Pixabay/mohamed Hassan
StoryEditor

Praktizoval to Edison aj Einstein. Vedci potvrdili, kedy si mozog poradí s najťažšími problémami

Miroslav Kamody16.12.2021., 12:00h
Technika, ktorú spopularizoval Thomas Alva Edison, môže tvorivým ľuďom otvoriť brány nepoznaného. Vedci sa zhodujú, že je správa a ty si ju môžeš kedykoľvek vyskúšať v pohodlí domova.
Lajkuj Brainee.sk na

Mal si aj ty niekedy skvelý nápad tesne predtým, ako si zaspal a po prebudení si si naň nedokázal spomenúť? Podľa najnovšej vedeckej štúdie to má svoj dôvod, informuje portál Futurism.

Vedci v štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise Science Advances, zistili, že ľudia zažívajú „kreatívne sladké miesto“ vo chvíľach tesne predtým, ako zaspíme. Presnejšie povedané, vyskytuje sa počas spánkovej fázy nazývanej N1, respektíve spánková fáza bez rýchlych pohybov očí 1.

Niekde medzi

Myseľ sa počas tejto fázy dostáva do akéhosi hraničného priestoru niekde medzi spánkom a bdením, ktorý sa nazýva hypnagógia. Tento stav sa však nedostaví u každého. Ide pritom pravdepodobne o kľúč, ktorý nám pomáha prísť s dobrými nápadmi.

Muž premýšľa Pexels/David Cassolato

„Vždy som mala veľa hypnagogických zážitkov, snov, ktoré ma fascinovali už dlho,“ povedala pre Scientific American Delphine Oudiette, neurovedkyňa z Parížskeho mozgového inštitútu a spoluautorka štúdie. „Bol som dosť prekvapená, že takmer žiadni vedci túto fázu za posledné dve desaťročia neštudovali.“

Inšpirácia Edisonom

Autori vedeckej štúdie sa ju rozhodli založiť svoj experiment na známej technike, ktorú preslávil vedec a vynálezca Thomas Alva Edison. Ten údajne driemal tak, že v každej ruke držal loptičku. Len čo zaspal, vypadli mu z rúk na zem, čím ho zobudili. Hovorí sa, že práve pomocou tejto metódy dokázal prísť s novými nápadmi.

​Inšpirovaní výskumníci dali skupine účastníkov sériu matematických úloh a následne na to 20-minútovú prestávku, počas ktorej sa mohli uvoľniť v naklonenej polohe, pričom v ruke držali nejaký predmet. Ak spadol, pretože účastníci začali driemať, boli požiadaní, aby povedali, čo si mysleli tesne predtým, ako pustili predmet.

Jasné výsledky

Vedci zistili, že tí, ktorým sa podarilo dosiahnuť fázu N1, mali trojnásobne väčšiu šancu vyriešiť problémy ako tí, ktorí zostali hore. Okem toho mali až šesťkrát vyššiu pravdepodobnosť vyriešenia problému oproti tým, ktorí skĺzli do fázy hlbšieho spánku N2.

Žena spí v posteli Pexels/Andrea Piacquadio

„Alexander Veľký a Einstein potenciálne použili Edisonovu techniku, tak to hovorí legenda,“ povedala Oudiette magazínu. „A niektoré zo snov, ktoré inšpirovali veľké objavy, môžu byť skôr hypnagogickými zážitkami než nočnými snami,“ dodala na záver.

Pokiaľ teda cítiš, že máš tvorivé obdobie, skús sa jednoducho pohodlne uložiť a zober do ruky loptičku. Možno prídeš s niečím skutočne prevratným.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 01:56