Freepik/drobotdean
StoryEditor

Zvláštny paradox: Ľudia, ktorí cvičia a starajú sa o seba, viac pijú alkohol. Čím to je?

iDnesPetr Chalupa28.01.2022., 10:00h
Znie to ako paradox, aktuálna štúdia to však vyjavila úplne presvedčivo. Muži a ženy, ktorí nezanedbávajú fyzickú aktivitu, posilňujú, cvičia, behajú a sú fit, majú iný vzťah k alkoholu ako tí druhí. Vrelší. Vedci však prekvapení nie sú a ponúkajú vysvetlenie.
Lajkuj Brainee.sk na

Rozsiahly výskum o vzťahu cvičenia, kondície a popíjania zahŕňal 38-tisíc zdravých obyvateľov Spojených štátov vo veku od dvadsiatich do osemdesiatšesť rokov, píše Xman.cz.

Všetci boli sledovaní v rámci dlhodobej štúdie Cooperovej kliniky v Texase, chodili na pravidelné ročné kontroly, ktoré obnášali aj testy aeróbnej kondície na bežeckom páse, výskumníci ich spovedali ohľadom ich fyzickej aktivity, cvičenia, konzumácie alkoholických nápojov aj ohľadom toho, či nemajú starosť o jej mieru. Do štúdie boli pritom zaradení iba tí, ktorí pili alkohol aspoň raz týždenne.

Muž s pivom Freepik/wayhomestudio

Čím viac v kondícii, tým väčší pijani

Zistenia boli jednoznačné, lepšia kondícia so sebou niesla vyššiu konzumáciu alkoholu. Ženy s najlepšou fyzičkou mali dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že týždenne vypijú bežne štyri až sedem pohárov piva, vína alebo tvrdého alkoholu.

Muži v najlepšej fyzickej kondícii mali dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že si týždenne doprajú až štrnásť týchto drinkov.

Muži a ženy, ktorí sa chválili pravidelnou športovou aktivitou a zdravotným stavom, mali tiež o niečo vyššie riziko, že spadnú do kategórie ťažkých pijanov, ktorú výskum definoval osem a viac drinkami v prípade žien a pätnástich a viac u mužov.

Ženy, ktoré boli tak v kondícii, ako aj v skupine ťažkých konzumentiek, mali o mieru svojej spotreby alkoholu starosť, u mužov to však neplatilo.

​Takýto vzťah medzi fyzičkou, športovými návykmi a konzumáciou alkoholu môže na prvý pohľad vyzerať paradoxne, zdravé návyky by predsa mali plodiť ďalšie zdravé návyky. Športovo založení ľudia predsa skôr nefajčia, neholdujú nezdravému jedlu.

Prečo by to malo byť inak v prípade alkoholu? Autori práce, ktorá vyšla v magazíne Medicine & Science in Sports & Exercise, sa však príliš nečudujú. Výsledky ich výskumu potvrdzujú predchádzajúce štúdie, aj keď s oveľa väčšou autoritou.

Cvičenie Pexels/Andrea Piacquadio

Ja si predsa alkohol môžem dovoliť!

Napríklad už v roku 2001 vedci zistili, že americké ženy a muži, ktorí zvládli jeden drink denne, mali dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že pravidelne cvičia, než tí, ktorí nepili vôbec.

​Denník The New York Times pripomína, že neskorší výskum potvrdil to isté u univerzitných študentov, tí športovo založení pili podstatne viac ako ich leniví kolegovia a kolegyne. Štúdia so 150 respondentmi z roku 2015 potom vyjavila, že v dni, keď jej účastníci a účastníčky cvičili, po tréningu obvykle zašli na pohár.

​Všetky tieto práce však mali značné limity. Boli minimalistické, sústredili sa na mladých ľudí, spoliehali sa na ich subjektívne náhľady a informácie. Bolo ťažké na nich stavať. Nová texaská štúdia sa však chváli robustnosťou a objektivitou. A zistenie potvrdzuje.

Prečo si však športová aktivita rozumie s alkoholom? Autori práce predovšetkým s vedeckou pedantnosťou pripomínajú, že ich výskum odhalil medzi športom a kondíciou na jednej strane a konzumáciou alkoholu na druhej súvislosť. Nie príčinný vzťah. Neurčil, či šport vedie k pitiu, alebo je to naopak.

Partia kamarátov s pivom Freepik

​Napriek tomu ponúkajú niekoľko vysvetlení, prečo môže ísť pitie alkoholu v závese za športovou, silovou alebo kondičnou aktivitou.

„V hre sú pravdepodobne spoločenské aspekty,“ pripomína Kerem Shuval, ktorý texaskú štúdiu viedol. Samozrejme, zájsť z telocvične so spolucvičencami na pivo môže znamenať zavedený rituál a dvojnásobnú odmenu.

A potom je tu, vysvetľujú autori štúdie v tlačovej správe, efekt zvaný morálne seba-licencovanie. Jeho princíp je veľmi prostý a značne zvodný. Správne konanie totiž nemusí produkovať ďalšie chvályhodné správanie.

Naopak, s dobrým skutkom si oveľa ľahšie a benevolentnejšie odpustíme jasný prešľap. S absolvovaným tréningom je pivo oveľa menším hriechom. Páchame ho o to ľahšie, že si myslíme, že my, čo cvičíme, si o niečo častejšie drinky dovoliť môžeme.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:53