Euthanasia Coaster: Muž navrhol bizarnú horskú dráhu, pri ktorej má človek zomrieť elegantne a s eufóriou.Twitter/Massimo
StoryEditor

Euthanasia Coaster: Muž navrhol bizarnú horskú dráhu, pri ktorej má človek zomrieť elegantne a s eufóriou

kov21.08.2022., 12:37h

Zariadenie využíva poznatky z fyziky, medicíny, materiálových technológií a strojárstva.

Lajkuj Brainee.sk na

Eutanázia je veľmi pálčivá téma, ktorá ľudí rozdeľuje na dva tábory– tých, ktorí ju priamočiaro odmietajú a tých, ktorí ju schvaľujú. 

Euthanasia Coaster

O Tejto citlivej a často tabuizovanej problematike sa viac diskutuje zhruba od roku 2010. Už vtedy prišiel dizajnér Julijonas Urbonas s bizarným nápadom, ako z eutanázie spraviť doslova poslednú jazdu v zábavnom parku, píše web IFLScience.

Svoj koncept nazval „Euthanasia Coaster“ a ide o oceľovú horskú dráhu, ktorá je navrhnutá tak, že svoju posádku na konci usmrtí. Jednoduchý koncept jeho tvorca opisuje ako nástroj, ktorý ľuďom dokáže zobrať život s „eleganciou a eufóriou“.

image

Tajomstvom zahalený severokórejský hárem Kippumjo. Oddiel žien uspokojuje prominentov režimu

Od eufórie až po smrť

„Pri jazde na dráhe je jazdec vystavený sérii intenzívnych pohybových prvkov, ktoré vyvolávajú rôzne jedinečné zážitky: od eufórie po vzrušenie a od tunelového videnia po stratu vedomia a nakoniec smrť,“ vyjadril sa Urbonas, ktorý je doktorandom na Royal College of Art a bývalým zamestnancom zábavného parku, o smrtiacej horskej dráhe.

Zariadenie je postavené na poznatkoch z fyziky, medicíny, materiálových technológií a strojárstva. 

Ako by to fungovalo

Základnou myšlienkou dráhy je podľa autora séria slučiek, ktoré ľudský organizmus nemôže prežiť. Ak nimi človek prejde, prísun kyslíka do mozgu bude nedostatočný. Krv sa totiž presunie do dolných končatín.

„Odstredivá sila poháňa kabínu nahor a vy ste doslova prikovaní k sedadlu, je to také intenzívne, že celé telo je takmer nehybné," vysvetľuje Urbonas.

„Dýchanie si vyžaduje väčšiu námahu, pretože rebrá a zvyšok vnútorných orgánov sú stiahnuté nadol, čím sa vyprázdňuje vzduch z pľúc.“

Urbonas však upozorňuje, že to už by človek necítil, pretože by bol v bezvedomí. Jazda by však pokračovala ďalej, a mozog zbavený kyslíka, umiera. 

Toto zariadenie existuje (zatiaľ) len vo forme plánov a modelov.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:45