Česká družica sa chystá do vesmíru.Mafra/radim Strachoň/
StoryEditor

Družicu priamo z Brna vyšlú do vesmíru. Pomôže pri včasnom odhaľovaní ničivých búrok a tornád

iDnes.cz06.09.2023., 11:00h

Búrky, prívalové dažde, tornáda alebo silný vietor ovplyvňujúci poľnohospodárstvo, záplavy a erózie pôdy. To všetko by mala pomôcť lepšie predpovedať najväčšia česká družica SOVA.

Lajkuj Brainee.sk na

Názov SOVA je skratkou pre satelitné pozorovanie vĺn v atmosfére (Satellite Observation of Waves in the Atmosphere). „Verím, že misia SOVA zvýši prestíž Českej republiky a hlavne českej vedy v zahraničí,“ oznamuje Jaroslav Chum z Ústavu fyziky atmosféry Akadémie vied SR pri predstavení projektu v Brne.

Misia by po roku 2028 mala trvať dva roky a mala by tiež zlepšiť presnosť predpovedí blížiacich sa tornád či turbulencií v letectve. Úlohou družice bude skúmať procesy v atmosfére, konkrétne gravitačné vlny, ktoré ovplyvňujú klímu a počasie na celom svete, píše Kristýna Šmídová pre iDnes.cz.

image

Predstavenie misie SOVA, ktorá svojou hmotnosťou prekoná aj doteraz najväčšiu českú družicu Magion 5. Má vážiť okolo 180 kilogramov a na obežnú dráhu sa má vydať v roku 2028.

Ohb_czechspace/

Merania, pri ktorých bude SOVA schopná zbierať dáta, by mali prebiehať vo výške 60 až 300 kilometrov nad Zemou. Predpovede klimatických zmien sú založené na existujúcich klimatických modeloch, tie ale často nestačia. Satelit SOVA môže pomôcť meranie zlepšiť, a to v globálnom meradle.

Bude varovať pred cunami či zemetraseniami

Zemetrasenie alebo cunami môžu spôsobovať aj atmosférické vlny, pred ktorým by satelit mohol varovať. Vlny vyvolané cunami by mohli byť zistené v horných vrstvách atmosféry skôr, než zasiahnu pobrežie. „Vyvarujeme sa tak falošným správam, pretože ako to často býva, ak ľudí varujeme príliš často, tak nepočúvajú,“ oznamuje Bittnerova kolegyňa Sabine Wüstová.

image

Merania, pri ktorých bude SOVA schopná zbierať dáta, by mali prebiehať vo výške 60 až 300 kilometrov nad Zemou.

Mafra/radim Strachoň/

Súčasťou vedeckého zamerania satelitu je aj meranie radiácie. „Poskytne významné dáta radiačného prostredia, tieto merania prispejú k lepšej ochrane astronautov alebo systémov vo vesmíre, ale aj k predpovedi kozmického počasia, čo má vplyv napríklad na leteckú dopravu,“ odhaľuje Iva Ambrožová z Akadémie vied.

Na projekt majú 30 miliónov eur

„Realizačná fáza projektov nesmie presiahnuť 30 miliónov eur, vybrané misie budú financované zo zdrojov ministerstva dopravy,“ uviedol riaditeľ firmy OHB Czechspace Vít Pavelec.

image

Po celej plejáde neúspechov sa to konečne podarilo. Indický modul pristál na povrchu Mesiaca

Spoločnosť by sa po realizácii misie SOVA stala prvou vesmírnou firmou v Českej republike, ktorá bude zodpovedná za celú misiu – od stavby satelitu, cez jeho otestovanie, štart na obežnú dráhu či zabezpečenie komunikácie so Zemou, až po spracovanie dát a ich analýzu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 15:49