Unsplash/Max Muselmann
StoryEditor

Vodu kážu a krv pijú. Oficiálna upírska asociácia varuje pred pitím ľudskej krvi

kam05.05.2022., 15:00h
Je to bizarné, nezdravé, spôsobuje to choroby, v niektorých prípadoch dokonca smrť a robí to jeden z najpodivnejších párov Hollywoodu. Čo to je?
Lajkuj Brainee.sk na

Nie je to tak dávno, čo internetom a bulvárnymi magazínmi kolovali vyjadrenia hollywoodskej herečky Megan Fox, ktorá prezradila, že raz za čas doslova pije krv svojho snúbenca a rapera Colsona „Machine Gun Kellyho“ Bakera, píše Futurism.

„Myslím si, že piť krv toho druhého môže zavádzať ľudí, pretože ľudia si nás predstavujú s pohármi ako v Game of Thrones,“ povedala Fox v nedávnom rozhovore pre britský Glamour. „Je to len pár kvapiek, ale áno, príležitostne si navzájom konzumujeme krv na rituálne účely,“ dodala.

Krv Unsplash/Cassi Josh

​Asi to žiadneho príčetného človeka neprekvapí, no konzumovať niečiu krv môže byť v skutočnosti dosť nebezpečné, varovali tento týždeň vodcovia skutočných upírskych skupín prostredníctvom TMZ. Podľa nich by sa tieto rituály mali robiť jedine pod dohľadom profesionálov.

Upírske skupiny varujú

Ako však dodali, aj to by sa malo diať jedine v prípade, že nutkaniu nedokážeš odolať. Spoluzakladateľ New Orleans Vampire Association Belfazaar Ashantison povedal, že krv by sa mala testovať na choroby a dodal, že upíri ako on si krv pravidelne kontrolujú.

Otec Sebastiaan, zakladateľ Endless Night Vampire Ball, každoročného podujatia, ktoré sa koná v New Orleans, tiež poznamenal, že krv by mal odoberať iba lekár. Ashantison a Sebastiaan sú súčasťou oveľa väčších komunít „skutočných upírov“ v New Orleans, ktoré sa „do veľkej miery držali v ústraní a vedia o svojom vnímaní verejnosťou dosť na to, aby nechceli priťahovať zvedavé oči“, uvádza sa v profile Washington Post z roku 2015 .

​Zdravotníci a odborníci sú však o niečo viac rozhodnejší a pitiu krvi hovoria jasné nie. Dokonca je nutné sa mu za každú cenu vyhnúť. Nejde totiž len o to, že je to celé pritiahnuté za vlasy. Pitie viac ako len niekoľkých kvapiek krvi môže tiež viesť k predávkovaniu železom, čo znamená, že vo vysokých dávkach je technicky toxické.

Plejáda nepríjemných chorôb

Príliš veľa železa môže podľa Live Science spôsobiť poškodenie pečene, dehydratáciu a (ironicky) nízky krvný tlak. A to sa ešte stále nerozprávame o hepatitíde typu B, C či HIV, ktorými je teoreticky možné nakaziť požitím infikovanej krvi.

Krv Unsplash/Hush Naidoo Jade Photography

„Toto sa rozhodne neodporúča,“ povedal pre Salon Leo Nissola, vedec v oblasti imunoterapie a výskumník rakoviny. „Neexistuje absolútne žiadny dôvod, prečo by ste chceli konzumovať ľudskú krv - najmä vzhľadom na všetky choroby, ktoré tu teraz máme.“

Môže to tiež „spôsobiť rozpad sliznice žalúdka či spôsobiť vracanie,“ dodal Nissola. "Niekedy to môže spôsobiť krvácanie, dokonca aj vnútorné, takže by ste takto strácali krv." Stručne povedané, ak sa napiješ pár kvapiek krvi svojho priateľa, ktorý má za sebou vyšetrenia, je to v poriadku. Prečo to ale robiť, to už je skôr filozofická otázka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 14:41