Vzorky vlasov, ktoré sa vedcom podarilo nájsť, patrilo pravdepodobne hlavne šamanom.Unsplash, Asome-uab/brainee X Canva/
StoryEditor

Drogy sa užívali už v dobe bronzovej. Vedcom sa vďaka zachovalým vlasom podarilo identifikovať aj konkrétne látky

mor18.04.2023., 16:00h

Výskumníkom sa podarilo odhaliť konzumáciu rôznych drog v pravekých populáciách obývajúcich ostrov Menorka približne pred tritisíc rokmi. Vlasy sa našli v pohrebisku a kultovej jaskyni Cova des Càrritx.

Lajkuj Brainee.sk na

Toto zistenie ponúklo príležitosť preskúmať možné využitie rastlín s omamnými a psychotropnými účinkami na ľudí z neskorej doby bronzovej, uvádza sa v abstrakte štúdie publikovanej v časopise Nature Scientific Reports. Za výskumom stoja Cristina Rihuete Herrada, Rafael Micó, Roberto Risch a Vicente Lull z výskumnej skupiny Mediterranean Social Archaeoecology. 

V roku 1995 sa v jednej skrytej hale jaskyne našiel tajomný sklad s niekoľkými drevenými nádobami a rohmi naplnenými pramienkami vlasov. Patrili k niekoľkým kostrám pochovaných v jednej z ďalších hál a boli zafarbené na červeno.

image

O tejte droge veľa ľudí nevie, celosvetovo je však najpoužívanejšou. Hovorí ti niečo betelový oriešok?

Prekvapivé zistenia

„Vďaka mimoriadnym podmienkam konzervácie vlasy a všetky nástroje používané na ich úpravu prežili až dodnes a my sme to všetko dokázali vedecky analyzovať,“ hovorí Cristina Rihuete, ktorá spolu s ďalšími členmi skupiny uskutočnila výskum v jaskyni Cova des Carritx.

Za pomoci analytických metód sa výskumníkom podarilo identifikovať prítomnosť alkaloidov efedrínu, atropínu a skopolamínu. Posledné dve spomínané látky sa nachádzajú aj v rastlinách, ktoré rastú na našom území, patrí k nim vranie oko, durman, ľuľkovec zlomocný, ale na ich prítomnosť narazíš napríklad aj v zemiaku (v jeho zelených častiach, preto sa neodporúčajú konzumovať).

„Efedrín je prírodný stimulant, zatiaľ čo atropín a skopolamín majú halucinogénne účinky,“ vysvetľuje Elisa Guerra Doce. Medzi rastlinné druhy vyskytujúce sa na Menorke, ktoré obsahujú tieto alkaloidy, patrí borovica obyčajná, mandragora jesenná, blen čierny a durman obyčajný.

image

Predmety nájdené v jaskyni.

Asome-uab/

Prístup k nim mala len malá skupina ľudí

Tieto psychoaktívne molekuly môžu zostať zachovalé po tisícročia, ako sa uvádza v štúdií, vedcom to umožnilo ich identifikáciu aj v dochovaných vlasoch. Výsledky analýzy sú teda priamym dôkazom, že už komunity v ére doby bronzovej používali rôzne rastliny s psychoaktívnymi alkaloidmi so zámerom zdrogovania sa.

Vyplýva to z údajov, ktoré naznačujú, že drogy boli konzumované ešte dlho pred smrťou. Vedci tiež dospeli k záveru, že k týmto látkam mala prístup len malá skupina ľudí. Podľa štúdie mohlo ísť o ľudí, ktorých spoločenská rola bola podobná šamanom, teda ľuďom, ktorí pôsobia ako spojka medzi komunitou a ich nadprirodzeným vnímaním sveta (okrem iného).

Drogy poznáme dlho

S konzumáciou drog má pritom ľudstvo dlhoročnú tradíciu. V kombinácií s poznatkami viacerých vedeckých odborov od archeológie po etnobotaniku, bolo možné vystopovať tento trend až do praveku. Nie vždy je však možné ich prítomnosť potvrdiť priamo archeologickým nálezom, väčšinu poznatkov máme z rôznych rytín a artefaktov, ktoré sa s konzumáciou spájajú (fajky, klystíre, mažiare). 

image

Psychedeliká nie sú drogy a nevzniká na nich závislosť, hovorí česká terapeutka, ktorá lieči svojich klientov ketamínom

Vedci majú tiež údaje o užívaní ópiových alkaloidov (ako napríklad morfín) - tie našli v nádobách z východného Stredomoria datovaných do neskorej doby bronzovej. Súdiac podľa tvaru ópiových nádob, ľudia v tej dobe objavovali pravdepodobne aj základy marketingu - ópiové esencie sa totiž uskladňovali v nádobách podobných makovici, z ktorých sa látky extrahovali.

Časová kapsula

V článku Autonómnej univerzity v Barcelone sa píše, že v roku 800 pred Kristom spadla skala a zakryla vchod do jaskyne, čím sa zabezpečili stabilné podmienky prostredia, vďaka čomu sa dochovali viaceré artefakty. Jaskyňa zostala zapečatená až do roku 1995, kedy sa menorským speleológom podarilo dostať do jaskyne po tom, čo našli malý otvor v západnom svahu rokliny Algendar v Ciutadella na Menorke. 

Vďaka zachovaniu nezvyčajne veľkého množstva predmetov, ukrytých v odľahlej časti jaskyne výskumníci objavili unikátny pohrebný rituál, vyhradený zrejme len niektorým členom komunity.

image

Mnísi v Thajsku užívali pervitín a museli podstúpiť liečbu. Zostal po nich prázdny chrám

V prázdnom priestore dlhom nie viac ako 60 centimetrov zakrytom kamennou doskou výskumníci objavili niekoľko drevených pohárov, špajlí, lyžíc, hrebeňov, dve malé keramické misky, bronzový list a ďalšie prvky vyrobené z bronzu.

A čo je najprekvapujúcejšie, aj hojné množstvo prameňov vlasov, ktoré boli vo vnútri malých valcovitých drevených nádob vyrobených z buxusu, vresovca a olivového dreva, ktoré potom boli vložené v hovädzom rohu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 14:46