Joseph Dituri, námorný dôstojník na dôchodku, momentálne žije v kapsule s rozlohou 30 metrov štvorcových, v hlbinách Atlantického oceánu.Instagram/drdeepsea/
StoryEditor

Vedec má prežiť v bunkri na dne Atlantického oceánu 100 dní. Testuje nové technológie, ktoré sa využijú na Marse

Michal Čiernik29.03.2023., 14:00h

Vedec, ktorý žije desať metrov pod hladinou Atlantického oceánu, poskytol poskytol prehliadku svojho dočasného domova, v ktorom má stráviť 100 dní.

Lajkuj Brainee.sk na

Joseph Dituri, námorný dôstojník na dôchodku, momentálne žije v kapsule s rozlohou 30 metrov štvorcových, v hlbinách Atlantického oceánu. Testuje je tam pre NASA novú technológiu spojenú z prežitím na Marse.

Okrem toho tiež skúma ako ľudské telo reaguje na dlhodobé vystavenie extrémnemu tlaku v malom priestore počas 100 dní. Podobné prostredie totiž prežijú vesmírni hrdinovia pri ceste na Červenú planétu. „Milujem to. Mám kávovar, pretože Boh vie, že veda sa nezaobíde bez kávy,“ Povedal pre Daily Mail Dituri, ktorý začal misiu 1. marca.

Síce sa zdá byť tento podvodný modul malý, zahŕňa však pracovný priestor, kuchyňu, kúpeľňu, dve spálne a malý „bazén“, ktorý funguje ako východ a vchod a okno s výhľadom na oceán. 

image

Život na Marse a Mesiaci by mohol vyzerať skutočne bizarne. Ľudia môžu bývať v domoch z húb

Jedno zo zariadení, ktoré 55-ročný odvážlivec skúma, je podobné ako trikordér zo Star Treku, ktorý skenuje telesné funkcie človeka a určí, či potrebuje lekársku pomoc. Dituri tiež skúma, ako zabrániť strate svalovej hmoty vo vesmíre, ktorá sužuje astronautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). „Cesta na Mars bude trvať prinajlepšom 200 dní. Musíme byť pripravený na všetko,“ prezradil bývalý vojak pre DailyMail.com.

Podmorský hotel s bazénom

Dituriho dočasný domov sa nachádza v podmorskom hotely Jules‘ Undersea Lodge na ostrove Key Largo na Floride. Miesto je lukratívne pre milovníkov potápania, ale využíva sa aj na vedecké účely podobné tomuto. Najdlhší pokus v podobnej kapsuly trval 73 dní. Dituri sa ho však pokúsi zo svojimi 100 dňami prekonať.

image

Dituri tiež skúma, ako zabrániť strate svalovej hmoty vo vesmíre, ktorá sužuje astronautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Instagram/drdeepsea/

„Je tu televízor, aj keď naozaj neviem, ako ho zapnúť. Mám malú mrazničku ako v hotelovej izbe,“ povedal a zároveň poznamenal, že v kapsule má hromadu čokolády. Na poličke je malá mikrovlnka, jediná vec, ktorá sa dá použiť na varenie. „Každý dobrý hotel musí mať bazén a môj hotel má jeden malý,“ povedal Dituri. Ten sa používa aj ako vchod do oceánu.

Bunker disponuje aj toaletou a malou sprchou. Vedec spí na poschodovej posteli, rovnaká sa nachádza aj vo vedľajšej spálni pre výskumníkov, ktorí ho navštívia.

Objaví tajomstvo večnej mladosti?

Dituri a mnohí ďalší vedci sa domnievajú, že fontána mladosti by sa mohla skrývať práve v oceánskych hlbinách. Predchádzajúce výskumy ukázali, že teloméry, časti chromozómov kontrolujúce starnutie a úzko súvisiace s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, sa predlžujú, keď je telo pod extrémnym tlakom. „Mám podozrenie, že po 100 dňoch tohto tlaku budú moje teloméry oveľa dlhšie. A to by malo pomôcť mojím svalom a telu,“ povedal Dituri.

image

Slovenský odkaz vo vesmíre: Poslali sme doň človeka aj satelity, planétky nesú mená Hviezdoslava či Partizánskeho

NASA počíta s koncom 30. alebo začiatkom 40. rokov 20. storočia, kedy pošle prvých ľudí na Mars, kde budú žiť a skúmať odhadom 30 dní. A práve Dituriho výskum bude dôležitou súčasťou tohto epického dobrodružstva.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 10:21