prvá riečna bublinková bariéra na svete.Thegreatbubblebarrier.com/
StoryEditor

Jednoduché a zároveň geniálne. Nová metóda čistí rieky od plastov len pomocou bubliniek

Michal Čiernik09.08.2022., 10:00h

Nie všetky geniálne nápady musia byť extrémne komplikované. Príkladom je vynález holandskej spoločnosti The Great Bubble Barrier. Ich metóda čistenia riek od plastov pomocou bubliniek je jednoduchá a efektívna.

Lajkuj Brainee.sk na

Znečistenie plastmi sa rýchlo stalo jedným z najväčších environmentálnych problémov 21. storočia. Plasty, ktoré končia vo vodných tokoch, sú príčinou úmrtí miliónov zvierat ročne, keď plastový odpad prehltnú alebo sa doň zamotajú.

Plasty obsahujú toxické chemikálie ako PCB a DDT, ktoré môžu kontaminovať vodné toky a môžu prenášať škodlivé znečisťujúce látky z riek do oceánov. Akonáhle je plast v oceáne, pomaly sa rozkladá na drobné mikroplasty, ktoré sa môžu dostať do morského potravinového reťazca.

image

Barikáda bublín pochádza zo vzduchu čerpaného cez perforované potrubie.

Thegreatbubblebarrier.com/

Ročne sa do oceánov dostane osem miliónov ton plastov

Podľa Plastic Smart Cities viac ako osem miliónov ton plastov každý rok znečisťuje svetové oceány a 60 až 80 percent z toho pochádza z riek .

Aby sa znížilo množstvo plastu, ktoré sa dostáva z riek do oceánu, spoluzakladateľ neziskovej organizácie Coast Busters, Claar-els van Delft, vyvinul nový spôsob, ako prúdenie plastov zastaviť. Van Delft si pred piatimi rokmi všimol, že plastový odpad na pláži prímorského mesta Katwijk v Holandsku pochádza z miestnej rieky, informoval The Guardian. „Začali sme zbierať odpadky a pri vstupe do mora sme si všimli odpad pochádzajúci zo sladkej vody“ povedal Van Delft.

Bublinková bariéra nenaruší migráciu rýb ani lodnú dopravu

Minulý mesiac sa Katwijk stal domovom prvej riečnej bublinkovej bariéry na svete. Podľa webovej stránky The Great Bubble Barrier, barikáda bublín pochádza zo vzduchu čerpaného cez perforované potrubie, ktoré vytvára diagonálnu clonu bublín. Tá vedie plasty na hladinu a potom do záchytného systému na strane vodného toku.

Tím v The Great Bubble Barrier tvoria surferi, námorníci a ďalší milovníci vody, ktorí v roku 2018 vyhrali súťaž Postcode Lottery Green Challenge a v budúcom roku spustili svoju prvú skúšobnú bublinovú bariéru v amsterdamskom kanáli. Úspech pilotného projektu viedol k tomu, že tucet samospráv, správa vôd Rijnland, regióny Holland Rijnland a Zuid-Holland a komunitné zbierky vložili viac ako 470 tisíc dolárov na výstavbu prvej riečnej bublinovej bariéry spoločnosti.

„Znečistenie plastmi je celosvetovo rastúcim problémom, ktorý ovplyvňuje komunity aj životné prostredie, a Katwijk bohužiaľ nie je výnimkou. Všimli sme si, že návštevníci pláže nechávajú za sebou obaly a iné plasty. Zároveň sme poslednou zastávkou pred tým, ako všetky plasty z rieky Oude Rijn odtekajú do mora. Pomocou tejto bublinkovej bariéry môžeme tieto plasty zastaviť.“ povedal námestník starostu Katwijku, Jacco Knape.

image

Žiadne sáčky ani obaly z donášky. Toto je hlavný znečisťovateľ prírody, 4,5 miliardy kusov končí v riekach a oceánoch

Bublinková bariéra odstráni 86 až 90 percent plastového znečistenia v rieke

Člen výkonnej rady správy vôd Rijnland Bas Knapp, ktorý investuje do prevádzky bublinkovej bariéry, neverí, že bariéra bude prekážať migrácii rýb. Knapp ďalej očakáva, že bublinková bariéra odstráni 86 až 90 percent plastového znečistenia v rieke.

Výskumník environmentálnej hydrodynamiky Buschman však dodal, že plávajúce predmety majú tiež tendenciu byť odfúknuté cez bariéru, táto technika má však stále veľký potenciál.

image

Riešenie problémov so znečisťovaním. Superčerv môže prekvapivo zachrániť našu planétu

Vzhľadom na rôznorodosť typov vodných korýt na celom svete, bude Veľká bublinová bariéra pri niektorých riekach efektívnejšia ako pri iných, uviedol odborný asistent Wageningenskej univerzity Tim van Emmerik.

Anne Marieke Eveleens, spoluzakladateľka The Great Bubble Barrier, pracuje na rozšírení techniky, diskutuje o potenciálnej bariére v ústí rieky v Portugalsku a ďalšom projekte v juhovýchodnej Ázii. 

 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:34