Omikron sa rozšíril z Afriky (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Povzbudivé slová expertky o omikrone. Popísala jeho príznaky a prezradila, čo nám proti nemu pomôže

ČTKidnes. cz30.11.2021., 13:00h
Podľa nej majú vyššiu pravdepodobnosť nákazy omikronom najmä mladší pacienti.
Lajkuj Brainee.sk na

Príznaky ľudí infikovaných variantom koronavírusu omikron sa líšia od tých nakazených variantom delta. Oznámila to predsedníčka juhoafrického zdravotníckeho zväzu Angelique Coetzeeová. Tá ako prvá upozornila úrady na to, že môže ísť o nový variant ochorenia, informuje český portál iDnes.cz.

Omikron sa rozšíril z Afriky (ilu) Omikron sa rozšíril z Afriky (ilu) TASR/AP

Pacienti s novou mutáciou vírusu covid-19 omikron sa sťažovali na únavu, bolesti hlavy a tela, niektorí aj na bolesť v krku a kašeľ. V prípade nákaz variantom delta majú pacienti zvýšený tep, zníženú hladinu kyslíka a stratu čuchu a chuti, oznámila v rozhovore Coetzeeová.

Pôsobí v Pretórii, kde je teraz najviac ľudí nakazených variantom omikron. Niekoľko týždňov mala v ordinácii len veľmi málo prípadov nákazy, avšak od 18. novembra začali prichádzať pacienti s novými príznakmi. Lekárka okamžite informovala poradnú radu vlády a laboratóriá nasledujúci týždeň identifikovali nový variant.

„Hovorila som, že tie symptómy sa líšia a že nejde o deltu. Veľmi sa podobajú symptómom pri variante beta, alebo musí ísť o úplne nový variant. Nemyslím, že to prejde, ale myslím si, že snáď pôjde o mierne ochorenie. Zatiaľ veríme, že to dokážeme zvládnuť,“ povedala v rozhovore, z ktorého citovala agentúra Bloomberg.

Juhoafrická republika ohlásila nový variant 25. novembra s tým, že prvé prípady boli najprv identifikované v susednej Botswane, ďalšie v oblasti Pretórie. Správa vyvolala všeobecnú paniku, znepokojila trhy a skončila obmedzením cestovného spojenia s krajinami na juhu Afriky.

Odborní poradcovia juhoafrickej vlády zatiaľ uvádzajú, že omikron je pravdepodobne veľmi ľahko prenosný, ale nevyvoláva vážne symptómy. Pacienti, ktorí prešli ordináciou Coetzeeovej, boli skôr mladší. Pozitívny test dnes vyšiel aj jednému 66-ročnému pacientovi, u ktorého sa ale choroba prejavila iba miernymi symptómami.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 09:13