Vedci objavili novú časť tela, prišli s významným poznatkom. Zohráva dôležitú úlohu aj pri operáciách (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Naše telo je stále záhadou, vedci objavili nový sval. Zohráva dôležitú úlohu pri operáciách

ros27.12.2021., 13:00h
Je čas aktualizovať učebnice biológie? Odborníci totiž našli úplne novú, dosiaľ neobjavenú časť tela.
Lajkuj Brainee.sk na

Ide o sval nachádzajúci sa v dolnej čeľusti, ktorá hrá zásadnú úlohu pri žuvaní, popísali odborníci v časopise Annals of Anatomy, ktorý citoval portál IFL Science. Nová časť tela je súčasťou žuvacích svalov, jedných z najvýraznejších čeľustných svalov. Môžeme ho nájsť medzi zadnou časťou lícnych kostí a spodnou čeľusťou.

Žuvacie svaly si nahmatáš tak, keď pri žuvaní položíš prsty na zadnú stranu líc. Všeobecne sa predpokladalo, že pozostávajú len z dvoch vrstiev: hlbokej a povrchovej. Niektoré odborné texty však narážali na tajomnú "superhlbokú" tretiu vrstvu.

„Vzhľadom na tieto protichodné popisy sme chceli znova komplexne preskúmať štruktúru žuvacieho svalu,“ uviedol vo vyhlásení profesor Jens Christoph Türp z Univerzitného centra zubného lekárstva vo švajčiarskom meste Bazilej. „Táto hlboká časť žuvacieho svalu je jasne odlíšiteľná od dvoch ďalších vrstiev, pokiaľ ide o jej priebeh a funkciu,“ popisuje doktor Szilvie Mezey z ​​Katedry biomedicíny na Bazilejskej univerzite, ktorý spolupracoval s profesorom Türpom.

Táto hlboká časť žuvacieho svalu je jasne odlíšiteľná od dvoch ďalších vrstiev, pokiaľ ide o jej priebeh a funkciu (ilu) Táto hlboká časť žuvacieho svalu je jasne odlíšiteľná od dvoch ďalších vrstiev, pokiaľ ide o jej priebeh a funkciu (ilu) unsplash.com

Čeľusti poskytuje stabilitu

Pri študovaní usporiadania svalových vlákien novej vrstvy svalu doktor Mezey zistil, že sa podieľa na stabilizácii spodnej čeľuste. Tiež verí, že je to jediná časť žuvacích svalov, ktorá ťahá spodnú čeľusť dozadu.

Tím vykonal dôkladnú analýzu ľudských žuvacích svalov, aby zistili, či sa v tomto svale nachádza hlbšia vrstva. Na tento účel odborníci preskúmali dvanásť ľudských mŕtvol, ktoré boli konzervované vo formaldehyde. Okrem toho výskumníci vykonali magnetickú rezonanciu na ďalších šestnástich mŕtvolách a potom porovnali výsledky s CT snímkami živých ľudí. Snímky jasne ukázali, že tretia vrstva žuvacieho svalu skutočne existuje a vedie od líca ku korunkovému výbežku čeľuste.

Navrhujú, aby sa nová časť tela nazývala Musculus masseter pars coronidea – čo znamená „koronoidná časť žuvacieho svalu“ – keďže sa pripája k svalovej (koronoidnej) časti dolnej čeľuste.

Tento nález zohráva významnú úlohu nielen v anatómii, ale tiež pri rôznych klinických štúdiách. Presná znalosť žuvacieho svalu môže zlepšiť napríklad aj operáciu dolnej čeľuste. „Aj keď sa všeobecne predpokladá, že anatomický výskum za posledných sto rokov nebol až taký významný, naše zistenie je trochu podobné tomu, keď zoológovia objavia nový druh stavovcov,“ dodáva Türp.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 10:53