Vedcom sa podarilo zaznamenať hviezdu, ktorá pohltila planétu vzdialenú 12-tisíc svetelných rokov od nás.Twitter/ Skyandtelescope/
StoryEditor

Ako bude vyzerať koniec sveta? Astronómovia zachytili jedinečný úkaz v našej galaxii, ktorý raz zničí aj našu Zem

Michal Čiernik07.05.2023., 11:00h

Vedcom sa podarilo zaznamenať hviezdu, ktorá pohltila planétu vzdialenú 12-tisíc svetelných rokov od nás. Podobný osud môže postihnúť aj Zem.

Lajkuj Brainee.sk na

Všetci vieme, že koniec sveta nakoniec príde, ale našťastie, ak apokalypsu spustí naše Slnko, nebude to skôr ako o päť miliárd rokov. Keď sa našej hviezde minie palivo, pohltí Merkúr, Venušu a možno aj Zem.

Astronómovia síce už predtým pozorovali hviezdy tesne pred a krátko potom, ako pohltili celé planéty, ale doteraz žiadnu priamo pri tomto akte neprichytili. Tentokrát zbadali hviezdu, ktorá pohlcuje planétu vzdialenú len 12-tisíc svetelných rokov, priamo v našej Mliečnej dráhe, blízko súhvezdia Aquila, uvádza DailyMail.

Planéta veľkosti Jupitera

Spomínaná hviezda sa za desať dní stala viac ako 100-krát jasnejšou, a potom rýchlo zmizla. Najzaujímavejšie bolo, že po tomto dobiela rozpálenom záblesku nasledoval chladnejší, dlhšie trvajúci signál, ktorý astronómov viedol k ich vzrušujúcemu záveru. Zhodli sa, že kombinácia týchto dvoch udalostí mohla byť spôsobená iba hviezdou, ktorá pohltila blízku planétu, ktorá bola pravdepodobne horúcim svetom veľkosti Jupitera.

„Boli sme svedkami konečného štádia pohltenia,“ povedal vedúci autor štúdie Kishalay De z Kavli Institute for Astrophysics and Space Research. Aj keď sa to môže zdať desivé, pozorovanie je však triezvym pohľadom na osud Zeme. Hoci sa to nestane po miliardy rokov, keď Slnko vyhorí, pohltí vnútorné planéty slnečnej sústavy a stane sa bielym trpaslíkom. „Vidíme budúcnosť Zeme,“ dodal vedúci projektu.

image

Riešenie na všetky problémy ľudstva? Profesor matematiky veril, že stačí vyhodiť Mesiac do vzduchu

„Raz v noci som si všimol hviezdu, ktorá sa v priebehu týždňa z ničoho nič rozjasnila 100-násobne,“ povedal De. „Nepodobalo sa to žiadnemu hviezdnemu výbuchu, aký som v živote videl,“ vysvetlil Kishalay De.

Pristihli hviezdu priamo pri čine 

Vedci si takmer po ročnom skúmaní uvedomili, že jasný záblesk bol pravdepodobne posledným momentom, kedy bola planéta veľkosti Jupitera vtiahnutá do atmosféry umierajúcej hviezdy. Studený prach bol potom spôsobený pádom planéty do jadra hviezdy, čo odpálilo jej vonkajšie vrstvy. „Po celé desaťročia sme boli schopní vidieť tento úkaz predtým a potom, ako sa stal,“ povedal De. Predtým, keď planéty stále obiehajú veľmi blízko svojej hviezdy, a potom, keď už bola planéta pohltená hviezdou.

image

Pokrok v technológií na jednej fotografii: Porovnanie záberov z Hubblovho a Webbovho teleskopu ti vyrazí dych

„Nikdy sme však neprichytili hviezdu priamo pri čine, kedy máte planétu, ktorá prechádza týmto osudom v reálnom čase. To robí tento objav skutočne vzrušujúcim,“ prezradil vedec na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 03:32