Závislosť má mnoho podôb.Shutterstock/Shutterstock
StoryEditor

Som alkoholik, hovorí každý desiaty opýtaný. Exkluzívny prieskum odhalil, ako sú na tom so závislosťami naši susednia

iDnes.cz18.09.2023., 10:00h

Viac ako 60 percent dospelých Čechov priznalo, že sú závislí od legálnej látky alebo činnosti. Najčastejšie ide o fajčenie, alkohol, sociálne siete, online hry a stávkovanie. Exkluzívny prieskum spoločnosti Median pre MF DNES poskytuje podrobný prehľad o českých závislostiach.

Lajkuj Brainee.sk na

Neresťou číslo jeden je fajčenie - závislých od neho je 29,5 percent respondentov, pričom fajčí o niečo viac mužov. Väčšina z nich, 22,5 percenta, fajčí niekoľkokrát denne. Približne rovnaký podiel ľudí tvrdí, že sa kvôli tomu cítia vinní, a viac ako 63 percent by chcelo s fajčením prestať.

„Môže to súvisieť s okolím respondentov, pretože zo všetkých závislostí práve okolie fajčiarom najviac pripomína, že by bolo vhodné obmedziť práve tento zlozvyk," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Median Přemysl Čech.

Podobné výsledky potvrdzuje aj Národné monitorovacie centrum pre drogy a závislosti. „Jedinou skupinou obyvateľstva, kde pozorujeme dlhodobý pokles podielu fajčiarov, sú mladí dospelí, teda ľudia do 25 rokov. Jedným z vysvetlení je nárast popularity alternatívnych nikotínových výrobkov, elektronických cigariet a zahrievaného tabaku, ako aj nikotínových vrecúšok,“ uviedla Pavla Chomynová, vedúca Národného monitorovacieho centra pre drogy a závislosti. Mladých ľudí lákajú obaly týchto výrobkov, príchute a skutočnosť, že sú povolené na miestach, kde sú tradičné cigarety zakázané.

image

Keď partner začne byť závislý na alkohole či drogách, manželstvo sa pomaly začne ničiť.

Dreamstime/

Podľa prieskumu takmer desatina ľudí vyskúšala nikotínovú náhradu za posledný mesiac. Spomedzi nich vedú e-cigarety, ktoré si doprialo takmer 73 percent užívateľov náhrad. Z hľadiska zdravotných rizík ich lekári hodnotia lepšie, pretože neobsahujú tabak a zahrievajú sa na nižšiu teplotu. Fajčiari zahrievaného tabaku sú na tom podstatne horšie.

image

Vyskúšali sme legálnu drogu. Má účinky ako marihuana, môžu si ju kúpiť aj deti v automate v Bratislave

„V cigaretovom dyme je päť až sedemtisíc škodlivých látok, z ktorých je asi sto skutočne karcinogénnych. Z tejto stovky ich napríklad konzument IQOS vdychuje asi polovicu v menšej miere, ale druhú polovicu vo väčšom množstve ako fajčiar cigariet,“ hovorí Eva Králíková, vedúca Centra pre liečbu závislosti od tabaku na III. internej klinike 1. lekárskej fakulty UK.

Hoci zahrievaný tabak nedráždi hrdlo, závislosť sa podľa Evy Králíkovej vyvíja ešte ľahšie ako pri cigaretách. V dôsledku fajčenia u nás ročne predčasne zomrie približne 16 000 ľudí, čo je približne šestina alebo sedmina všetkých úmrtí.

Druhou najrozšírenejšou neresťou v krajine je alkohol. V prieskume sa každý desiaty človek priznal, že je závislý od alkoholu.

Medzi mužmi a ženami sú však v závislosti od alkoholu - na rozdiel od fajčenia - veľké rozdiely. Viac ako 84 percent mužov a necelých 78 percent žien v poslednom mesiaci pilo alkohol. Úplnú závislosť priznalo 17,2 percenta mužov a len 4,5 percenta žien. Celkovo 5,5 percenta mužov pije alkohol dokonca niekoľkokrát denne (a necelé jedno percento žien). Oveľa viac žien uviedlo, že si alkohol doprajú len pri zriedkavých príležitostiach. Podľa adiktológov sa však rozdiely medzi mužmi a ženami rýchlo stierajú.

„Ženy pijú čoraz rizikovejšie a vo väčšom množstve a často to kombinujú s drogami,“ povedal pre MF DNES Michal Miovský, prednosta Kliniky medicíny závislostí Všeobecnej fakultnej nemocnice. Hranica škodlivosti sa rýchlo láme - začína sa pri 20 až 40 gramoch etanolu denne, čo zodpovedá dvom pivám alebo dvom deci vína. Po prekročení dennej spotreby 60 až 80 gramov etanolu denne krivka rizika prudko stúpa.

„Vtedy nám hrozia vážne následky, napríklad rakovina. Rozhodne nejde len o cirhózu pečene,“ povedal Miovský. Pitie alkoholu u žien má svoje špecifiká. „Pijú častejšie doma, užívanie alkoholu skrývajú pred rodinou a blízkymi a pomoc a služby vyhľadávajú neskôr, pretože sa za pitie často hanbia,“ dodáva Chomynová z monitorovacieho centra pre drogy.

image

Bolesť cítiš, aj keď si v anestézii. Lekár vysvetľuje, ako je možné, že sa nepreberieš a nezačneš mučivo kričať

Napriek vysokej škodlivosti alkoholu si 78 percent ľudí neželá prestať alebo znížiť jeho konzumáciu. V spoločnosti je totiž vnímaná ako niečo prijateľné, či dokonca vhodné. „Rád by som pripomenul, že žijeme v krajine, kde veľká časť obyvateľstva považuje za normálne, ak sa jej najvyšší predstaviteľ počas výkonu funkcie opije do delíria tremens,“ vysvetľuje Jan Křen, riaditeľ Psychiatrickej nemocnice Kosmonosy.

Spotreba alkoholu v Českej republike sa dlhodobo rovná 10 litrom čistého alkoholu na osobu. V európskom kontexte patrí Česká republika medzi krajiny s najvyššou spotrebou. V tuzemsku sa odhaduje, že 1,5 až 1,7 milióna dospelých osôb patrí do kategórie rizikového pitia.

Do kategórie škodlivého pitia patrí celkovo 800 až 900 tisíc ľudí. Podľa údajov Národného monitorovacieho centra pre drogy a závislosti sa výskyt rizikového a škodlivého pitia v českej populácii dlhodobo nemení. Výraznejšie sa nemení ani počet ľudí, ktorí nastupujú na odvykaciu liečbu. Zvyšuje sa však vek ľudí v liečbe. Dobrou správou je, že miera rizikového pitia medzi mladistvými v poslednom desaťročí klesá. K poklesu dochádza vo väčšine európskych krajín a súvisí s celkovou zmenou životného štýlu mladej generácie.

Digitálne závislosti na vzostupe

Najmä mladí ľudia však čoraz častejšie nahrádzajú alkohol digitálnou závislosťou. Takmer 28,8 percent respondentov priznalo, že sú závislí od sociálnych médií, pričom viac ako 43 percent z nich tam trávi dve a viac hodín denne.

„V súčasnosti sa bez sociálnych sietí nezaobíde veľa Čechov. Takmer 70 percent občanov, najmä mladších ľudí, ich používa aspoň niekoľko hodín týždenne. Len dve percentá generácie Z na sociálne siete nikdy nevkročili,“ hovorí Čech zo spoločnosti Median. Tento problém sa viac týka žien.

Závislosť od počítačových hier uviedlo 9,3 percenta ľudí. Takmer polovica opýtaných má skúsenosti s hraním hier, zatiaľ čo ďalšia polovica tvrdí, že ich nikdy nehrala.

„Zatiaľ čo trávenie času na sociálnych sieťach ľudia nevnímajú až tak ako závislosť, hráči počítačových hier hodnotia svoje správanie ako viac návykové. Na druhej strane, štvrtina používateľov sociálnych sietí chce obmedziť čas strávený na sociálnych sieťach, zatiaľ čo len 6,4 percent hráčov počítačových hier chce skrátiť čas strávený za monitorom,“ sumarizuje Cech. Podľa odborníkov digitálna závislosť od online hier, sociálnych sietí a sledovania online porna v posledných rokoch rýchlo rastie.

„Problémom je, že digitálne technológie potrebujeme v každodennom živote. Používame ich každý deň v škole alebo v práci, takže ich užívanie nemôžeme úplne vytesniť, ako je to v prípade alkoholu alebo iných drog,“ vysvetlil pre MF DNES Ondřej Sklenář, adiktológ a riaditeľ spoločnosti Magdaléna, ktorá sa zaoberá prevenciou a liečbou závislostí.

Podľa neho je v tomto prípade nedostatok odvykacích programov. Dostupné sú najmä v krajských mestách. Mimo nich sa liečba hľadá ťažko alebo je dokonca nedostupná. To spôsobuje neskoré riešenie problémov a ohrozuje rozvoj ďalších foriem hazardných hier.

Jedna závislosť vedie k ďalšej

Hazardné hry a online hazardné hry fungujú na podobnom princípe, ale ľudia sa kvôli nim stále môžu dostať do dlhovej špirály. Zatiaľ čo počet hráčov sa podľa Sklenára výrazne nemení, menia sa spôsoby hrania a stávkovania. Počet tradičných herní a automatov klesá a trend sa presúva do online prostredia, t. j. do online stávkovania a hazardných hier.

„Je to veľký problém, pretože nie je zriedkavé, že do našej praxe prichádzajú jednotlivci, ktorí v relatívne krátkom čase a bez jedinej návštevy kasína alebo herne prehrali milióny dolárov a zadlžili seba aj svoju rodinu,“ hovorí adiktológ. Online stávkovanie je možné vykonávať v práci počas pracovnej doby, doma alebo jednoducho kdekoľvek z mobilného telefónu. „Dostupnosť 24 hodín denne a 7 dní v týždni predstavuje veľké riziko. Navyše veľká časť hazardných hier je prevádzkovaná nelegálne a štát nedokáže týchto prevádzkovateľov kontrolovať,“ dodáva Sklenář.

Veľmi málo ľudí si pripúšťa aj závislosť od hazardných hier. V prieskume sa k nej priznalo len 1,7 percenta opýtaných (a väčšinou mužov). Viac ako štvrtina opýtaných sa však priznala k hazardu v poslednom mesiaci. Väčšina z nich sa zmestila do päťstovky, pričom takmer desatina ľudí si zahrala sumy do tisíc korún českých.

„Ponuka hazardných hier v Českej republike je dlhodobo vysoká. Po miernom poklese miery hazardu v rokoch 2020 a 2021, ktorý súvisel so znížením ponuky hazardných hier v súvislosti s pandémiou, sa hazardné hry vrátili na úroveň roku 2019. V prípade online hazardných hier dokonca zaznamenávame nárast,“ hovorí Chomynová. Počet problémových hráčov v Českej republike sa odhaduje na 140 000 až 250 000 osôb. Z nich je približne 60 až 110 tisíc ľudí vo vysokom riziku.

Sledovanie erotického obsahu nemusí byť až také rizikové. Avšak 14,4 percenta dospelých priznalo, že je na ňom závislých. Tu sú rozdiely medzi pohlaviami ešte výraznejšie. Viac ako štvrtina mužov tvrdí, že sa bez porna nezaobíde, ale len 5,5 percenta žien. Rovnaký podiel mužov sleduje erotický obsah dokonca niekoľkokrát týždenne. Podľa odborníkov vo všeobecnosti platí, že keď si človek zvykne na jednu neresť, ľahšie podľahne druhej.

„Ak sa človek oddáva napríklad pornografii, je pravdepodobnejšie, že bude piť alkohol a hrať hazardné hry. Napríklad tí, ktorí v poslednom mesiaci sledovali erotické stránky, môžu mesačne minúť viac ako 500 korún. Skrátka, tí, ktorí sa stanú závislými od jednej veci, sa zvyčajne nezastavia,“ uzatvára Čech.

V prieskume, ktorý pre MF DNES uskutočnila agentúra Median, odpovedalo 1 000 respondentov starších ako 18 rokov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 08:21