Pixabay
StoryEditor

Príznaky sú pri delta variante iné. Netreba ich podceňovať

TASR30.06.2021., 13:21h
Priebeh ochorenia COVID-19 je pri delta variante mierne iný ako pri predchádzajúcich variantoch nového koronavírusu.
Lajkuj Brainee.sk na

Priebeh ochorenia COVID-19 je pri delta variante mierne iný ako pri predchádzajúcich variantoch nového koronavírusu. Upozorňujú na to slovenskí vedci a odborníci z iniciatívy Veda pomáha. 

„Veľkú časť infikovaných tvoria (aj vďaka očkovaniu starších) deti a mladí ľudia. Infikovaní majú väčšinou príznaky, akými sú bolesť hlavy, vysoká teplota či hlieny v nose, teda podobné bežnej viróze či nádche. Ochorenie len zriedkavejšie sprevádza suchý kašeľ alebo strata čuchu a chuti, a preto chorým ľuďom ani nemusí napadnúť, že ide o ochorenie COVID-19,“ uviedla iniciatíva.

Izolujte sa, ak máte príznaky

Vedci preto vyzývajú, že v prípade, ak by niekto mal takéto príznaky, aby sa dočasne izoloval, obmedzil svoje kontakty a nezúčastňoval sa na hromadných podujatiach. Taktiež odporúčajú dôsledne používať v interiéri rúško alebo respirátor. Pri príznakoch radia objednať sa na bezplatný PCR test pomocou formulára na stránke korona.gov.sk.

Rovnako odporúčajú všetkým, ktorí tak ešte neurobili, aby sa čo najskôr zaočkovali. Vedci poukázali aj na to, že vakcíny sú prístupnejšie aj prostredníctvom ambulantných lekárov.

„Podľa posledných vedeckých štúdií vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou, ktorými sa očkuje na Slovensku, poskytujú plne zaočkovaným silnú ochranu pred hospitalizáciou a ťažším priebehom ochorenia aj pri nových variantoch vírusu,“ dodala iniciatíva Veda pomáha.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 20:22