Zvyšovanie emisii skleníkových plynov vážne ohrozuje stav našej planéty.Brainee X Canva/
StoryEditor

Máme za sebou najteplejší rok za posledné storočia. Týmto tempom sa nevyhneme najničivejšiemu scenáru, hovoria vedci

iDnes.cz13.01.2023., 09:00h

Vedci majú údaje k dispozícii od roku 1880. Podľa nich bolo zároveň uplynulých deväť rokov najteplejších od doby pred priemyselnou revolúciou.

Lajkuj Brainee.sk na

Odborníci taktiež varovali, že sú tak v ohrození ciele Parížskej klimatickej dohody z roku 2015, a to obmedzenie globálneho oteplenia na 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou, píše sa na webe iDnes.cz.

image

Najväčšia svetová štúdia o parazitoch priniesla hrozivé zistenia. Svetové ekosystémy bez nich môžu skolabovať

Rok 2022 podľa odborníkov z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) a Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) zdieľa piatu priečku s rokom 2015. A to napriek klimatickému javu La Niňa v Tichom oceáne, ktorý bežne mierne znižuje globálne teploty. Priemerné teploty na svete sú teraz o 1,1 až 1,2 stupňa Celzia vyššie oproti dobe pred priemyselnou revolúciou.

„Tempom, ktorým postupujeme, nám nebude trvať viac ako dve desaťročia, kým prekročíme limit Parížskej dohody. Nevyhli by sme sa tým najničivejším dopadom. Jediný spôsob, ako to zastaviť, je prestať vypúšťať skleníkové plyny do atmosféry,“ povedal Gavin Schmidt, šéf amerického Goddardovho inštitútu pre kozmický výskum.

image

Začiatok roka s aj dobrou správou: Koncentrácia látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu klesla o 50 percent

Schmidt ďalej uviedol, že očakáva, že rok 2023 bude ešte o trochu teplejší ako ten minuloročný, práve kvôli slabšiemu pôsobeniu javu La Niňa. Ten bežne trvá okolo piatich mesiacov a je zuodpovedný za ochladenie hladiny Tichého oceánu v niektorých miestach o tri až päť stupňov Celzia.

Klimatickým zmenám vedci pripisujú extrémne počasie na planéte v roku 2022. Leto v Európe bolo historicky najteplejšie a predovšetkým v stredomorských štátoch sa prejavilo ničivými požiarmi.

Napriek tomu, že najväčší znečisťovatelia sľubujú, že svoje emisie znížia na nulu, podiel oxidu uhličitého v atmosfére ďalej rastie. Jeho koncentrácia v minulom roku dosiahla úroveň, akú Zem nepamätá posledné tri milióny rokov, hovorí Schmidt.

image

Nedá sa všade cestovať vlakom. Lídri na klimatickú konferenciu do Egypta prileteli, Čaputová reaguje na kritiku

Na tohtoročnej klimatickej konferencii COP28 v Spojených arabských emirátoch (SAE) svetové krajiny zhodnotia, ako sa im darí plniť záväzky Parížskej dohody.

Ako prezident COP28 bol však vybraný riaditeľ štátnej ropnej spoločnosti SAE, čo medzi vedcami i environmentalistmi vzbudzuje obavy, že zástupcovia fosílneho priemyslu budú mať vplyv na diskusie, píše Reuters.

 

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, ktoré vlastní aj Brainee.sk.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 11:14