Niektoré vitamíny sa používajú len ako reklamný trik.Unsplash.com/ Volodymyr Hryshenko/
StoryEditor

Vitamíny ako reklamný trik. Never všetkému, čo sa píše na obaloch, môžeš si uškodiť

Michal Čiernik29.07.2022., 12:00h

Agresívne slnečné lúče dávajú našej pokožke posledné týždne poriadne zabrať. Dopraj svojej koži okrem opaľovacích krémov aj potrebnú výživu v podobe správnych vitamínov.

Lajkuj Brainee.sk na

Certifikované dermatologičky Dr. Afton Cobb a Dr. Hadley King prezradili pre Insider.com, ktoré vitamíny môžu skutočne vašej pokožke pomôcť a ktoré sú len marketingový trik.

„Ak existuje jeden vitamín, ktorý by si si mal kúpiť pre svoju rutinnú starostlivosti o pleť, vyber si vitamín A,“ tvrdí doktorka Cobb. Retinoidy sú receptúry na báze vitamínu A, ktoré môžu zvýšiť obrat kožných buniek, zlepšiť sfarbenie a napnúť pokožku. „Produkty s vitamínom A môžu minimalizovať akné znížením kožných buniek, ktoré sa zhlukujú alebo upchajú v póroch,“ prezrádza dermatologička.  Vitamín môže pomôcť pacientom so psoriázou stenčením vrchnej vrstvy kože a môže minimalizovať hnedé škvrny a zmenu farby tým, že bráni tvorbe pigmentu.

image

Vitamín C v našej koži je v skutočnosti jedným z kľúčových faktorov pri tvorbe a stabilizácii kolagénu.

Interpharm/

Vitamíny C a E spolu môžu minimalizovať poškodenie pokožky

Vitamín C je potrebný pri tvorbe kolagénu, povedala Dr. King. Kolagén je hlavný proteín v štrukturálnych a spojivových tkanivách v tele, ktoré zahŕňa kožu, kosti a svaly. „Vitamín C v našej koži je v skutočnosti jedným z kľúčových faktorov pri tvorbe a stabilizácii kolagénu,“ povedala Cobb. Používanie vitamínu C, môže pomôcť minimalizovať škody spôsobené slnkom, zabráni vráskam a starnutiu, pretože má schopnosť tvoriť kolagén.

image

Zabudli na opaľovací krém, takto to dopadlo. Z týchto fotiek pôjdeš do kolien

Existujú určité nevýhody používania lokálneho vitamínu C. Jednou z nich je, že mnohé lokálne prípravky sú kyslé a môžu dráždiť pokožku, povedal Cobb. Niektoré výskumy ukazujú, že kombinácia vitamínu C s vitamínom E môže stabilizovať molekuly, vďaka čomu sú tieto dva vitamíny spolu účinnejšie.

Vitamín B7 môže byť v niektorých prípadoch nebezpečný

Biotín , tiež známy ako vitamín H alebo vitamín B7, je vitamín rozpustný vo vode. Živina pomáha rozkladať tuky, sacharidy a bielkoviny v potravinách a pomáha pri regulácii bunkových signálov. Zatiaľ čo niektorí predajcovia doplnkov propagujú biotín ako kľúč k zdravej pokožke, vlasom a nechtom, výskum toto tvrdenie ešte nepotvrdil. Podľa Harvardskej správy len málo publikovaných štúdií naznačuje, že biotínové doplnky môžu pomôcť pri raste vlasov a nechtov. Cobb povedala, že biotín pacientom neodporúča. Biotín môže byť nebezpečný, pretože môže zasahovať do laboratórnych výsledkov pre troponín, marker v tele, ktorý sa objavuje počas srdcového infarktu. Biotín skresľuje laboratórne výsledky a ukazuje nízke hladiny troponínu, keď ho telo v skutočnosti má oveľa viac. „Takže ak ste mali infarkt a brali ste biotín, potom vaši lekári nemusia vedieť, že ste mali infarkt, pretože troponín by bol falošne nízky,“ povedala Cobb.

image

Muž celé mesiace užíval 400-násobnú dávku vitamínu D. Toto sa udialo s jeho telom

Rovnako ako biotín, ani k vitamínu K nie je dostatok dôkazov okolo jeho účinnosti. Vitamín K pomáha pri zrážaní krvi a niektorí ľudia hovoria, že táto živina môže znížiť výskyt kruhov pod očami tým, že lieči prasknuté cievy v tejto oblasti. King však povedala, že „nie je veľa údajov“, ktoré naznačujú, že vitamín K môže zlepšiť tmavé kruhy pod očami. Cobb povedala, že vitamín K môže pomôcť pri modrinách, no nie je to prvá vec, po ktorej by siahla pri liečbe kruhov pod očami. 

Dermatologičky sa zhodujú, aby sa zákazníci pred kúpou produktu ubezpečili, že existuje kvalitný výskum o aktuálnych vitamínoch, pretože spoločnosti môžu niekedy používať vitamíny len ako reklamné ťaháky.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:30