopatia, alebo takotsubo syndróm? A prečo na to niektorí ľudia zomierajú?

Po prvé, treba zdôrazniť, že takotsubo kardiomyopatia je zriedkavo smrteľná. Tak, ako pri iných kardiomyopatiách (ochorenie srdcového svalu), väčšina ľudí sa zotaví do niekoľkých mesiacov bez dlhodobého poškodenia srdca.

Je to tak pomenované, pretože ľudia s týmto ochorením majú abnormálne tvarovanú ľavú komoru, ktorá je hlavnou čerpacou komorou v srdci. Toto nafukovanie oslabuje srdcový sval, čo ovplyvňuje jeho schopnosť efektívne pumpovať krv.

Prečo názov takotsubo?

Abnormálny tvar srdca, úzky navrchu a balónový dole, pripomínal Satovi keramické nádoby používané na chytanie chobotníc. Práve tieto keramické nádoby sa nazývajú takotsubo.

Vedci zistili, že úmrtia a komplikácie zo šťastného srdca a syndrómu zlomeného srdca sú približne rovnaké, to znamená zriedkavé. Nemusíš sa báť, že by si zomrel kvôli emócii pri najbližšej veľkej životnej udalosti. Ak však cítiš bolesť alebo tlak v hrudníku, vždy vyhľadaj lekársku pomoc.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:04