Izrael získava spermie z mŕtvych vojakov a používa ich na oplodňovanie žien.Flickr.com/pawel Sawicki/
StoryEditor

Trend posmrtného rodičovstva opantal Izrael. Padlým vojakom odoberajú spermie, aby sa mohli rozmnožiť

Michal Čiernik31.07.2022., 16:00h

Izraelským padlým vojakom odoberajú spermie pre rodinných blízkych s nádejou, že jedného dňa budú použité na splodenie dieťaťa. Tento fenomén po novom potvrdila aj vláda prijatím nového zákona o kontinuite.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozhkov, ukrajinský prisťahovalec v Izraeli, ktorý sa stal vojakom, bol zabitý pred 20 rokmi, keď mal 25 rokov. Pomôcky z Rozhkovovej služby tvoria v byte svätyňu. Jeho puška M16 je zarámovaná na stene s obrázkami, na ktorých má na sebe zelený baret. Na stole ležia vojenské medaily a trofeje. Jeho matka Ludmila, bývalá učiteľka na Kryme, ktorá žije sama v byte, hovorí, že ich prítomnosť ju upokojuje. Na kolenách jej sedí päť ročná Veronica. S Rozhkovom sa, samozrejme, nikdy nestretla, ale je to jeho dcéra. Tridsať hodín po jeho zabití boli jeho spermie extrahované, konzervované v tekutom dusíku a o 14 rokov neskôr použité na oplodnenie vajíčok Ireny Akselrodovej. Rozhkova nepoznala, ale po stretnutí s Ľudmilou sa dobrovoľne prihlásila, že porodí a vychová jeho dieťa. „Jej príbeh ma dojal,“ hovorí Akselrod, pre Bloomberg.com„Je sama v Izraeli, stratila svojho jediného syna a nemala žiadne vnúča.“ Irena sa nepovažuje za vdovu po Germanovi, len za matku jeho dieťaťa.

image

Izrael získava spermie z mŕtvych vojakov a používa ich na oplodňovanie žien.

Flickr.com/ Adam Musial/

Podľa  webu Bloomberg sa takto v Izraeli narodilo už niekoľko desiatok detí. Doteraz však neexistoval žiadny zákon, ktorý by konkrétne určil postup či pravidlá pri tomto fenoméne. Preto Izraelský parlament v marci schválil predbežnú legislatívu podporujúcu tento postup, čím pripravil pôdu pre rozširovanie tejto myšlienky. „Možno to nakoniec rozšírime na zvyšok spoločnosti, ale začíname s armádou. Mladým ľuďom vo veku 18 až 21 rokov hovoríme: „Musíte zo zákona slúžiť svojej krajine. Ak sa vám niečo stane, máme zodpovednosť sa o vás postarať, a ak zomriete, dobre sa postaráme o vašich rodičov a deti,“ povedal pre Bloomberg Zvi Hauser, člen izraelského parlamentu a navrhovateľ zákona. Navrhovaný zákon o kontinuite dá vojakom možnosť udeliť písomné povolenie na získanie spermií, ak by zahynuli. Manželka alebo rodičia padlého vojaka môžu požiadať o získanie spermií do 72 hodín od jeho smrti.

Je to ako postaviť živý pamätník 

„Všetci noví vojenskí regrúti musia určiť, čo by chceli, aby sa stalo s ich spermiami v prípade, že zomrú v službe,“ povedal poslanec Novej nádeje Zvi Hauser a dodal, že je morálnou a etickou povinnosťou štátu, ktorý posiela svojich najlepších synov, aby chránili svoju bezpečnosť, poskytnúť rodinám čo najširší balík podpory. „Keď získavame spermie od mŕtveho muža, snažíme sa obnoviť niečo stratené za tragických okolností,“ pokračoval pre Bloomberg.com Gil Siegal, vedúci Centra pre medicínske právo, bioetiku a zdravotnú politiku  „Je to ako postaviť živý pamätník.“

Matka ani dieťa nedostanú od štátu špeciálny príplatky

Návrh zákona tiež stanovuje, že žiadne dieťa, ktoré sa narodí padlému vojakovi, sa nebude považovať za sirotu a matka nebude dostávať dávky, ktoré sa poskytujú deťom, ktorých rodič zomrel počas vojenskej služby. „Existujúce štipendium je za stratený príjem od otca,“ vysvetlil pre Bloomberg Hauser, ktorého návrh zákona aktívne odmieta vládnu pomoc. „Keď vojak zomrie a zanechá dieťa, štát tomu dieťaťu ublížil, vzal mu otca a kompenzuje mu stratu. Toto je iné. Dieťa neexistovalo.“

image

Kyjev má laboratóriá na zmutovaných vojakov. Rusi vysvetľujú, prečo sa im vo vojne nedarí

V niektorých krajinách ako napríklad v Nemecku, Taliansku a Švédsku, je tento postup zakázaný. V USA sa predpisy v jednotlivých štátoch líšia. Vo väčšine prípadov tieto pravidlá platia pre vdovy, ktoré môžu potvrdiť, že ich manželia chceli deti týmto spôsobom. Americká spoločnosť pre reprodukčnú medicínu prijala usmernenia s jednoročnou čakacou dobu pred použitím spermií. Jeden z najznámejších prípadov sa stal v roku 2014, keď bol zabitý newyorský policajt Wenjian Liu. Jeho vdova Sanny získala jeho spermia a v roku 2017 porodila dcéru Angelinu. 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:45