Britskí vedci modifikovali vírus oparu tak, aby napádal rakovinové bunky. Handout/Via Reuters
StoryEditor

Vedci o krok bližšie k liečbe rakoviny. V terapii používajú niečo, čo mal už takmer každý z nás

mor23.09.2022., 15:00h

Liečba rakoviny zas o krok bližšie k riešeniu. Vedci publikovali svoje poznatky o novom type liečby zákerného ochorenia. Terapia pracuje s vírusmi, ktoré napádajú bunky rakovinového tkaniva.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa britských vedcov prvé pokusy na ľuďoch ukazujú uspokojivé výsledky. Nádorové bujnenie u jedného z pacientov úplne zmizlo a u iných sa potvrdilo, že sa nádory zmenšujú. Ide o upravenú formu vírusu bežného oparu, teda herpesu.

image

Opar na pere. 

Shutterstock/Shutterstock

Ten bol vedcami prispôsobený tak, aby zabíjal len nádorové bunky. Kým sa však liečba dostane k šišemu okruhu ľudí, budú potrebné podrobnejšie štúdie. Vedci však už teraz tvrdia, že modifikovaný vírus môže byť záchranným steblom pre tých, ktorých choroba je už v pokročilom štádiu.

Nádor zmizol

Jedným z prvých pacientov, u ktorých sa liečba ukázala byť efektívnou bol Krzystof Wojkowski. „Povedali mi, že už nemám šancu a jediné čo mi zostáva je paliatívna starostlivosť (starostlivosť o zomierajúcich pacientov, pozn. Red.). Bolo to pre mňa zdrvujúce, preto pre mňa bola o to neuveriteľnejšou možnosť zapojiť sa do tohto procesu.“ V roku 2017 mu lekári diagnostikovali rakovinu slinných žliaz. Aj napriek operáciám však choroba naďalej postupovala a na liečbu nereagovala. Krzysztof Wojkowski sa následne zúčastnil prvej bezpečnostnej skúšky vedenej Inštitútom pre výskum rakoviny a Royal Marsden NHS Foundation Trust. A už krátky priebeh vírusovej terapie zvrátil priebeh rakoviny. „Dostával som injekcie každé dva týždne po dobu piatich týždňov, tie úplne vyhladili nádory a už dva roky som bez rakoviny.“

image

Rakovinové bunky. 

Ako to funguje?

Injekcie sú podávané priamo do nádoru a mechanizmus ich účinku je dvojaký: vírus napáda rakovinové bunky a praská ich a potom následne aktivuje imunitný systém. Približne 40 pacientov už vyskúšalo túto novú liečbu. Zistenia, ktoré prezentovali v Paríži hovoria, že u troch z deviatich pacientov sa ich nádory zmenšili.

image

Vírus pod mikroskopom.

Pexels/cdc/

Profesor Kevin Harrington, vedúci výskumu, pre BBC povedal, že „Pozorované reakcie na liečbu boli naozaj pôsobivé v celom rade pokročilých druhov rakoviny, vrátane rakoviny pažeráka a zriadkavého typu rakoviny oka.“ Profesor sa k účinkom vírusovej injekcie ďalej vyjadruje: „Je zriedkavé pozorovať tak dobrú mieru odvozy v počiatočných štádiách klinických štúdií. Primárnym cieľom je však testovať bezpečnosť liečby na pacientoch vo veľmi pokročilých štádiách rakoviny, u ktorých súčasné liečby prestali fungovať.“ Profesor chce vo výskume pokračovať a liek odskúšať na väčšom počte pacientov.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:19