YouTube/EPFL
StoryEditor

Nádej pre milióny ľudí. Paralyzovaný Michel môže vďaka implantátu v mieche opäť chodiť

kam09.02.2022., 10:00h
Nový implantát miechy môže navždy zmeniť svet. Paralyzovaní ľudia či pacienti s Parkinsonovou chorobu by vďaka nemu mohli opäť začať viesť plnohodnotný život.
Lajkuj Brainee.sk na

Michel Roccati žil úplne normálny život. Všetko sa však zmenilo v roku 2017, keď mal tragickú nehodu na motorke. Diagnóza bola krutá a jasná - spodná časť jeho tela zostala úplne paralyzovaná. Vďaka vedeckému pokroku však už v roku 2020 opäť stál na nohách a kráčal. Ako informuje portál ScienceAlert, môže za to nový prelomový implantát miechy.

Samotné zariadenie vysiela elektrické impulzy do jeho svalov, čím napodobňuje činnosť mozgu. Jedného dňa by tak mohol pomôcť ľuďom s ťažkým poranením chrbtice vstať, chodiť a cvičiť.

Elektrické impulzy

Implantát stavia na dlhodobom výskume využívania elektrických impulzov na zlepšenie kvality života ľudí s poranením miechy, vrátane štúdie z roku 2018 od rovnakého tímu, ktorá pomohla ľuďom s čiastočnou paralýzou dolnej časti tela opäť chodiť.

Paralyzovaný Michel môže vďaka implantátu v mieche opäť chodiť YouTube/EPFL

„Bol to veľmi emotívny zážitok,“ povedal Roccati novinárom o prvej aktivácii elektrických impulzov, keď urobil krok. Patril k trom pacientom zapojených do štúdie publikovanej v časopise Nature Medicine, pričom všetci po nehodách neboli schopní hýbať spodnou časťou tela. Trojica už krátko po vložení šesťcentimetrového implantátu a doladení jeho pulzov dokázala urobiť svoje prvé kroky.

„Tieto elektródy boli dlhšie a väčšie ako tie, ktoré sme predtým implantovali, a vďaka tejto novej technológii sme mali prístup k viacerým svalom,“ povedala Jocelyne Bloch, neurochirurgička z Univerzitnej nemocnice v Lausanne, ktorá pomáhala viesť test.

Tieto počiatočné kroky, hoci boli pre výskumníkov a ich pacientov úchvatné, boli ťažké a vyžadovali si podporné tyče a značnú silu hornej časti tela. Pacienti však mohli okamžite začať s rehabilitáciou a do štyroch mesiacov Roccati chodil len s chodítkom. Prejde kilometer bez zastavenia a vydrží stáť približne dve hodiny.

„Nie je to tak, že by to bol hneď zázrak, ani zďaleka nie,“ varoval Gregoire Courtine, neurovedec zo Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu, ktorý viedol výskum s Blochovou.

Talian opísal, že sa vďaka implantátu dokáže pozrieť klientom do očí, napiť sa a osprchovať sa v stoji. On a ďalší boli tiež schopní vyliezť po schodoch, plávať či jazdiť na kanoe .

Boj s Parkinsonom

Zlepšenia závisia od elektrickej stimulácie, ktorá sa spúšťa prostredníctvom počítača, ktorý nosí pacient a ktorý aktivuje vzor impulzov. Dvaja z pacientov už dokážu svaly mierne aktivovať bez elektrických impulzov, no len minimálne.

Všetci traja muži boli zranení najmenej rok pred štúdiou a Bloch povedal, že tím dúfa, že túto technológiu vyskúša aj s ľuďmi, ktorí mali nehodu skôr. „Všetci si myslíme, že ak to skúsite skôr, bude to mať väčší efekt,“ povedala.

Implantáty sú zatiaľ vhodné len pre tých, ktorí majú poranenie nad dolnou hrudnou miechou, úsekom od spodiny krku po brucho, pretože je potrebných šesť centimetrov zdravej miechy. Myšlienka použitia elektrických impulzov na riešenie paralýzy pochádza z technológie používanej na reguláciu bolesti a výskumníci uviedli, že vidia priestor pre ďalšie aplikácie.

Ukázali tiež, že implantát dokáže regulovať nízky krvný tlak u pacientov s poranením miechy a plánujú čoskoro vydať štúdiu o jeho použití pri ťažkej Parkinsonovej chorobe.

Ľudia žiadajú o pomoc

Tím varoval, že kým bude implantát dostupný na liečbu mimo klinických štúdií, zostáva ešte veľa práce, pričom Bloch uviedla, že ona a Courtine dostávajú denne asi päť správ od potenciálnych pacientov, ktorí hľadajú pomoc.

Ďalej plánujú miniaturizovať počítač, ktorý aktivuje impulzy, aby ho bolo možné implantovať aj pacientom, ktorí ho budú ovládať pomocou smartfónu. Očakávajú, že to bude možné tento rok, a majú plány na rozsiahle štúdie zahŕňajúce 50 až 100 pacientov v Spojených štátoch a potom v Európe.

„Veríme, že technológia neurologickej stimulácie má svetlú budúcnosť,“ povedala Courtine. „Urobíme to tak rýchlo, ako len budeme môcť,“ dodala na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 18:07