DievčaUnsplash/Cottonbro
StoryEditor

Najhoršia bolesť na svete: Lekári zostavili rebríček, prvé miesto ťa (možno) prekvapí

Josef HoraiDnes12.02.2022., 11:00h
Bolí najviac pôrod, alebo keď muža kopneš do semenníkov? Ani jedno. Podľa prieskumu britskej Národnej zdravotníckej služby je najhoršou bolesťou niečo iné.
Lajkuj Brainee.sk na

Lekári zostavili rebríček na základe výpovedí stoviek pacientov, píše Týždenník 5+2. Na prvom mieste sú akútne problémy so zubami.

Vnímanie bolesti je individuálne. Keď ale odborníci z Nation Health Service (NHS) - teda Národnej zdravotníckej služby, ktorá vo Veľkej Británii zaisťuje verejné financovanie zdravotníctva, pripravovali zoznam najkrutejších a zároveň obvyklých bolestí, ktoré ich pacientov stretli, výsledky prekvapili.

Bolesť zubov

Z výpovedí stoviek chorých totiž na čele rebríčka neskončil u žien pôrod či u mužov silná rana do prirodzenia, ale bolesť zubov. Ide totiž o tupú a hlavne nepretržitú bolesť, ktorá zachváti nielen ústa, ale postupne hlavu a cez šiju sa šíri do celého tela. Pacienti pri najhorších či dlho neliečených zápaloch prežívajú také muky, že padajú opakovane do mdlôb.

Bolesť zubov Žena Unsplash/Engin Akyurt

​Špecifickým prípadom bolesti sú zuby múdrosti. Keď u nich dôjde ku komplikáciám, pacienti často končia aj na operačnej sále.

Obličkové kamene

Druhé miesto najhorších bolestí v živote si vyslúžili obličkové kamene, teda tuhé kryštáliky, ktoré vznikajú pri vysokej koncentrácii niektorých minerálov v ľudskom moči. Keď sa kameň dostane z obličiek do užšieho priestoru močových ciest, môže sa prejaviť veľmi intenzívnou bolesťou v boku, väčšinou na jednej strane – ide o takzvanú koliku. Bolesť vyžaruje do triesla v prerušovaných intervaloch od 20 do 60 minút.

„Je to, ako keď vám do tela zapichnú kus rozžeraveného ostrého železa,“ popísali trápenia pri obličkových kameňoch mnohí pacienti. Bolesť vraj dosahuje takú intenzitu, že nie je možné sa venovať akejkoľvek činnosti ani na nič iné myslieť. Ubolený človek stráca pojem o čase, chvíľami prestáva počuť aj vidieť. Utrpenie obvykle prejde, keď sa kamene z tela odstránia alebo vylúčia, prevenciou je vypiť denne dva litre vody.

Fibromyalgia

Na treťom mieste účastníci prieskumu uvádzali takzvanú fibromyalgiu, ktorej sa tiež hovorí reuma mäkkých tkanív. Je to nevyliečiteľný komplexný syndróm, pri ktorom vznikajú bolesti vo svalovine, väzive i kostiach po celom tele. Pacient má v tele 18 asi centimetrových bodov, pri ktorých stlačení je bolesť obzvlášť vysoká a je popisovaná ako vŕtanie, pálenie, rezanie alebo ako tupá bolesť.

Ľudia zápasiaci s fibromyalgiou mávajú za sebou dlhú históriu utrpenia, najmenšiu námahu prirovnávajú k zrážke s lokomotívou.

Pôrod

Až pomyselná „zemiaková“ medaila pripadla pôrodu. Rodičky ho charakterizujú veľkým tlakom a hlavne nemožnosťou sa na bolesť nejako pripraviť.

Dieťa Pôrod Unsplash/Jonathan Borba

Abscesy na zadku

Piata najnepríjemnejšia bolesť? Abscesy v oblasti ritného otvoru. Vzhľadom na značnú prítomnosť baktérií v tejto oblasti sú práve tu časté hnisavé zápaly šíriace sa do okolitých mäkkých tkanív a tvoriace ložiská vyplnené hnisom.

Bolestivé, veľmi nepríjemné ochorenie sa dá spravidla liečiť len chirurgicky a spočíva v rozrezaní, vypustení hnisu a drenáži ložiská. Iba počiatočné stavy zápalov je možné niekedy zvládnuť bez operácie pomocou antibiotík.

Migréna a údery do semenníkov
Na ďalšom mieste uvádzajú Briti migrénu, ktorá podľa odborníkov len v Česku trápi vyše milióna ľudí. Až siedme skončili údery do semenníkov. Genitálie sú husto pretkané nervovými zakončeniami, čo je dobré pri erotických hrách, avšak pri náraze či po kopnutí sa človeku urobí mdlo.

Bolesť Migréna Unsplash/Ivan Aleksic

​Po údere do semenníkov nastupuje obrovská bolesť, pri ktorej sa postihnutý môže aj povracať alebo dostať kŕče do celej panvice či do nôh. Bolesť sa presúva aj do brušnej dutiny. Pokiaľ bolesť nepoľavuje alebo dôjde k opuchu, je potrebné zájsť k lekárovi.

Žalúdočné vredy

Ôsmou neznesiteľnou bolesťou sú žalúdočné vredy, pričom najhoršie býva ich prasknutie či dokonca perforácia žalúdka, kedy sa jeho obsah vyleje do brušnej dutiny.

Dna

V rebríčku nasleduje choroba ľudovo zvaná pakostnica. Reumatologické zápalové ochorenie vzniká v dôsledku zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi a postihuje až dve percentá dospelých. Akútny „dnavý záchvat“ sa najčastejšie objaví v palci pri nohe, nastupuje obvykle v noci, kĺb býva horúci, opuchnutý, červený a veľmi bolestivý. Extrémne prípady popisujú pacienti ako nekonečné zvíjanie sa v bolestiach.

Zlomené rebrá

Desiate miesto patrí bolesti pri komplikovane zlomených rebrách. Pacienti sa tejto bolesti obávajú viac ako u bežných zlomenín a popisujú intenzívnu bolesť s každým nádychom alebo dokonca zvracaním, ktoré je kvôli bolesti neznesiteľné. Rebrá podľa nich bolia tak, že sa to takmer nedá utíšiť.

Mužov skolí nádcha, ženy ale bolesť viac prežívajú

Hovorí sa, že ženy toho veľa vydržia, zatiaľ čo mužov skolí aj obyčajná „nádcha“. Ako sa vnímanie líši na základe pohlavia, bolo mnohokrát podrobené vedeckému skúmaniu. Napríklad aj britskou univerzitou v Bathu, a rozdiely sa naozaj našli.

Napríklad ten, že dámy síce bolesť pociťujú častejšie a zároveň ju tiež viac prežívajú, napriek tomu majú oproti mužom jednu výhodu – muži síce nepocítia bolesť tak ľahko, ale keď už k tomu dôjde, vnímajú ju intenzívnejšie. Určitá výhoda je ale aj na strane mužov. Tí dokážu, na rozdiel od žien, bolesť oveľa účinnejšie potlačiť, najmä ak sú v spoločnosti ďalších mužov.

Chrípka Muž Unsplash/Andrea Piacquadio

​Ako človek vníma bolesť, to ovplyvňuje okrem pohlavia oveľa viac faktorov. Predovšetkým momentálna nálada a emočný stav, dedičnosť, výchova, rolu hrajú aj kultúrne rozdiely prípadne pôsobenie liekov či drog. „Ženy trpia viac ako muži. A spôsob, akým sa ženy s bolesťou vyrovnávajú, môže zážitok bolesti ešte zhoršiť,“ hovorí Edmund Keogh z univerzity v Bathu. Ženy totiž bolesť viac citovo prežívajú, obávajú sa dôsledkov, pociťujú strach. Muži vnímajú jednoducho bolesť, a preto ju zjednodušene povedané cítia menej.

Všeobecne potom platí, že pravidelné vystavenie bolesti jej prah prekvapivo nezvyšuje. Práve naopak. Nervové zakončenia sú totiž s každým podráždením citlivejšie, takže reagujú silnejšie a prudšie aj na menší podnet.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. apríl 2024 12:17