wikipedia.org
StoryEditor

Máš problémy s chudnutím, libidom či spánkom? Odpoveďou je tento prírodný všeliek

Hana Primusová13.03.2022., 15:00h
Tradičná čínska medicína zaradila túto rastlinu aj do desiatky najvýznamnejších, ktoré pomáhajú pri strese, psychickom napätí aj telesnej únave.
Lajkuj Brainee.sk na

Popínavá rastlina ženšen päťlistý má podobné účinky ako pravý ženšen. Niekedy sa nazýva aj gynostema päťlistá, nepravý ženšen, ale stretnete sa aj s názvom jiaogulan. S pravým ženšenom, z ktorého sa využíva koreň, však botanicky príbuzný nie je.

Tradičná medicína aj odborníci vyzdvihuje nepravý ženšen (alebo gynostemu) pre jej neoceniteľné vlastnosti, ktorých sa v tejto nenápadnej rastline ukrýva niekoľko. O ktoré ide, si pozrite v galérii:

Pestovanie:

  • Sušené listy gynostemy päťlistej je možné bežne kúpiť, najčastejšie v predajniach zdravej výživy. Avšak pestovať si ju môžete aj sami - ako izbovú rastlinu alebo aj celoročne vonku.
  • Na zimu sa stiahne, ale znesie mrazy až do -15 °C.
  • Je to popínavá rastlina, takže potrebuje oporu. Počítajte s tým, že na záhrade môže dorásť až do výšky ôsmich metrov, pri pestovaní v kvetináči bude samozrejme výrazne menšia.
  • Zbiera sa z nej zelená vňať alebo len listy.
  • Čerstvé listy sa dávajú do smoothie či do šalátov, zo sušených sa pripravujeme čaj, ale aj odvar.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 22:44