Žena, ktorá necíti žiadnu bolesť.Twitter/facts_-_weird___interesting/
StoryEditor

Žena necíti žiadnu bolesť. Dekódovanie jej DNA môže priniesť úľavu miliónom ľudí s chronickými ochoreniami

Michal Čiernik05.06.2023., 08:00h

Jo Cameron je 75-ročná Škótka, ktorá prešla životom bez toho, aby zažila výraznú bolesť akéhokoľvek druhu. Ani vážna operácia či pôrod jej nedokázali privodiť ten nežiadúci stav, ktorého sa ľudia snažia zbaviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa rozhovoru pre BBC v roku 2019 Cameron vie, že jej pokožka horí, iba ak cíti zápach alebo vidí plamene. Utrpenie pre ňu nie je nič iné ako abstraktný pojem.

Stav, s ktorým sa Cameron narodila, zdieľa len s niekoľkými pár ďalšími ľuďmi na svete. Nazýva sa vrodená analgézia a objaví sa u jedného z milióna. môže byť sprevádzaný ďalšími príznakmi, ako je väčšie potenie alebo absencia čuchu.

Vedci sa teraz snažia jej DNA využiť v praxi

Vedci z University College London (UCL) teraz študujú jej gény, aby pochopili, ako môžu odstrániť bolesť u ľudí s chronickými ochoreniami.

Bolesť je samozrejme užitočným barometrom poškodenia tela. Niekedy je však taká silná a dlhotrvajúca, že už nie je prospešná. Ak trvá viac ako niekoľko mesiacov, hovorí sa o chronickej bolesti. A práve gény Jo Cameron môžu skrývať tajomstvá, ako sa dostať z tohto utrpenia.

„Presným pochopením toho, čo sa deje na molekulárnej úrovni, môžeme začať chápať biológiu, ktorá je s tým spojená. To otvára možnosti pre objavovanie liekov, ktoré by jedného dňa mohli mať ďalekosiahle pozitívne dopady na pacientov,“ hovorí genetik, James Cox, ktorý pracuje na výskume.

Doteraz neužitočný gén

Join stav je spôsobený zriedkavou variáciou v géne FAAH-OUT, ktorý našiel a pomenoval v roku 2019 práve Cox a jeho kolegovia z University College London. Táto variácia bola objavená v časti ľudského genómu, o ktorej sa historicky predpokladalo, že obsahuje iba „odpadovú“ DNA, ktorá nerobí nič užitočné.

image

Chceš spomaliť vypadávanie vlasov? Má ho spôsobovať aj táto jedna vec, ktorú môžeš úplne obmedziť

Ako sa však ukázalo, FAAH-OUT hrá kľúčovú úlohu pri modulácii iného génu nazývaného FAAH. Tento gén sa niekedy nazýva „šťastný gén“ pretože má tendenciu spôsobiť, že ľudia budú menej úzkostliví. Pochopenie súhry medzi FAAH a FAAH-OUT by mohlo viesť k novému chápaniu bolesti.

Lepšie hojenie rán a boj s depresiou

Okrem molekulárneho základu bezbolestnosti štúdia identifikovala aj molekulárne dráhy ovplyvňujúce hojenie rán a náladu, všetky ovplyvnené mutáciou FAAH-OUT. „Je našou povinnosťou to preskúmať a myslím si, že tieto zistenia budú mať dôležité dôsledky pre oblasti výskumu, ako je hojenie rán, depresia a ďalšie,“ prezradil molekulárny biológ Andrei Okorokov , ktorý tiež pracuje na výskume.

image

Tento bežný liek proti bolesti máme všetci doma. Štúdia varuje, že vyvoláva rizikové správanie

Až keď mala 65 rokov, Cameron si uvedomila, aká odlišná bola jej životná skúsenosť od väčšiny ostatných ľudí. Teraz je nádej, že jedinečné tajomstvá jej buniek by mohli poskytnúť šťastnejšiu a menej bolestivú existenciu mnohým ďalším.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 12:33