Každoročne uniknú z laboratórií desiatky smrteľných chorôb.Brainee/Canva/
StoryEditor

Každoročne uniknú z laboratórií desiatky smrteľných chorôb. Patogény by mohli spustiť ďalšiu pandémiu

Michal Čiernik07.05.2024., 12:30h

Koledujeme si o ďalšiu pandémiu? Oficiálne čísla únikov nebezpečných chorôb z laboratórií sú naozaj desivé.

Lajkuj Brainee.sk na

Údaje ukazujú, že Amerika každoročne trpí prekvapivo vysokým počtom prípadov úniku vírusov zo špecializovaných laboratórií. Oficiálne údaje odhaľujú v posledných ôsmich rokoch do roku 2022 viac ako 600 únikov „kontrolovaných“ patogénov, ktoré môžu zahŕňať antrax, tuberkulózu a ebolu.

image

Experimenty a hromadné úmrtia zvierat. Tajomný britský ostrov smrti bol 50 rokov kvôli kontaminácii uzavretý

Mnohé z incidentov boli spôsobené tým, že vedci rozliali obsah skúmaviek, nenosili správne bezpečnostné vybavenie a utrpeli uhryznutia a škrabance od infikovaných zvierat.

Zlá biologická bezpečnosť

V niektorých prípadoch  sa choroby uvoľnili z laboratórií  kvôli poruchám zariadenia alebo nesprávnym postupom, ako napríklad pri odstraňovaní infikovanej krvi z nakazených opíc cez odpadový systém.

Odborníci uviedli, že príslušné čísla, ktoré zhromaždil Federal Select Agents Program (FSAP), boli varovaním pred nebezpečenstvom, ktoré predstavujú experimenty s týmito vírusmi. „Ukazuje to aj nedostatočný dohľad vlády USA nad biologickou bezpečnosťou a nedostatok verejnej transparentnosti,“ povedal pre Daily Mail Dr Richard Ebright, mikrobiológ z Rutgers University v New Jersey.

Mikrobiológ tiež varoval, že tieto čísla sú pravdepodobne podhodnotené, pretože laboratóriá testujúce iné choroby - ako napríklad ovčie kiahne - neboli povinné hlásiť žiadne nehody vo svojich zariadeniach.

Hovorkyňa úradu Government Accountability Office vo Washingtone DC, ktorý vedie kampaň na túto tému už roky, varovala, že bezpečnostné nedostatky v laboratóriách naďalej predstavujú vážnu hrozbu pre verejnosť. „V roku 2018 sme pred Kongresom informovali a svedčili o tom, že v laboratóriách v Spojených štátoch, ktoré vykonávajú výskum nebezpečných patogénov – ako je vírus Ebola a baktérie, ktoré spôsobujú antrax, sa naďalej vyskytujú bezpečnostné nedostatky,“ prezradila pre Daily Mail.

Utajované detaily

O jednotlivých nehodách je dostupných len málo podrobností, ako napríklad druh patogénu, ktorý sa uvoľnil, ako a kde k úniku došlo. Úradníci tieto informácie nezverejňujú pre údajné „riziká národnej bezpečnosti“.

Pár vážnych incidentov sa však prevarilo, ako napríklad v roku 2016, keď študentka lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity v St Louis v štáte Missouri štyri dni chodila medzi spolužiakmi vírusom chikungunya. Omylom si totiž počas praxe prepichla bezpečnostný odev a pichla si do prstu s ihlou obsahujúcou nebezpečný patogén.

Študentka mala horúčku, bolesti tela a zimnicu - a neskôr bola prijatá do nemocnice, kde mala pozitívny test na chorobu prenášanú komármi.

image

Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu

V inom prípade v máji 2018 sa zistilo, že sa z centra amerického programu biologických zbraní vo Fort Detrick pri záplavách mohol do rieky dostať antrax.

V Spojených štátoch existuje najmenej sedem laboratórií na štvrtom stupni biologickej bezpečnosti (BSL4), ktoré majú licenciu na uchovávanie a experimentovanie s najnebezpečnejšími vírusmi, ktoré človek pozná.

USA má tiež desiatky laboratórií úrovne biologickej bezpečnosti (BSL3), v ktorých je tiež povolené uchovávať a experimentovať s nebezpečnými patogénmi. Podľa údajov je na celom svete 59 laboratórií BSL4, pričom takmer polovica z nich sa nachádza v Európe.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 12:12