Unsplash/National Cancer Institute
StoryEditor

Fantastická správa z Argentíny. Druhá osoba na svete sa vyliečila z HIV bez lekárskeho zásahu

kam16.11.2021., 13:00h
Nemenovaná žena v Argentíne bola vyhlásená za vyliečenú z HIV bez toho, aby dostala transplantáciu kmeňových buniek. Podľa vedcov tak iba druhým človekom na svete, ktorému sa niečo také podarilo.
Lajkuj Brainee.sk na

Vedci prišli s pozitívnou a prekvapujúcou správou. Podarilo sa im totiž identifikovať vôbec druhú osobu v histórii, ktorá sa úspešne vyliečila z HIV bez lekárskej liečby. Informoval o tom portál Annals of Internal Medicine. Paciente, nemenovanej žene žijúcej v Argentíne, diagnostikovali vírus ešte v roku 2013.

Od roku 2017 medzinárodný tím výskumníkov skúmal jej DNA a hľadal stopy vírusu. Dokonca skontrolovali jej placentu po pôrode v marci 2020, uviedol web STAT. Po sekvenovaní miliárd buniek vedci nakoniec s istotou potvrdili, že žena je bez HIV.

Do dnešných dní iba jediný raz vedci našli potvrdený prípad človeka, ktorý úplne odstránil vírus zo svojho tela. Išlo o Loreen Willenberg, ktorá je svetu známa ako „pacientka zo San Francisca“. Tá bola až doteraz prvým známym prípadom sterilizačnej liečby bez lekárskeho zásahu.

Willenberg a nemenovaná pacientka v Argentíne sú pomenované ako „elitní kontrolóri“. Ide o podskupinu pacientov s HIV, ktorých imunitný systém vírus prirodzene potláča. Podľa STAT je argentínska pacientka známa ako „pacientka z Esperanzy“, pretože pochádza z mesta Esperanza – čo sa v španielčine prekladá ako „nádej“.

​Argentínčanka má dcéru, ktorá je bez HIV a so svojím partnerom čaká druhé dieťa. „Len pomyslenie na to, že môj stav by mohol pomôcť vyliečiť tento vírus, vo mne vyvoláva veľkú zodpovednosť a záväzok, aby sa to stalo realitou,“ povedala pacientka.

Lymfocyt s HIV klastrom Unsplash/National Cancer Institute

​Je však nutné dodať, že aj moderná medicína sa vyvíja a sčasti úspešne sa jej darí s HIV bojovať. Väčšina ľudí už dnes dokáže žiť s vírusom pod kontrolou. Vyžadujú si však dôslednú antiretrovírusovú terapiu, aby sa zabránilo replikácii vírusu. Najdôležitejšia je však do dnešných dní prevencia.

Štyria ľudia v histórii boli údajne „vyliečení“ z HIV. Dvaja z nich – „berlínsky pacient“ a „londýnsky pacient“ sa však na rozdiel od dvojice vyššie spomínaných žien vyliečili po transplantácii kmeňových buniek. Ide o mimoriadne riskantný postup, ktorý sa vedci neúspešne pokúšali zopakovať s inými pacientmi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:52