Pixabay
StoryEditor

Veľký krok pre medicínu: Mŕtvemu človeku transplantovali prasaciu obličku, pochádzala z geneticky upraveného zvieraťa

som20.10.2021., 14:00h
Transplantácia prasacích orgánov, ktoré by zachraňovali zdravie a životy chorým ľuďom, je zase opäť o čosi bližšie.
Lajkuj Brainee.sk na

Prasacia oblička bola minulý mesiac prvýkrát úspešne testovaná na mŕtvom pacientovi v nemocnici v New Yorku bez toho, aby bola okamžite odmietnutá. Je to malý krok v priebehu desaťročí trvajúcej snahy jedného dňa použiť orgány zvierat pri transplantáciách u ľudí.

Hoci sú  orgány ošípaných podobné ľudským, cukor v ich bunkách spôsobuje odmietnutie orgánu človekom.

Oblička pre tento experiment preto pochádzala z geneticky upraveného zvieraťa. Bola upravená tak, aby eliminovala tento cukor, čo zabránilo útoku na imunitný systém.

Chirurgický tím v nemocnici v New Yorku skúma prasaciu obličku pripojenú k telu zosnulého príjemcu Chirurgický tím v nemocnici v New Yorku skúma prasaciu obličku pripojenú k telu zosnulého príjemcu TASR/AP

​​Fungovala tak, ako mala

Vedci počas experimentu držali telo ženy na ventilátore so súhlasom jej rodiny. Oblička bola na pacientke testovaná dva dni, počas ktorých správne fungovala, filtrovala odpad a produkovala moč. 

„Fungovala úplne normálne,“ povedal pre The Guardian chirurg Robert Montgomery, ktorý viedol chirurgický tím. „Neprebehlo také bezprostredné odmietnutie, z akého sme mali obavy.“

Tento výskum bol podľa mnohých vedcov „významným krokom“  pre pacientov, výskumníkov a regulačné orgány, „že sa uberáme správnym smerom,“ tvrdí doktor Andrew Adams z lekárskej fakulty University of Minnesota, ktorý nebol súčasťou experimentu.

Ťažké začiatky

Sen o transplantáciách zo zvieraťa na človeka - alebo inak - o xenotransplantáciách - siaha do 17. storočia. Medzi prvými pokusmi bolo použitie zvieracej krvi ako transfúzie pre človeka. Do 20. storočia sa chirurgovia pokúšali o transplantáciu paviáních orgánov do ľudí. (Známy je prípad Baby Fae, umierajúceho dieťaťa, ktoré žilo 21 dní so srdcom paviána).

Nezaznamenali však trvalý úspech, navyše tieto transplantácie vyvolávali veľký verejný rozruch. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa vzdali lekári snahy o transplantácie orgánov opíc a ľudoopov a stavili na ošípané.

​Ošípané majú oproti nim výhody. Vyrábajú sa na potraviny, takže používanie ich orgánov vyvoláva menej etických otázok. Navyše, ošípané majú veľké vrhy, krátke gestačné obdobia a orgány porovnateľné s ľuďmi.

Prasacie srdcové chlopne sa úspešne používajú už desaťročia aj u ľudí. Heparín riediaci krv pochádza z čriev ošípaných.

TASR/AP

Transplantácie ošípaných do živých pacientov by podľa odborníkov mohli prísť v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 15:38